waterschaarste
Maatschappij

Dirk Van der Stede: De droogte van 2018

02.10.2018
door Fokus Online

Afgelopen zomer verdiende het predikaat ‘historisch’ omwille van zijn warmte, zonuren en uiteraard zijn waterschaarste. Maar deze zomer kan ook historisch zijn voor de versnelde doorstart die Vlaanderen maakt naar een duurzaam watergebruik.

Voor een groot deel van de bevolking was het een verrassende ontdekking. Vlaanderen is een waterschaarse regio en de toekomst oogt precair. De klimaatopwarming zorgt tegelijk voor meer waterverdamping, meer en langere droogteperioden, minder regendagen met weinig neerslag maar wel meer intense regenbuien. We zullen dus niet enkel kampen met waterschaarste, maar regelmatig ook met wateroverlast. De alsmaar uitdijende verharding van onze bodem bemoeilijkt het doorsijpelen in de ondergrond. En dus onze grondwaterbevoorrading en verhoogt het overstromingsrisico.

Onze welvaart op het spel

De problematiek van waterschaarste gaat ook verder dan het niet kunnen vullen van zwembaden of het wassen van auto’s. Een watertekort betekent namelijk een ernstige bedreiging voor onze economie vermits één op de zes jobs afhankelijk is van waterbeschikbaarheid.

Ernstig maar niet hopeloos

We hoeven echter niet te wanhopen. De oplossing staat zelfs al in de Visienota 2050 van de Vlaamse overheid. De creatie van een duurzaam robuust watersysteem waarbij voorzien wordt in alle behoeften gerelateerd aan water. Als drinkwater, industriewater, irrigatiewater voor de landbouw, water voor onze waterwegen en dit met respect voor de natuur. Hoe komen we nu tot dat robuust watersysteem? Door een hele reeks aanpassingen, kleine en grotere, waarbij we minder water verspillen en veel efficiënter omgaan met het beschikbare water. Daarvoor zijn een hele serie afgestemde initiatieven nodig: in de landbouw en de industrie. Tevens aanpassingen in onze steden en vooral ook gedragsverandering. Tegelijk kan de bevoorrading verbeterd worden door het langer vasthouden van regenwater (in bufferbekkens en regenputten). En door te zorgen voor meer waterdoorlatende verharding of minder verharding tout court.

We hoeven niet te wanhopen. De oplossing staat zelfs al in de Visienota 2050 van de Vlaamse overheid.

Actief en aanmoedigend beleid

Enkel door alle geledingen van onze samenleving te betrekken, evolueren we naar een robuust watersysteem. Daarom roepen we de bevolking, de projectontwikkelaars en (natuur)verenigingen. Alsook scheepvaart, landbouw en ondernemingen op om nu tot concrete initiatieven te komen. In het memorandum dat we onlangs samen met AquaFlanders, B-IWA, TNAV en Vlario opstelden, vragen we de beleidsmakers passende ondersteuning, stimuli en indien nodig reglementering voor initiatieven. Concreet gaat het om extra middelen, meer beschikbaar advies, (fiscale) incentives en het voorzien van financiering voor innovatieprojecten met samenwerkingen. Samenwerkingen tussen kenniscentra, industrie en landbouw. Tegelijk vragen we beleidsacties die het spaarzaam omspringen met water en waterhergebruik bij de bevolking op grote schaal tot stand brengen. Met deze aanpak verzekeren we onze (water)toekomst en wordt 2018 echt historisch!

Vorig artikel
Volgend artikel