hulp
Gezin

Delen in immense momenten


03.04.2021
door Fokus Online

Een mens grootbrengen is immens. Roze en grijze wolken staan wel eens samen aan de hemel. Zeker die eerste periode kan best hectisch zijn. 

Sommige nachten lijken weken te duren, sommige dagen slechts een minuut. Zo’n negen maanden lang heb je je baby gedragen. De volgende negen maanden mag je extra zorg (laten) dragen voor jezelf. Omring je met mensen die er voor je willen zijn en hulp bieden. Want er is altijd wel iemand die écht naar je luistert. Iemand die zegt dat je goed bezig bent, waarbij je stoom kunt aflaten, waarmee je samen kunt lachen… 

Steun is essentieel. Familie, vrienden, collega’s, maar ook huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en medewerkers van Kind en Gezin vervullen hierin een belangrijke rol. Zeg het hardop als je pijn hebt, hulp nodig hebt, moe of onzeker bent. Durf te vragen en herhalen wat je nodig hebt. En laat je vooral niet gek maken door die bedrieglijke Instagramfilters. Maar we weten allemaal hoe moeilijk dat kan zijn.

Soms slaat je innerlijk kompas helemaal tilt door de informatie die jou – soms ongevraagd – overspoelt. Online staat naast elk advies ook een tegenadvies, met gratis meningen erbovenop. Vertrouw gerust op je buikgevoel. Maar wat als je buik niks zegt, je het even niet meer weet en hulp nodig hebt? Dat is óók oké. Niemand weet alles, dus bijt niet in stilte op je tanden. Stel je vraag aan iemand die jij vertrouwt, aan iemand die op maat van jouw gezin adviseert, kundig en rustig. De Kind en Gezin-Lijn is er elke werkdag van 8 tot 20 uur via 078 150 100, met een luisterend oor en wetenschappelijk onderbouwd advies voor kleine en grote vragen. En als je wilt, schakelen ze je door naar het Kind en Gezin-team in jouw buurt. 

Niemand weet alles, dus bijt niet in stilte op je tanden.

- Nele Wouters, woordvoerster Kind en Gezin

Je hoeft niet alles alleen te doen. Kijk of je iets kunt uitbesteden. Check zelfs al tijdens de zwangerschap de mogelijkheden van kraamhulp, hulp via dienstencheques, maaltijden aan huis, kinderopvang… Gebruik alle hulplijnen, want mensen bieden graag hulp aan. Mijn tip voor vrienden en familie van kersverse ouders? Strooi de Kraamkaartjes van Kind en Gezin in het rond. Het zijn cadeaukaartjes om concrete hulp makkelijker aan te bieden en aan te nemen. Want voor veel mensen is het gemakkelijker om ‘ja’ te zeggen op een concreet hulpvoorstel – zoals een mand strijk uit handen geven of een verse lading boodschappen ontvangen – dan uit jezelf zeggen wat je nodig hebt op het oprechte voorstel: ‘Zeg het als ik wat kan doen.’

Elk kind wordt stap voor stap zijn of haar unieke zelf. Dus klik de gordels vast en geniet van het avontuur. Dat wens ik elk kind en elk gezin toe. Geniet van de kleine én grote momenten. Vier die eerste nacht doorslapen, dat ene moment zonder kinderen of klink op dat eerste tandje, plasje op een potje, woord of stapje. Klink op je kind, op elkaar én op jezelf. En zorg heel goed voor elkaar en voor jezelf. Want een mens grootbrengen, dat is immens.

Vorig artikel
Volgend artikel