Interview door Elise Coppens

Maarten Vancoillie: ‘Ik kan me oprecht niet meer voorstellen hoe ik mijn dagen vulde voor ik kinderen had’

Trouwe luisteraars van Qmusic worden elke ochtend wakker met Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe in de oren. Dat ochtendblok presenteren zij momenteel voor een tweede keer, en met die vroege uren heeft Maarten allesbehalve moeite. “Door mijn kinderen kreeg ik meer discipline om op tijd in mijn bed te kruipen.”

Trouwe luisteraars van Qmusic worden elke ochtend wakker met Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe in de oren. Dat ochtendblok presenteren zij momenteel voor een tweede keer, en met die vroege uren heeft Maarten allesbehalve moeite. “Door mijn kinderen kreeg ik meer discipline om op tijd in mijn bed te kruipen.”

Twee kindjes in huis, dat doet wel iets met je dagelijkse ritme. Hoe uitte zich dat bij jou toen je zelf kinderen kreeg?

“Ik merkte dat inderdaad wel aan mijn ritme. Je hebt echt een totaal ander leven dan ervoor. Alles verloopt iets minder spontaan en veel meer georganiseerd. Het maakt je
leven en je relatie wel rijker, want je hebt samen met je partner de ambitie om je kinderen gelukkig groot te brengen. Dat is een gemeenschappelijk doel in je relatie, zeg maar.”

Je haalt aan dat organisatie belangrijk is. Was er een contrast in aanpassen tussen de komst van je eerste kind en je tweede kind?

“De grootste verandering vond ik in het algemeen dat als je vroeger – voor je kinderen had – met iemand wilde afspreken of iets wilde doen, dat je dan alleen rekening hield met je partner. Als in: jij gaat die avond iets doen, dan zal ik bijvoorbeeld ook iets plannen die avond. Wanneer je kinderen hebt, dan is het net het tegenovergestelde. Als je partner plannen heeft, dan blijf jij thuis en omgekeerd. Dat vond ik de grootste verandering.”

Een drukke job is ook niet altijd makkelijk te combineren met een gezin. Hoe verliep dat bij jou?

“Bij mij is dat goed verlopen, maar mijn vriendin is toen gestopt met haar job als logopediste. Ik presenteerde de avondspits op Qmusic en als logopediste werkte zij ook veel ’s avonds. Dat bleek toen niet meer te combineren en dan hebben we samen die beslissing genomen. Momenteel is zij heel veel bezig met haar eigen podcast ‘Radio Mama’, een podcast over ouder zijn van jonge kindjes. Ze heeft recent ook haar eigen online-cursus gelanceerd over de taal van emoties en hoe je die aan je kind kunt overbrengen. Zo combineert ze haar achtergrond als logopediste met het ouderschap.”

In het begin toen je kindjes er waren, deed je de avondspits, nu presenteer je weer de ochtendshow. Is er door je vaderschap een verschil tussen de eerste keer dat je die presenteerde en nu?

“Ik ga zelf veel makkelijker op tijd slapen de dag ervoor. Vroeger bleef ik vaak te lang voor televisie zitten, las ik nog een boek of bleef ik wat scrollen op de computer. Nu ga ik op hetzelfde tijdstip als mijn kinderen slapen. Onlangs las ik het boek ’12 rules for life’ van Jordan Peterson. Eén van die ‘regels’ is dat je jezelf eigenlijk moet verzorgen zoals je iemand anders verzorgt. Dat leidt tot heel andere beslissingen voor jezelf.

Ik weet nu: ik wil dat mijn kinderen voldoende slapen, zodat ze gezond blijven en niet te moe zijn. Dat wil ik voor mezelf ook. De combinatie van ouderschap en die gedachte maken mij daar veel meer gedisciplineerd in. Ik wil dat voor hen, en ik wil dat ook voor mezelf. Zo kan ik dat ritme beter vasthouden.”

“Ik weet nu: ik wil dat mijn kinderen voldoende slapen, zodat ze gezond blijven en niet te moe zijn. Dat wil ik voor mezelf ook.”

Dat is een mooie gedachte. Wat zou je zelf als advies geven aan toekomstige ouders?

“Het allerbelangrijkste is, denk ik, je gevoel durven te volgen. Heel veel mensen vertellen je hoe je moet opvoeden of wat je juist moet doen, maar op het einde van de dag ben jij wel diegene die verantwoordelijk is voor dat kindje. Durf op je gevoel te vertrouwen, ook wanneer je omgeving misschien eens een andere mening heeft. Dat is heel belangrijk. Iedereen doet zijn best op zijn eigen manier, meer kun je niet doen. Ook al is dat allemaal heel spannend.”

