opvoeding
Gezin

Opvoeding is een bijzondere, avontuurlijke weg

02.04.2021
door Fokus Online

Jarenlang werd het boekje Raad eens hoeveel ik van je hou steevast cadeau gegeven bij het vieren van een geboorte. Veel ouders zitten nog met verschillende exemplaren; van liefde krijg je immers nooit genoeg.

’Ik hou van jou helemaal tot aan de maan – en terug.’ Daar ging het in dit verhaal om. En daar gaat het in elk nieuw verhaal en opvoeding van een kind ook om. Tijdens het ontdekken van de wereld speelt onvoorwaardelijke liefde een sleutelrol. Je kind onvoorwaardelijk graag zien betekent dat jullie als ouders er goed aan doen om grenzen te stellen, om bij te sturen waar en wanneer nodig, en ook om niet alles toe te laten. Tot frustratie van het kind, want ook dat hoort erbij. Maar bovenal gaat het over samen spelen, knuffelen, geruststellen, vertrouwen geven en kinderen onvoorwaardelijk graag zien voor wie ze zijn.

Opvoeding, het is een behoorlijke opdracht waar we niet zomaar een handleiding voor meekregen. Lees dus als ouder over hoe zo’n kinderhoofdje en kinderlijfje zich ontwikkelen en kijk daarnaast naar jouw eigen kind zonder het met anderen te vergelijken. Steek je voelsprieten uit om elke dag opnieuw te zoeken wat jouw kind nu precies nodig heeft. Want ieder kind is uniek en mag zijn of haar eigen parcours lopen. In zijn of haar tempo, altijd met jou aan hun zijde.

Zorg er daarnaast voor dat er ook iemand aan jouw zijde staat tijdens deze avontuurlijke tocht van de opvoeding. Dat kan een partner zijn, een familielid, vriend of vriendin of de zorgverlener door wie je je gedragen voelt. Laat je goed omringen, want door voor jezelf te zorgen draag je op de best mogelijke manier zorg voor je zoon of dochter. 

Aan alle ouders en kinderen wens ik een mooie en boeiende ontdekkingstocht.

En omdat deze pagina te kort is om samen stil te staan bij de grote veranderingen van nieuw leven, hierbij nog een tip. Zelf ben ik groot fan van het boekje De jongen, de mol, de vos en het paard. Daar zitten allemaal kleine en grote levenslessen vervat die je tijdens de ontwikkeling van je kind kunt gebruiken en meegeven. Het begint als volgt: ‘Ik ben zo klein,’ zei de mol. ‘Ja,’ zei de jongen, ‘maar je maakt een groot verschil.’ 

Aan alle ouders en kinderen wens ik een mooie en boeiende ontdekkingstocht. Aarzel niet om samen met je eigen netwerk en het zorgnetwerk dat in Vlaanderen aanwezig is te overleggen wanneer er zich onderweg obstakels of uitdagingen voordoen, om dan op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen. Een tocht is immers zelden een rustige wandeling, het is een avontuurlijke weg en dat maakt het juist zo bijzonder.

Vorig artikel
Volgend artikel