arbeidsmarkt
Jongeren

Drie tips voor wie co-corona de arbeidsmarkt betreedt

30.08.2020
door Fokus Online

Heeft al dat blokken wel zin? Je kunt het jongeren moeilijk kwalijk nemen dat ze zich die vraag luidop stelden in mei en juni. Ze werden immers om de oren geslagen met doembeelden omtrent hun carrière en mogelijkheden op de arbeidsmarkt

En effectief, wie de afgelopen jaren afstudeerde, stond er beter voor. Valt de economie stil, dan komen er minder nieuwe vacatures bij. Bovendien is er een gevaar op “littekeneffecten”: wie lang moet zoeken naar een baan bij het schoolverlaten, heeft later ook een hogere kans om werkzoekend te zijn. Je dan maar neerleggen bij het vooruitzicht op langdurig werkloos zijn? Zeker niet.

Ook in deze moeilijke tijden, heeft wie solliciteert haar/zijn succes grotendeels zelf in handen. Ik geef hen drie tips om succesvol te zijn.

1. Onderscheid je van je concurrenten op de arbeidsmarkt

Letterlijk. Wie de afgelopen maanden voor een laatste keer boven de studieboeken hing, had er belang bij om hoge punten te halen. Het helpt om een jobgesprek vast te krijgen. Verder gaat een cv niet enkel om de harde inhoud. Ben je studentenleider of vrijwilliger geweest, vergeet het dan zeker niet te vermelden. En zie je er zo goed uit als Leandro Trossard en zo betrouwbaar – een persoonlijkheidskenmerk dat werkgevers graag zien – als Martine Tanghe, voeg dan zeker een foto toe. 

2. Kijk verder dan je neus lang is

Momenteel zijn er 120.000 jobs beschikbaar op vdab.be. Daar zit natuurlijk niet voor iedereen een baan tussen in het verlengde van de studies, maar sowieso wel uitdagingen die aansluiten bij hun talenten en competenties. Als menswetenschapper je brede vorming inzetten om via artificiële intelligentie de reclame van de toekomst te ontwikkelen, waarom niet? Wat ik evenwel niet aanraad, is meteen een baan onder je opleidingsniveau te aanvaarden. Het is zelden een springplank richting een droomjob.

3. Overweeg om een extra opleiding te volgen

Misschien biedt je onderwijsinstelling of provincie wel een renteloze lening aan om dat ook financieel haalbaar te maken? Op die manier hoef je niet te solliciteren in de moeilijke zomer van 2020. En veel belangrijker: mits een goede studiekeuze, die je toegang geeft tot toekomstgerichte sectoren, kun je later met meer kans op succes gaan solliciteren. Want laat er geen twijfel over bestaan: door de digitale revolutie wordt mooie diploma’s kunnen voorleggen de komende jaren alleen maar belangrijker. Studenten die blokken leggen daarmee ook vandaag het fundament van een mooie toekomst.

“Leg je niet neer bij het vooruitzicht op langdurig werkloos zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel