trends
Jongeren

Fast forward in fashion, food en interieur

30.08.2020
door Heleen Driesen

Jongeren zijn hippe dieren. Niet alleen staan ze op de eerste rij om nieuwe trends op te pikken, ze bepalen ook wat hot is en what’s not. Met welke stuks scoor je gegarandeerd een jeugdige kleerkast? Wat leggen jongeren zoal op hun bord? En wat zijn de must-haves voor hun interieur?

Matthias Geerts
Matt G Style, Mode

Welke veranderingen vallen je op in de stijl van hedendaagse jongeren?

“Meer nog dan de millennials zijn de jongeren van Generatie Z vandaag bezig met mode. Uniek zijn is voor hen heel belangrijk. DIY of doe-het-zelf is helemaal in: jongeren bleachen zelf hun jeans, knippen hun eigen crop top of experimenteren met tie-dye voor het verven van hun T-shirts. Jonge mensen kopen ook steeds meer vintage. Omdat het goed is voor de planeet, maar ook omdat ze er bijzondere stuks mee op de kop kunnen tikken voor een goedkope prijs. Daarnaast blijven artiesten uit de popindustrie en influencers als de Kardashians een gigantische impact hebben. In het straatbeeld en op TikTok herken je hun stijl. Kopiëren hoort er toch nog altijd een beetje bij, zeker bij de jongere tieners.”

Welke trends gaan we nog zien, of zeker niet meer zien?

“De trend van de gescheurde broeken is nu bijna helemaal over, een mooie evolutie wat mij betreft. Een jeans met een enkele scheur kan nog cool zijn, maar de volledige destroyed trousers worden een no-go. Spannende T-shirts voor mannen zijn uit, strakke crop tops voor meisjes zijn dan weer enorm hot. Oversized is een algemene trend; de nineties zijn helemaal terug van weggeweest. Skinny jeans, drukke prints of opvallende riemen raken uit de mode. Alles mag ook wat minder klassiek. De ballerina’s die meisjes vijf jaar geleden nog droegen, zie je nu niet meer. Vandaag draagt iedereen sneakers, vaak ook nog van hetzelfde merk. Met een schoen van Nike of New Balance zit je bij jongeren wel goed.” 

Wat typeert je eigen stijl en naar wie kijk je op?

“Persoonlijk vind ik dat wat je draagt altijd wel een beetje de reflectie van je mood mag zijn. Ik ben daar in elk geval heel open in. Soms draag ik zwart, op andere dagen zie je me in het wit of in felle kleuren. Zelf shop ik veel vintage. Onlangs nog heb ik twee leuke marinehemden – oversized en felgeel – kunnen vinden voor 15 euro per stuk. Die draag ik dan met een blauwe jeans en een toffe sneaker. Ik probeer altijd verschillende stijlen te mixen. Mijn inspiratie haal ik grotendeels van de fashionweeks die ik tweemaal per jaar bezoek, en van Pinterest of Instagram. De Franse designer Jacquemus brengt collecties volledig naar mijn smaak: oversized, heel minimalistisch, maar altijd wel zomers.”

Laurence Bemelmans
As cooked by Ginger, Food

Welke veranderingen vallen je op in de stijl van hedendaagse jongeren?

“Aan de clicks en vragen op mijn blog merk ik dat het aantal vegetariërs en veganisten toeneemt. Ook flexitariërs zijn in opkomst – mensen die een of een paar keer per week bewust geen vlees eten. Binnen die groep zie je toch een groot aandeel jonge mensen. Meer dan de vorige generaties vragen zij zich af waar hun eten vandaan komt en of het wel duurzaam geproduceerd wordt. Jongeren zijn kritischer naar wat er op hun bord komt, ook wat smaken betreft. Dat vind ik perfect begrijpelijk: wat je ook eet, het moet even lekker zijn. Als je op restaurant een vegetarisch gerecht bestelt, dan zou een chef daar evenveel aandacht aan moeten besteden dan wanneer je gewoon gaat voor vleesje-patatje.”  

