Home Maatschappij Gezin 'Koop vers, kook zelf en eet samen'

Pascale Naessens

‘Koop vers, kook zelf en eet samen’

Mijn broer en ik stonden op de keukenstoelen. Hij speelde de tenor, ik was de aria-zingende diva. Mijn ouders bulderden van het lachen. Ik heb veel mooie herinneringen aan het warme nest waaruit ik kom.

Ik denk ook even graag terug aan het bijzondere gezin van mijn vriendin Ingrid: met zes kinderen thuis was het alsnog de gewoonte dat vrienden mee aan tafel schoven. Reken daarbij nog tien honden en je kunt je de bijzondere sfeer wel voorstellen. Tafelgasten van uiteenlopend allooi passeerden de revue, waardoor er vaak heftig werd gediscussieerd aan tafel, maar vooral ook gelachen en verbroederd. Zalig vond ik die momenten.

Unieke plek
Als jonge vrouw leerde ik er veel over de gang van zaken. Het was me meteen duidelijk dat ‘de tafel’ een unieke plek is, met een soort aantrekkingskracht. Zolang er maar lekker werd gegeten en gedronken, liefst overvloedig. Geen pizza’s of hamburgers, dat werkt niet, maar wel de vrouw of man des huizes die de keuken induikt. Die dan binnen de kortste keren heerlijk begint te ruiken. Dan ontstaat er iets bijzonders, en ontstaan er unieke momenten die iedereen zich herinnert. Zoals ik in mijn laatste boek schreef: ‘Koop vers, kook zelf en eet samen’ – dat is de belangrijkste sleutel tot een gezond, creatief, sociaal leven – en dus een gelukkig – leven.

Eet samen: aan tafel leer je de kunst van het converseren.

Vers eten
Wie ‘vers eten’ koopt, respecteert de natuur in zichzelf. Groenten, fruit, noten, vis, eieren, zaden, vlees, olijfolie, volle granen… Dat zou de basis moeten zijn van onze keuken. Maar, ‘mijn kinderen lusten dat niet’? Wel, lieve ouders, als je mij toestaat, wil ik jullie erop wijzen dat kinderen verlangen naar wat ze gewoon zijn te eten. Hebben jullie de gewoonte om spaghetti, frieten of pizza klaar te maken, zullen ze daarnaar verlangen en hun neus ophalen voor vis of vlees met groenten. Heb je de gewoonte om tussendoor te snacken, dan zullen de kinderen dat later ook doen. Gezond eten begint bij jezelf. Geef dus het goede voorbeeld en maak één keuken klaar voor het hele gezin. Vermijd discussies over voeding, want aan tafel moet het altijd leuk en gezellig zijn. Begin aan je maal en praat over leuke dingen, zodat je kind dat normaal vindt.

Zelf koken
Wie ‘zelf kookt’, creëert zijn eigen wereld. Niets zo fijn als zelf iets klaarmaken dat je kunt delen met je geliefden. Als dat wordt geapprecieerd, is de cirkel rond. Het gezinsgeluk zit in kleine dingen. En wie thuis lekker en gezellig heeft zien koken, doet dat later ook. Dus ‘eet samen’. Aan tafel leer je de kunst van het converseren. Het gaat om verbinden en om delen. In tijden van sociale media, waarbij iedereen op zijn eigen eiland zit, zijn de tafelmomenten wellicht nog belangrijker geworden.

Genieten is eenvoudig
Het hele gezin draagt samen een grote verantwoordelijkheid. Maar ik kan je meteen geruststellen, het is eenvoudig: ‘geef het goede voorbeeld, begin bij jezelf’. Niet alleen jij, maar ook je gezin zal er gelukkig door worden. Denk eraan: koop vers, kook zelf en eet samen. Geniet ervan.

MEER

Alles slim en intelligent

DomoticaEen slimme telefoon, een slim horloge, een slimme auto… Alles is slim tegenwoordig. En je woning? Wees daar ook maar zeker van. De kans is namelijk groot dat je over vijf jaar ook in een slim huis woont dankzij verregaande domotica. Domo-wat?

Sharing is (not) daring het succes van...

Deeleconomie Bedrijven beginnen steeds meer te delen, om zo bijvoorbeeld de kosten van de energiefactuur te managen. Wat is er op dat vlak eigenlijk mogelijk?

Mode, dat blijft Belgisch

modeBier, friet, chocolade en wafels… De clichéproducten die buitenlanders met ons land associëren mogen ook gerust met ‘mode’ aangevuld worden. Want wat fashion betreft, bokst een klein landje als België ver boven zijn gewicht.

Wat te doen in een seizoen?

Moestuin Om een moestuin te beginnen is er geduld en vooral tijd nodig. Een moestuin vraagt de nodige zorg in alle seizoenen.

Als één plus één drie is

BedrijfsovernameElke ondernemer ziet zijn bedrijf graag groeien, dat is de aard van het beestje. Als dat, om welke reden dan ook, niet met organische groei kan, is er nog altijd de mogelijkheid om concurrenten of sectorgenoten in te lijven. Al is dat meestal geen proces dat op één, twee, drie is afgerond.

3 vragen over AFS

vrijwilligerswerkCharlotte Evens volgde de opleiding Media & Entertainment Business aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. Tijdens deze opleiding besloot ze vrijwilligerswerk te doen in de Seychellen via de uitwisselingsorganisatie AFS.