maaltijdbox
Agri & Food

Maaltijdbox: Een recept voor elke dag

16.11.2020
door Elise Coppens

Het belang van gezond eten en de impact van een gezondere levensstijl op ons lichaam werd het afgelopen jaar duidelijker dan ooit. Als gevolg daarvan – en van een grote hoeveelheid extra tijd – doken we massaal onze eigen keuken in om iets lekkers op tafel te toveren. Handig daarbij? Een maaltijdbox, zo blijkt. 

Gezond en vers koken klinkt allemaal mooi in theorie, maar vanwaar blijf je inspiratie halen? Een maaltijdbox is een handige oplossing die je altijd een antwoord geeft op de gevreesde vraag: ‘Wat eten we vandaag?’

Minder supermarkt, meer comfort

Een voorbeeld van zo’n maaltijdbox is 15gram. Willy Faes startte hiermee vanuit het specifieke doel om anderen culinair te inspireren. Oorspronkelijk was het een kookplatform vol recepten en andere keukenweetjes, vandaag is er ook een foodbox aan verbonden. “Het afgelopen jaar viel het op dat de consument op zoek gaat naar gezondere en verse oplossingen, waarbij hij minder supermarktbezoeken en meer comfort verkiest. De consument krijgt via de 15gram foodbox verse voeding aan de voordeur geleverd, zonder te moeten aanschuiven in de winkel en nadenken over een weekmenu. Dat is een enorme tijdsbesparing”, aldus Willy.

Tal van recepten

Maaltijdboxen bieden je kookinspiratie voor een hele week. Het enige wat je zelf nog moet beslissen, is welke recepten je graag wilt uittesten. “Je kunt wekelijks à la carte een maaltijdbox samenstellen, bestaand uit twaalf verschillende recepten, waarbinnen ruimte is voor verschillende categorieën: vis, vlees, vegetarisch, snel klaar, of extra gezond. Door de recepten leer je veel nieuwe ingrediënten en kooktechnieken kennen, wat tot aangename verrassingen leidt. Zo inspireer je de klant om in de keuken eens iets anders te proberen.”

Door de recepten leer je veel nieuwe ingrediënten en kooktechnieken kennen, wat tot aangename verrassingen leidt. Zo inspireer je de klant om in de keuken eens iets anders te proberen.

Minder food waste

Aanduiden hoeveel gerechten je wilt voor een exact aantal personen is bovendien een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. “Het voordeel is dat we onszelf wekelijks kunnen verbeteren op vlak van duurzaamheid. Daar zijn we voortdurend mee bezig. Bijvoorbeeld de hoeveelheid pasta realistisch inschatten en verpakken per persoon, zodat er geen restjes weggesmeten moeten worden. We verrichten zelf actief onderzoek om verpakkingen biobased te maken, om in de toekomst nog minder plastic te kunnen gebruiken. Ook kijken we naar het transport. Vinden we een kortere route, dan plannen we die de volgende keer in en besparen we zo op kilometers en CO2.”

Verlagen van ecologische voetafdruk

Door te kiezen voor Belgische maaltijdboxen in plaats van hun internationale varianten, verlaag je ook je ecologische voetafdruk. “Wij werken hoofdzakelijk samen met lokale leveranciers voor onze seizoensgroenten, de vis en het vlees. Onze vis is echt een luxeproduct. Wij werken samen met een groothandel die voor ons op de Antwerpse vroegmarkt op zondagnacht de duurzame visvangst begint te fileren en portioneren. Die vis steken we pas maandagochtend, voor het transport, in de maaltijdboxen. Verser dan dat vind je niet.”

Wie zich waagt aan een maaltijdbox, krijgt bij zijn bestelling elke week kookinspiratie en kraakverse ingrediënten mee. De recepten zijn allemaal snel klaar, variërend tussen 20 en 45 minuten en worden stap per stap beschreven. Door de snelheid waarmee je de maaltijd op tafel zet en door minder stress over het weekmenu bespaar je extra tijd om er met je gezin thuis een smakelijke avond van te maken. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: samen koken, samen eten, samen genieten.

Vorig artikel
Volgend artikel