Welke trends gaan we nog zien, of zeker niet meer zien?`

“Ik ben ervan overtuigd dat heel wat jongvolwassenen graag koken, en toch zie ik bij studenten en jonge starters nog veel nood aan gezonde afhaal- en opwarmmaaltijden. Toen ik enkele jaren geleden op kot zat, had je de keuze tussen frieten, kebab of pizza. Wilde je gezond eten, dan moest je zelf koken of eten meenemen van thuis. Nu zijn er, zeker in de grootsteden, veel opties bijgekomen, ook multiculturele. Een Libanese groenteschotel vind je nu kant-en-klaar. Maar ook lokaal is hip. De rage van de superfoods is daarmee wat voorbij. Vroeger moesten we allemaal chiazaad, acaipoeder of avocado’s eten. Nu stellen jonge mensen zich daar toch meer vragen bij, vanwege de afstand die deze producten moeten afleggen.”   

Wat typeert je eigen stijl en naar wie kijk je op?

“Heel mijn levensstijl en blog draait rond gezond genieten. Ik eet heel graag groenten, kook het liefst seizoensgebonden en leef voor het grootste deel van de tijd gezond. Maar er moet voor mij absoluut ruimte zijn om af en toe eens te zondigen met een glaasje wijn, een lasagne met veel kaas, chips of gebak. In een wereld waar je om de oren wordt geslagen met gezonde raadgevingen, lijkt het me fijn als er iemand is die zegt dat het best oké is om gewoon eens lekker te genieten. In die stijl kookt ook de Amerikaanse blogger Half Baked Harvest; comfortfood dat heerlijk is om naar te kijken. Ook van Ottolenghi’s recepten ben ik fan, zijn boeken zijn ontzettend goed geschreven.”  

Droika Engelen
D Design, Interieur

Welke veranderingen vallen je op in de stijl van hedendaagse jongeren?

“Jongeren zijn tegenwoordig heel goed geïnformeerd en weten veel beter wat ze willen. Vroeger werd alles in de handen van de interieurexpert gelegd, met het idee dat die er wel iets van zou maken. Nu gaan jonge mensen, doorheen het gigantische aanbod op Instagram en Pinterest, op zoek naar hun eigen stijl en identiteit. Er was een tijd dat je interieur echt spic en span moest zijn, alles netjes strak. Nu kunnen kleine spulletjes en leuke potjes weer, en het mag allemaal terug wat persoonlijker. Een eclectische stijl is trendy, ook vintage hoort daarbij. Jongeren durven investeren in een designmeubel als eyecatcher en combineren dat dan met een kastje van IKEA of wat vervangbare seizoensartikelen.”  

Welke trends gaan we nog zien, of zeker niet meer zien?

“Die ene felle contrastmuur om een voorts wit interieur te doorbreken, is nu toch echt een beetje voorbijgestreefd. Alles mag weer warmer, met gebruik van natuurlijke kleuren en materialen. Zachte tinten en terracotta zijn in, droogbloemen en pampasgras ook. Dat ecologische interieuraspect is booming business, heel wat jonge ondernemers zijn ermee bezig. Het thema staycation – vakantiegevoel in eigen huis – is met de crisis nog meer actueel geworden. In de interieurs zie je de zachte, aanlokkelijke kleuren van Ibiza verschijnen. Mét bijhorende franjes. Nu we met zijn allen meer waarde zijn gaan hechten aan ons eigen kot, appreciëren we meer dan ooit de gezelligheid thuis.” 

Wat typeert je eigen stijl en naar wie kijk je op?

“Zelf ben ik een enorme plantenfreak, dat urban jungle-gehalte in een interieur vind ik fantastisch. Op Instagram volg ik een aantal planten- en bloemenbloggers. Verder is mijn stijl vrij uiteenlopend. Ik ben een grote fan van groen en gezelligheid in een interieur, maar kan me absoluut ook laten verleiden tot exclusief design. Voor architect Dieter Vander Velpen heb ik een grote bewondering. Als jonge selfmade ondernemer uit Antwerpen maakt hij echt vooruitstrevende ontwerpen. Ook blogger en interieurstyliste Anne-Catherine Gerets van Clo Clo doet heel toffe dingen. Zij opende een paar maanden geleden nog een eigen interieurzaak in Brasschaat. Een andere stijl dan de mijne, maar ook een mooie inspiratie.”

Vorig artikel
Volgend artikel