Home Maatschappij Gezin 'Koop vers, kook zelf en eet samen'

Pascale Naessens

‘Koop vers, kook zelf en eet samen’

Mijn broer en ik stonden op de keukenstoelen. Hij speelde de tenor, ik was de aria-zingende diva. Mijn ouders bulderden van het lachen. Ik heb veel mooie herinneringen aan het warme nest waaruit ik kom.

Ik denk ook even graag terug aan het bijzondere gezin van mijn vriendin Ingrid: met zes kinderen thuis was het alsnog de gewoonte dat vrienden mee aan tafel schoven. Reken daarbij nog tien honden en je kunt je de bijzondere sfeer wel voorstellen. Tafelgasten van uiteenlopend allooi passeerden de revue, waardoor er vaak heftig werd gediscussieerd aan tafel, maar vooral ook gelachen en verbroederd. Zalig vond ik die momenten.

Unieke plek
Als jonge vrouw leerde ik er veel over de gang van zaken. Het was me meteen duidelijk dat ‘de tafel’ een unieke plek is, met een soort aantrekkingskracht. Zolang er maar lekker werd gegeten en gedronken, liefst overvloedig. Geen pizza’s of hamburgers, dat werkt niet, maar wel de vrouw of man des huizes die de keuken induikt. Die dan binnen de kortste keren heerlijk begint te ruiken. Dan ontstaat er iets bijzonders, en ontstaan er unieke momenten die iedereen zich herinnert. Zoals ik in mijn laatste boek schreef: ‘Koop vers, kook zelf en eet samen’ – dat is de belangrijkste sleutel tot een gezond, creatief, sociaal leven – en dus een gelukkig – leven.

Eet samen: aan tafel leer je de kunst van het converseren.

Vers eten
Wie ‘vers eten’ koopt, respecteert de natuur in zichzelf. Groenten, fruit, noten, vis, eieren, zaden, vlees, olijfolie, volle granen… Dat zou de basis moeten zijn van onze keuken. Maar, ‘mijn kinderen lusten dat niet’? Wel, lieve ouders, als je mij toestaat, wil ik jullie erop wijzen dat kinderen verlangen naar wat ze gewoon zijn te eten. Hebben jullie de gewoonte om spaghetti, frieten of pizza klaar te maken, zullen ze daarnaar verlangen en hun neus ophalen voor vis of vlees met groenten. Heb je de gewoonte om tussendoor te snacken, dan zullen de kinderen dat later ook doen. Gezond eten begint bij jezelf. Geef dus het goede voorbeeld en maak één keuken klaar voor het hele gezin. Vermijd discussies over voeding, want aan tafel moet het altijd leuk en gezellig zijn. Begin aan je maal en praat over leuke dingen, zodat je kind dat normaal vindt.

Zelf koken
Wie ‘zelf kookt’, creëert zijn eigen wereld. Niets zo fijn als zelf iets klaarmaken dat je kunt delen met je geliefden. Als dat wordt geapprecieerd, is de cirkel rond. Het gezinsgeluk zit in kleine dingen. En wie thuis lekker en gezellig heeft zien koken, doet dat later ook. Dus ‘eet samen’. Aan tafel leer je de kunst van het converseren. Het gaat om verbinden en om delen. In tijden van sociale media, waarbij iedereen op zijn eigen eiland zit, zijn de tafelmomenten wellicht nog belangrijker geworden.

Genieten is eenvoudig
Het hele gezin draagt samen een grote verantwoordelijkheid. Maar ik kan je meteen geruststellen, het is eenvoudig: ‘geef het goede voorbeeld, begin bij jezelf’. Niet alleen jij, maar ook je gezin zal er gelukkig door worden. Denk eraan: koop vers, kook zelf en eet samen. Geniet ervan.

MEER

‘Duurzame mobiliteit vereist een modal en mental shift’

Johan Van OvertveldtHet aantal bedrijfswagens is de laatste 10 jaar fors toegenomen. Die wildgroei aan bedrijfswagens moeten we nu compenseren én vergroenen. Een correcte aanpak van de oorzaak verdient de voorkeur, eerder dan aan symptoombestrijding te doen, en blindelings de oorlog te verklaren aan de bedrijfswagen. 

Een radicale verandering van het ecosysteem

Gezondheidszorg Waarom zouden wij onze Belgische gezondheidszorg veranderen? Onze politieke verantwoordelijken herhalen alsmaar dat wij een van de beste zorgsystemen hebben wereldwijd. Hun belangrijkste argument om ons daarvan te overtuigen is de zorgtoegankelijkheid. Maar houdt die indicator nog wel steek?  

‘Ondernemen is weer sexy geworden’

INTERVIEWBelgen hebben nooit echt de naam gehad grote ondernemers te zijn, maar de recente cijfers lijken dat cliché tegen te spreken. Waarom waagt de jonge (en minder jonge!) Belg zich tegenwoordig zo graag aan een eigen zaak? En wat zijn daarbij de valkuilen? Danny Van Assche van UNIZO legt uit.

3 vragen aan… Sentia

cloud Cloud computing is een strategische keuze geworden, een manier om business te doen met de klant. Contradictorisch: hoe meer het digitale aan belang wint, hoe crucialer het menselijke aspect in de klantervaring. Wat de cloud niet kan opvangen, moet een persoonlijke service doen. Daarmee maken bedrijven het verschil.

Agiliteit als streepje voor

Digitalisering IT en digitalisering zijn meer dan technologie. Het is een combinatie van maatschappelijke thema’s en samenwerking, om de problemen daarrond op te lossen. Alle ondernemingen krijgen te maken met deze transitie. Het zijn vooral de wendbare organisaties die makkelijk en snel kunnen inspelen op de veranderingen.

Waarom ondernemers zot zijn van Antwerpen

ondernemenElk jaar stampen zo’n 10.000 Antwerpenaren een eigen zaak uit de grond. Daarmee is de provincie koploper van Vlaanderen. Maar waarom is Antwerpen zo’n uitstekende plek om te ondernemen?