droomreis
Gezin

Een droomreis met kinderen? Dat kan!

04.07.2023
door Adeline Schmitz

Als je mama of papa wordt, laat je vaak veel van je dromen varen, zoals exotische, verre of sportieve reizen. Maar met kinderen op vakantie gaan, betekent niet per se een verblijf in Center Parcs. Bali, New York, Machu Picchu: stop je favoriete bestemmingen niet langer in de koelkast, maar beleef ze met het gezin.

Droom je van strand, palmbomen en een azuurblauwe zee? Of van een tocht door Europa op de fiets? Een berg beklimmen of wandelen in ongerepte gebieden? Kortom, droomreizen die je opgaf toen de baby kwam. En toch is reizen met een kind helemaal niet moeilijk. Je zou het zelfs als een cruciaal onderdeel van de opvoeding kunnen zien. Reizen verruimt immers de geest. Op jonge leeftijd andere culturen, gewoontes en tradities ontdekken, is dan ook de beste manier om je kind te laten opgroeien tot een volwassene die zich bewust is van de wereld rondom zich. 

Voor de eerste reis van Tehani (2) zien haar ouders het groots, want ze zullen deze zomer zeven weken doorbrengen aan de andere kant van de planeet. “We gaan naar Tahiti in Polynesië om familie te bezoeken”, legt mama Kathleen uit. “De reis duurt 24 uur, dus we hebben ons goed geïnformeerd hoe we die tijd het best opvullen. We hebben het voordeel dat we naar familie gaan, dus we moeten niet al onze spullen inpakken.” Kathleen en haar man weten dat ze, om hun kindje voor te bereiden, een dagelijkse routine moeten invoeren. Ook al zal Tehani zich ongetwijfeld niets meer herinneren zodra ze weer in België is, haar ouders zijn blij dat ze hun droom kunnen waarmaken: met hun dochter terugkeren naar Tahiti voor een unieke reis.

Fietsen in Frankrijk

Tahiti mag dan een bijzondere bestemming zijn, een droomreis met het gezin hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld te gaan. Voor Matthieu, Audrey en hun 13-jarige tweeling Nicolas en Samuel staan de beste vakanties in het teken van sport. Het koppel houdt van wandelen en fietsen en weigerde hun passie voor sportieve vakanties op te geven. “Al van toen de jongens klein waren, maakten we hen gewoon aan onze vakantiestijl”, vertellen ze. “Zelfs als baby’s namen we ze al mee op fietsvakanties of meerdaagse trektochten.”

Na de geboorte van de tweeling besloot het koppel al snel om op dezelfde manier te blijven reizen. “We zochten alles goed uit en kochten of huurden de uitrusting die we nodig hadden, zoals draagzakken of fietskarren. Intussen zijn de jongens groot en rijden ze gewoon met ons mee.” Tijdens hun jongste reis trokken ze met de fiets door een deel van Frankrijk, langs de route naar Santiago de Compostela.

Al van toen de jongens klein waren, maakten we hen gewoon aan onze vakantiestijl.

- Audrey

Gerichte activiteiten

Samen reizen versterkt niet alleen de band tussen de gezinsleden, het is ook een geweldige manier om je kinderen te zien evolueren. Bevindt je droombestemming zich op enkele duizenden kilometers van België? Je kinderen zullen een nieuwe cultuur ontdekken, nieuwsgierig zijn en hun algemene kennis verruimen. Het is nooit te vroeg om hen de wereld te laten verkennen, dichtbij of veraf. Neem hen mee naar een tentoonstelling van Klimt in Wenen of naar een Balinese ceremonie. Laat hen de ruïnes van Pompeï en de Egyptische piramides ontdekken.

“We willen verschillende tochten maken met Tehani”, gaat Kathleen verder. “We vroegen raad aan vrienden en familie en keken online welke activiteiten geschikt zijn voor een kind. Ook al hebben we een kinderdrager, sommige uitstappen op onze planning bleken niet haalbaar met zo’n jong kind. Daarom hebben we de focus gelegd op gezinsactiviteiten. We passen onze vakantiegewoontes aan, dat is zeker.”

Wat je kunt doen en wat je allemaal moet meenemen, dat zijn de grootste aanpassingen. Kathleen gaf het al aan: zeg maar vaarwel tegen vakanties met veel alcohol waarbij je de hele nacht op stap gaat. Spontaan vertrekken zonder na te denken over wat je meeneemt, behoort ook tot het verleden. Draagzak, melk, reservekledij, medicatie, kinderwagen: het zijn stuk voor stuk essentiële dingen waar je vooraf over moet nadenken.

Maar ondanks de iets grondigere voorbereiding, zou het gezin van Audrey het niet anders willen doen. “Op deze manier reizen met onze kinderen heeft ons gezin echt samengebracht”, besluit Audrey. “We hebben onze kinderen zien evolueren en meer zelfvertrouwen zien krijgen. In het begin bleven ze bij ons in de buurt, maar geleidelijk aan begonnen ze zelf op verkenning te gaan en routes voor te stellen. Het is mooi om hen te zien ontwikkelen en assertiever te zien worden.”

Een droomvakantie met het gezin, het kan dus. In België, in Europa of nog verder, reizen met je kinderen heeft enkel positieve kanten. Durf te vertrekken. Durf als gezin je dromen waar te maken. Maak herinneringen voor het leven!

Vorig artikel
Volgend artikel