Home Maatschappij Gezin 'Afscheid van de perfectie'

Maarten Vancoillie

‘Afscheid van de perfectie’

Sadisten zijn het, diegenen die vroegen of ik nog snél even iets wilde schrijven over mijn work-life balance (oeps, wij dus, nvdr.) Over of ik nog veel ‘me-time’ heb? Misschien is dit een kort en bondig antwoord op de vraag: mijn me-time voor deze week is gehalveerd terwijl ik dit aan het schrijven ben. 

Een peuter van twee jaar, gecombineerd met een baby van zo’n paar maanden oud, een fulltime job, een druk nachtelijk bijberoep in het weekend en een huishouden waar geen einde aan lijkt te komen: hoe zou ik nog vrije tijd over kunnen hebben?

Inruilen

De paar minuten, kwartiertjes of halve uren die ik soms voor mezelf heb -als mijn vriendin en kroost een dutje doen -spendeer ik het liefst aan Netflix. De nieuwe ‘Red Dead Redemption 2’ -game is geweldig op Playstation 4. En ik ben onlangs op een zaterdagavond nog gaan eten met mijn beste vrienden. Dus het lukt wel, af en toe die me-time inlassen. Maar ik heb er wel iets anders voor moeten opgeven: de perfectie.

Het lukt wel, af en toe me-time inlassen. Maar ik heb er wel iets anders voor moeten opgeven: de perfectie.

Perfectie als antwoord 

Toen ik studeerde en op kot zat, had ik zelfs nog nooit gehoord van de term ‘me-time’. Jarenlang leefde ik zorgeloos en vrij. Een paar jaar geleden werd het echter plots heel druk op het werk en ik begon te verdrinken in de stress. En voor ik het besefte had de perfectie mij in zijn macht. Want het was de enige manier om die gigantische druk op het werk aan te kunnen. Plots moest mijn auto al-tijdproper zijn, geen stofje mocht er te zien zijn op mijn dashboard. Mijn zonnebril moest altijd op exact hetzelfde plekje liggen. De woonkamer moest een duidelijke structuur krijgen, de kussens altijd in de juiste volgorde op de zetel. Ik had rust in mijn hoofd nodig. En perfectie was het antwoord.

Afscheid

Op die manier had ik het gevoel dat ik sommige dingen toch nog een beetje onder controle had. Maar bij de geboorte van mijn eerste kindje besefte ik dat ik moest kiezen. Ofwel moest ik gewoon genieten van de heerlijke chaos die mijn zoontje veroorzaakte in ons huis, ofwel ging ik de perfectie nastreven. Dus we namen afscheid van elkaar, perfectie en ik. Sindsdien komt de perfectie nog af en toe op bezoek in mijn hoofd, en dat is niet altijd makkelijk. Maar de me-time, de work-life balance en de gelukzaligheid zijn weer terug.
Mijn kinderen zitten vaak in de rommel, maar dat kan hen weinig schelen. En als het huis vol speelgoed ligt, spring ik erover. En nee, we gaan nooit meer klaar zijn met de was. En in de garage zal tot het einde der tijden geen auto meer staan. Ah nee, want waar moeten we die rommel dan zetten?

Het was tof voor even, die perfectie. Maar nu ben ik perfect gelukkig met mijn kussens die niet langer op volgorde liggen.

MEER

Het alternatief voor de merkdealer voor banden en onderhoud

ProfileDe gloednieuwe kantoren van Profile in Antwerpen - Berchem met 40 werknemers vormen de koepel van een snel groeiende organisatie die een totaalconcept propageert: expert in banden en multimerken onderhoud gericht op het maximaal comfort van de bestuurder.

De weg naar nul verkeersdoden

Vlaamse Stichting Verkeerskunde Aantal verkeersdoden in Vlaanderen is in tien jaar gehalveerd. Echter zijn de doelstellingen voor de komende jaren nog ambitieuzer: maximum 200 doden in 2020, nul doden tegen 2050. Door middel van een slimme mix van maatregelen, is het mogelijk om de doelstellingen te behalen.

Wat zijn de trends in tegels?

Tegels Net zoals kleding, schoenen en de kleur van auto’s zijn ook tegels (of ze nu van natuursteen, keramiek of beton zijn) aan trends en modes onderhevig. Wat zijn de nieuwste tendensen binnen en buiten? En wat is er belangrijk wanneer je tegels gaat kiezen? Ann De Schutter, commercieel directeur van de tegelfabrikant Artstone geeft tekst en uitleg.

Een huis vol verhalen

HyggeHygge. Het woord is ons nieuw, maar het gevoel zelf – een gezellige geborgenheid – is iets wat we allang kennen en waar we allemaal wel naar verlangen. Zeker in eigen huis, waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen, zoeken we dat gevoel op. Interieur is dus hot tegenwoordig, en we liken met z’n allen prikbordjes vol inspiratie op Instagram en Pinterest. Maar wat maakt een huis precies tot een thuis?

Tussen ‘trek je plan’ en ‘ik neem je over’

Patient-centered care Het individu dat patiënt wordt, wil steeds meer zeggenschap, meer baas zijn over eigen ‘wezen’,  meer inzage in zijn beschikbare gezondheidsgegevens.

3 vragen aan UPTR

UPTR“Het tekort aan chauffeurs is de grootste uitdaging voor de komende 15 à 20 jaar. Meer dan 40 procent van de chauffeurs zijn bovendien ouder dan 50 jaar. We trekken te weinig jongeren aan om in de sector een goed evenwicht te kunnen bereiken. Dit terwijl het beroep van transportchauffeur boeiend is, een challenge biedt, en een goed loon opbrengt... Het is echt een exponentieel probleem.”