Home Maatschappij België Nafi Thiam: Alle kinderen #ZinInSchool

Nafi Thiam: Alle kinderen #ZinInSchool

Als trotse Meter en vrijwillig ambassadrice van UNICEF België zet ik me al meer dan drie jaar met volle overtuiging in om kwetsbare kinderen bij ons en in de wereld een stem te geven. Onder meer via de campagne #ZinInSchool.

Tijdens mijn ontmoetingen met kinderen en jongeren bij ons in België of tijdens mijn UNICEF-missie in Libanon, maakte ik me regelmatig de bedenking dat onze kinderjaren vaak bepalend zijn voor het verdere verloop van ons leven.

Een goede start in het leven maakt wel degelijk een wereld van verschil. Een gemis aan geborgenheid, liefde of aandacht in een warm nest laat met andere woorden onvermijdelijk zijn sporen na. En een goed begin aan de rest van een leven start niet enkel bij het gezin. Ook de school speelt bij de opvoeding van kinderen en hun verdere leven een enorm belangrijke rol. Ieder kind verdient namelijk een échte kindertijd. Dat wil zeggen: de kans om te spelen, maar ook om te sporten en te leren.

Het belang van onderwijs

Mijn studies zijn voor mij persoonlijk altijd al een prioriteit geweest, ongeacht mijn sportieve prestaties. Ik wil hierin een voorbeeld zijn voor alle kinderen/jongeren, en hoop daarom om via mijn UNICEF-ambassadeurschap mee te kunnen streven naar een wereld waarin onderwijs voor ieder kind een prioriteit kan zijn. De voorbije maanden werd hier in België, met de coronacrisis en de impact op het schoolleven, meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk onderwijs is. En vooral ook wat een kind allemaal mist als hij of zij niet meer naar school kan gaan. Dankzij onderwijs kunnen kinderen kennis opdoen, omgaan met leeftijdsgenootjes, spelen, lachen en dromen over de toekomst.

“Het recht op onderwijs is een recht voor alle kinderen. Voor, tijdens en na een crisis.”

Ieder kind #ZinInschool

Het recht op onderwijs is een recht voor alle kinderen. Voor, tijdens en na een crisis. Kinderen en jongeren stonden al even te popelen om terug naar school te gaan. Want ze hebben meer dan ooit nood om hun opleiding voort te zetten en te leren. De zin in school was nooit zo groot. Daarom lanceerde UNICEF België de voorbije weken een boekentassenactie die kinderen de kans gaf om aan te tonen hoe groot die goesting was. Het concept was heel simpel: er werd een boekentas aan het raam gezet zodat iedereen kon zien hoeveel #ZinInSchool de kinderen hadden; een klein gebaar waarmee meteen een duidelijk signaal werd gegeven.

Want elk kind dat #ZinInSchool heeft, verdient ook de kans om naar school te gaan. Jammer genoeg is dat voor veel kinderen elders in de wereld niet mogelijk. Daar wil UNICEF graag verandering in brengen. Wil je meer weten wat wij allemaal doen zodat ieder kind naar school kan gaan, zelfs tijdens de coronacrisis? Dan kun je altijd hier eens een kijkje nemen.

MEER

Een duurzamer waterbeheer dankzij technologie

Een waterschaars gebied als Vlaanderen heeft baat bij het optimaal opvangen, zuiveren en hergebruiken van water. Technologie speelt hierin een belangrijke rol. Welke technologische hoogstandjes bestaan er nu al om het waterprobleem aan te pakken, zowel preventief als on the spot? En wat zijn de beloftes van de toekomst?

Poolen met pallets voor een 100% circulaire economie

Paletten De crisis zet de supply chain bij bedrijven onder druk. Om de toevoer van producten te garanderen, zijn pallets een banale, maar ook basale voorwaarde. Palletpoolers maken zich sterk een betrouwbaar alternatief te bieden op het klassieke wegwerp- of ruilmodel van blanke palletten.

‘Hier kom ik opnieuw sterker uit’

rMarieke VervoortEen sterke vrouw die altijd klaar staat om een nieuwe uitdaging aan te gaan, dat is Marieke Vervoort. Anderen zouden haar ook een doorzetter noemen. In 2000 kreeg ze te horen dat ze door het leven moest in een rolstoel, maar dat stopte Marieke niet om haar dromen achter na te gaan.

Alternatieve investeringen

InvesterenDe gewoonlijke gang van transactioneel financiële zaken beperkt zich meestal tot aandelen, obligaties of het staalharde cash. Maar er zijn ook alternatieve vormen van investeringen. Sommigen zeer vanzelfsprekend, anderen dan weer riskant en die de nodige food for thought vereisen. In ieder geval is het wel een ontegensprekelijk goede manier om je vermogen zo breed mogelijk te diversifiëren.

Bedrijfscultuur beschermen in tijden van telewerk

Bedrijfscultuur vanop afstand Telewerk is in een recordtijd – en door de gekende omstandigheden – de norm geworden. Dat heeft zijn voordelen, zoals minder filetijd en een beter evenwicht tussen werk en privé. Maar er zijn ook minpunten. Wat bijvoorbeeld met de bedrijfscultuur, zo van belang in een organisatie waar mensen elkaar op dagelijkse basis zien? Hoe onderhoud je die in tijden van thuiswerk?

De beste date is een update

Daten Iemand ontmoeten gebeurt in dit digitale tijdperk natuurlijk steeds vaker via online datingapps, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Het vinden van 'de ware' begint dan wellicht met het kiezen van de juiste app.