Home Maatschappij Gezin 'Koop vers, kook zelf en eet samen'

Pascale Naessens

‘Koop vers, kook zelf en eet samen’

Mijn broer en ik stonden op de keukenstoelen. Hij speelde de tenor, ik was de aria-zingende diva. Mijn ouders bulderden van het lachen. Ik heb veel mooie herinneringen aan het warme nest waaruit ik kom.

Ik denk ook even graag terug aan het bijzondere gezin van mijn vriendin Ingrid: met zes kinderen thuis was het alsnog de gewoonte dat vrienden mee aan tafel schoven. Reken daarbij nog tien honden en je kunt je de bijzondere sfeer wel voorstellen. Tafelgasten van uiteenlopend allooi passeerden de revue, waardoor er vaak heftig werd gediscussieerd aan tafel, maar vooral ook gelachen en verbroederd. Zalig vond ik die momenten.

Unieke plek
Als jonge vrouw leerde ik er veel over de gang van zaken. Het was me meteen duidelijk dat ‘de tafel’ een unieke plek is, met een soort aantrekkingskracht. Zolang er maar lekker werd gegeten en gedronken, liefst overvloedig. Geen pizza’s of hamburgers, dat werkt niet, maar wel de vrouw of man des huizes die de keuken induikt. Die dan binnen de kortste keren heerlijk begint te ruiken. Dan ontstaat er iets bijzonders, en ontstaan er unieke momenten die iedereen zich herinnert. Zoals ik in mijn laatste boek schreef: ‘Koop vers, kook zelf en eet samen’ – dat is de belangrijkste sleutel tot een gezond, creatief, sociaal leven – en dus een gelukkig – leven.

Eet samen: aan tafel leer je de kunst van het converseren.

Vers eten
Wie ‘vers eten’ koopt, respecteert de natuur in zichzelf. Groenten, fruit, noten, vis, eieren, zaden, vlees, olijfolie, volle granen… Dat zou de basis moeten zijn van onze keuken. Maar, ‘mijn kinderen lusten dat niet’? Wel, lieve ouders, als je mij toestaat, wil ik jullie erop wijzen dat kinderen verlangen naar wat ze gewoon zijn te eten. Hebben jullie de gewoonte om spaghetti, frieten of pizza klaar te maken, zullen ze daarnaar verlangen en hun neus ophalen voor vis of vlees met groenten. Heb je de gewoonte om tussendoor te snacken, dan zullen de kinderen dat later ook doen. Gezond eten begint bij jezelf. Geef dus het goede voorbeeld en maak één keuken klaar voor het hele gezin. Vermijd discussies over voeding, want aan tafel moet het altijd leuk en gezellig zijn. Begin aan je maal en praat over leuke dingen, zodat je kind dat normaal vindt.

Zelf koken
Wie ‘zelf kookt’, creëert zijn eigen wereld. Niets zo fijn als zelf iets klaarmaken dat je kunt delen met je geliefden. Als dat wordt geapprecieerd, is de cirkel rond. Het gezinsgeluk zit in kleine dingen. En wie thuis lekker en gezellig heeft zien koken, doet dat later ook. Dus ‘eet samen’. Aan tafel leer je de kunst van het converseren. Het gaat om verbinden en om delen. In tijden van sociale media, waarbij iedereen op zijn eigen eiland zit, zijn de tafelmomenten wellicht nog belangrijker geworden.

Genieten is eenvoudig
Het hele gezin draagt samen een grote verantwoordelijkheid. Maar ik kan je meteen geruststellen, het is eenvoudig: ‘geef het goede voorbeeld, begin bij jezelf’. Niet alleen jij, maar ook je gezin zal er gelukkig door worden. Denk eraan: koop vers, kook zelf en eet samen. Geniet ervan.

MEER

Het mini-debat over de tech-stad

Smart CityJe hoort het vaak als het over smart cities gaat: ze worden bijna altijd in één adem genoemd met het gegeven technologie. Maar in hoeverre is dat correct, en maakt dat een stad effectief leefbaarder? Wat is bovendien onze rol nog middenin die smart innovations? 

‘Bij ons kopen ze groenten die recht van het...

Nathalie HellinckxJa, er zijn nog jongeren die met volle goesting in de boerenstiel stappen. Nathalie Hellinckx draait al jaren mee in de groenteboerderij van haar ouders. En ze heeft haar eigen ideeën voor de toekomst. “Ik geloof sterk in de directe band tussen boer en consument, zonder tussenpersonen.”

Karel Van Eetvelt over gezonde werknemers

Gezond BedrijfGezonde werknemers maken niet per definitie een gezond bedrijf. Volgens Karel van Eetvelt omhelst een gezonde onderneming veel meer. “Het gaat ook over voldoende liquide middelen hebben, genoeg klanten hebben en van bedreigingen opportuniteiten maken.”

Bankieren voor grote en heel grote vermogens

VermogensbeheerPrivate banking en personal banking zijn twee groeiende segmenten in het bancaire landschap van vandaag. Wat zijn de verschillen tussen deze twee diensten? Vanaf welk vermogen kun je er beroep op doen? En wat mogen de klanten hiervan verwachten? 

Werkbaar werk: essentieel om te blijven

Kijk eens naar je dichte familie- of vriendenkring: er zal wel minstens één iemand zijn die op zoek is naar ander werk. Niet uit...

Een nieuwe industriële revolutie

industriële revolutieHet stoomtijdperk, de lopende band en de microchip hebben elk ooit een industriële revolutie in gang gezet en nu mogen we ons stilaan opmaken voor ‘Industry 4.0’. Wat gaat dit teweegbrengen? Hoe zal dit de productieomgeving veranderen? En wat brengt de toekomst? Drie experts zetten er hun tanden in.