interieur
Gezin

Een huis vol verhalen

20.08.2018
door Fokus-online.be

Hygge. Het woord is ons nieuw, maar het gevoel zelf – een gezellige geborgenheid – is iets wat we allang kennen en waar we allemaal wel naar verlangen. Zeker in eigen huis, waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen, zoeken we dat gevoel op. Interieur is dus hot tegenwoordig, en we liken met z’n allen prikbordjes vol inspiratie op Instagram en Pinterest. Maar wat maakt een huis precies tot een thuis?

Sociale evolutie

De aankleding van ons interieur heeft een sociale evolutie doorgemaakt. De gescheiden ruimtes van vroeger, met de ‘schone plaats’ voor de gasten en het aparte speelkamertje voor de kinderen, zijn niet meer van deze tijd, meent interieurvormgeefster Evi De Wachter van Omdenkerij. Zij geeft onder andere les in opvoedkunde aan de Karel de Grote Hogeschool en ziet hoe nieuwe opvoedmethodes hun weg vinden naar ons interieur. “Mensen willen sàmen zijn, ouders willen hun kinderen in de woonruimte laten spelen. Daardoor moet die multifunctioneel worden.” Zo ontstaat er een nieuwe behoefte naar ‘open privacy’. Daarbij blijven ouder en kind weliswaar dicht bij elkaar maar zich toch even kunnen afzonderen. 

Privacy

“Kinderen hebben nu ook meer recht op privacy, tegenover vroeger. Ik zorg er dan voor dat er veel kleine nestjes zijn waarin ze zich kunnen terugtrekken.” En ook de ouders willen soms even tijd voor zichzelf. Vaak kan dat al op een heel bescheiden manier. Een leesstoel in de woonkamer die je afschermt met een plant. Of een speelplek die je afbakent met touwen tussen vloer en plafond. Ook op onverwachte plaatsen kun je zo een coconnetje installeren. Op de overloop, bijvoorbeeld, met een krukje, een schapenvachtje, boekjes en een lampje erbij.

Geen huis, maar thuis

“Een thuis is een verzameling van gevoelens, herinneringen, en de sporen van het leven”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. “Daarom is het belangrijk om je leven een plaats te geven in je interieur, want dat brengt ‘ons verhaal’ op gang. Eerst zie je de eerste krabbels, nadien het eerste schrijfwerk. Nog later staat er een gitaar en struikel je over sportschoenen en een rugzak.” Ook door seizoenen en familie-activiteiten te volgen, breng je beweging in huis. In het voorjaar kun je fris groen door de luster weven.

En na een fijne boswandeling stalt je kind de gevonden kiezels uit op het buffet. “Geef je kind de ruimte om dingen toe te voegen en te experimenteren”, zegt prof. Adriaenssens. “Op dat moment ben je herinneringen aan het planten. Iedereen kan zich wel het huis van de liefste grootouder voor de geest halen en hoe we daar de zetel mochten omdraaien om er een schip van te maken.”

Ga geregeld eens op bezoek in de kamer van je kinderen, en laat hen daar je gids zijn Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater

Erfstukken integreren

De Wachter krijgt regelmatig de vraag om zulke erfstukken vol herinneringen te integreren in een nieuw interieur. “Je kunt oma’s kast gewoon als kast gebruiken, of een heel nieuwe functie geven. Dan wordt de kast een bedstee voor de kleintjes, met een gordijntje om je achter te verstoppen of om
poppenkast te spelen.”

Combineer!

“Durf te combineren”, adviseert ook prof. Adriaenssens. “Combineer de oude familietafel met het designzeteltje dat je zo mooi vindt en een accessoire uit het woonwarenhuis. Dat is prachtig, want er is geen tweede huis waar je die drie dingen op dezelfde manier ziet staan.” De wandelstok van je meter en de tafel waar je met opa erwten dopte, verdienen dat plekje in het voetlicht ook. Door oude familiestukken te hergebruiken, creëer je immers nog een extra dekentje van geborgenheid. Omdat het stukken zijn met een verhaal, uniek voor jou en je familie. “Vertél die verhalen ook aan je kinderen. Zo maak je via het interieur ook duidelijk: je bent niet alleen, je wordt gedragen door een familie, je bent verbonden door een gezamenlijke geschiedenis”, zegt prof. Adriaenssens.

Kinderen betrekken

Peter Adriaenssens en Evi De Wachter adviseren beiden om de kinderen bij de inrichting van het huis te betrekken. “Mijn droom is om te observeren hoe een gezin in het huis leeft”, zegt De Wachter. “En dan kijk ik niet enkel naar de lichtinval en hoe je de raambekleding en lichtpunten plaatst. Maar echt hoe mensen daar leven, zeker ook met inbreng van de kinderen. Zo kom je tot een mooi compromis voor een leefbaar interieur.”

Je kind als gids

“Ga geregeld eens op bezoek in de kamer van je kinderen”, suggereert prof. Adriaenssens. “Vraag je kind als gids, laat het je vertellen hoe het de inrichting beleeft en hoe het er een plekje voor zichzelf van maakt.” Kortom, de beste inspiratie voor een interieur vol geborgenheid vind je niet alleen op Instagram of in catalogi. De beste inspiratie komt ook van binnenuit, vanuit je eigen gezin.

Vorig artikel
Volgend artikel