sportland
België

De stap naar een echt sportland

08.05.2019
door Fokus-online.be

16 december 2018 is voor altijd een speciale dag. Toen wonnen we onze eerste finale en werden we wereldkampioen. Het gevolg: we werden sportploeg van het jaar, en ondertussen staan we nog steeds eerste op de wereldranking. Exact een jaar eerder trouwde ik met de liefde van mijn leven. Wat kan toeval mooi zijn.

Dat we precies vorig jaar tot beste ploeg van het land gekroond werden, maakte het nog mooier. Als team hebben we het hele jaar door onze sportende landgenoten op de voet gevolgd. De Rode Duivels zetten het land op zijn kop. België is plots het vierde beste vrouwelijke basketballand ter wereld geworden.

Grand cru

Ook individueel was het meer dan grand cru, met gouden medailles voor Nina Derwael, Koen Naert en Nafi Thiam, en ook voor onze golfers Thomas Pieters en Thomas Detry. De Belgische sport in zijn geheel zit op koers voor goud. Dat maakt me niet alleen een fiere Belg, het geeft me ook een enorme boost in mijn geloof in het kunnen van al onze sporters in dit sportland. Het is bewezen: wij kunnen de wereld aan. Maar we blijven bescheiden, en dat is goed. Zelfvoldaanheid doet je enkel verliezen. Honger, dat is essentieel.

Gaan voor goud

Maar vorig jaar hebben we geleerd om geen schrik te moeten hebben van zelfvertrouwen. We spreken onze dromen uit. Zoals een teamgenoot van me zei voor het WK: ‘Gedaan met de zilverwinkel, we gaan voor goud!’ Hoe meer topsporters de lat hoog leggen, hoe meer inspiratie we elkaar bezorgen. Want aan de top komen is moeilijk, er blijven is nog moeilijker. Dromen verwezenlijken is een levensstijl. Historische prestaties leveren is één ding, de echte uitdaging is de toekomst verzekeren. Met de best mogelijke versie van onszelf kunnen we alle jongeren inspireren in dit sportland.

Sport verenigt het beste wat we als land te bieden hebben.

Sport lééft

Met het werelduurrecord van wielrenner Victor Campenaerts is de toon voor 2019 gezet. Binnenkort spelen wij verschillende wedstrijden in eigen huis, tegen de beste teams ter wereld. Deze zomer volgt het Europees Kampioenschap hockey in Antwerpen. De winnaar plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De inzet is hoog: zo spelen we graag. Sport lééft in België sportland. We moeten dit momentum aangrijpen om door te groeien naar een land dat ook sport ademt. De stap naar een echt sportland ligt binnen bereik. Sport verenigt het beste wat we als land te bieden hebben.

Schitteren

Mensen vragen ons soms waar wij als vice-Olympisch kampioen en wereldkampioen nog van dromen. Persoonlijk? Eerst en vooral een goede nachtrust, nu mijn prachtige dochter Roxànne geboren is. Maar natuurlijk willen we Europees kampioen worden. Ik kan niet wachten om de Brabançonne uit volle borst mee te zingen, in een stadion dat zwart, geel en rood kleurt. Voor zulke momenten beulen we onszelf elke dag af.
En in Tokio willen we niets minder dan schitteren. Want succes smaakt naar meer.

Vorig artikel
Volgend artikel