Wat vond je zelf het spannendste aan papa worden?

“Vooral dat je niet weet hoe dat gaat zijn. Iedereen praat er wel over, maar je weet het zelf niet tot het zover is. Ook dat verantwoordelijkheidsgevoel dat erbij komt kijken. Hoe cliché het ook klinkt, je leeft niet meer alleen voor jezelf. Op sommige momenten besef je echt van ‘ah ja, ík ben hier nu de ouder. Ik ben verantwoordelijk’. Toen mijn eerste zoon nog een tijdje op de neonatale moest blijven door nierproblemen kregen wij een badge met daarop echt gedrukt: ‘ouders’. Dan dacht ik van ‘wow ja, ik ben papa’.”

Zijn er bepaalde zaken waar je zelf onzeker over was tijdens de zwangerschap?

“Niet per se onzeker, maar op dat moment denk je dat je nog zoveel moet kopen, terwijl je eigenlijk weinig echt nodig hebt. Eens de kinderen er zijn, besef je dat tetradoeken het enige écht noodzakelijke zijn. En Google Calendar om alles praktisch geregeld te krijgen (lacht). Ik had daarnaast wel heel hard de drang om op te ruimen en praktische dingen in orde te brengen. Je zou ervan versteld staan hoeveel documenten je moet invullen op voorhand.

Dat wist ik eerst allemaal niet. Voor de rest heb ik het allemaal gewoon op mij af laten komen, ik had er niet te veel verwachtingen over. Ik dacht, we zien wel, anderen hebben het ons voorgedaan, ons zal het ook wel lukken.”

Wezen de eerste weken als papa zichzelf dan wat uit?

“In zekere zin wel, maar eigenlijk spendeer je die eerste weken ook wel veel aan het ontvangen van bezoek voor de baby. Als ik nu een tip zou geven aan mensen die net mama of papa zijn geworden, dan is het zeker: hou die eerste weken even voor je eigen gezin. Op dat vlak is de wereldwijde pandemie als filter op babybezoek nog niet zo slecht, denk ik. Het is al heftig genoeg om plots een kindje te hebben, als je dan ook nog dagelijks mensen ontvangt, heb je weinig tijd om hier zelf aan te wennen.

Misschien is dat wel interessant om ook na de pandemie mee te nemen. Om terug te komen op de vraag of alles zichzelf uitwijst: je moet oprecht geen schrik hebben voor wat er komt en durf te luisteren naar jezelf. Het ouderschap verrast je sowieso.”

“Als ik nu een tip zou geven aan mensen die net mama of papa zijn geworden, dan is het zeker: hou die eerste weken even voor je eigen gezin.”

Wat van het ouderschap heeft jou dan oprecht verrast?

“Wel, soms vraag ik mij echt af wat ik eigenlijk allemaal deed voor ik kinderen had. Zoveel tijd op overschot dat je dan hebt (lacht). Ik kan mij oprecht niet meer voorstellen hoe ik mijn dagen vulde, en ik begrijp het zelfs niet meer als mensen zonder kinderen aanhalen dat ze geen tijd hebben. Hoe dat kan. Alsof zelf papa worden er plots voor zorgt dat je van kant wisselt en dat vanuit een ander perspectief bekijkt.”

Heb je nog enkele tips voor toekomstige of nieuwe ouders?

“Stress vooral niet over rommel en chaos. In het begin deed ik dat wel, maar dat heeft absoluut geen nut. Je kunt het niet opruimen, je kunt niet alles tegelijkertijd managen. Er is altijd wel ergens chaos en rommel en dat is oké.”


SMART FACT.

Als je geen presentator voor de radio zou zijn, dan was je nu…?
“Het probleem bij die vraag is dat ik eigenlijk altijd al wist wat ik wilde doen. Ik ging sowieso journalistiek studeren en op mijn 21ste heb ik gezegd ‘oké, ik ga de ochtendshow presenteren’. Ik heb er nooit op gehoopt of gezegd ‘ik ga ervoor’, ik heb gewoon altijd gedacht: ik ga dat doen. Misschien is het mij daarom ook gelukt. Ik heb dus nog nooit echt nagedacht over ‘wat als’. Wie weet kom ik later nog wel als leerkracht in een lagere school terecht of zetel ik in de gemeenteraad. Ik weet het oprecht niet. De ochtendshow is zeker goed voor nu. Later zien we wel weer.”

12.10.2020
door Elise Coppens
Vorig artikel
Volgend artikel