Stad
België

De liefde voor de stad

05.03.2015
door Hermien Vanoost

De stad waar je woont. Natuurlijk is er vaak wat te klagen, denk aan het verkeer, de service in de horeca, of de drukte. Maar de meeste mensen houden van hun stad. Zo ook bekende gezichten Bart Somers, Nigel Williams en Joy Anna Thielemans. Elk in hun eigen stad vinden ze alles wat ze nodig hebben voor een aangenaam leven. Voor de een is dat een openluchtkunstpark, voor de ander een gezellig terras. “Echte rust vind ik door op zondag of na valavond in de lege stad rond te wandelen of te gaan lopen.”

Bart Somers
Burgemeester van Mechelen

Wat is de mooiste herinnering aan jouw stad?

“Ik denk spontaan aan het openingsfeest van Stad in vrouwenhanden in 2005. Duizenden mensen genoten toen van een uniek, feeëriek spektakel met bewegende poppen op de Grote Markt. Mensen raakten er echt door betoverd. Een oude man – geboren en getogen Mechelaar – klampte mij aan en was tot tranen toe ontroerd. ‘Burgermeester, ik ben voor het eerst in vele jaren trots op onze stad’, zei hij. Ik was drie jaar burgemeester, en de opening van Lamot, de heraanleg van de Grote Markt en Veemarkt zorgden voor een nieuwe dynamiek. Die avond voelden vele inwoners bijna fysiek een kantelmoment.”

Wat is de opvallendste trend of evolutie in je stad?

“Mechelen is in tien jaar tijd geëvolueerd van een grijze, verpauperde stad naar een levendige, aantrekkelijke stad. Dat is een rechtstreeks effect van een jarenlang volgehouden investeringsbeleid. Daardoor wonen wij vandaag in een andere stad, waar het borrelt van enthousiasme en initiatief. Mechelaars zijn opnieuw fier op hun stad. Dat staat zwart op wit in de Vlaamse Stadsmonitor. Als je het met andere centrumsteden vergelijkt, is die trend nergens zo opvallend als in Mechelen.”

Als je tot rust wilt komen, welk plekje zoek je dan op?

“Geef mij maar wat groen. De mooiste stadstuin van Mechelen vind ik de Kruidtuin, een park met een geheugen en eeuwenoude bomen. Ik zie ze als groene monumenten. Het zijn de zekerheden, de vaste waarden in een stad die voortdurend evolueren. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer groene plekjes kunnen creëren. De ambitie is om in elke wijk een groen rustpunt aan te leggen.”

Nigel Williams
Comedian en ingeweken Antwerpenaar

Wat is de mooiste herinnering aan jouw stad?

“Een lastige vraag, want ik heb hier al heel veel meegemaakt. Zoals je weet, groeide ik op in Bristol, het zuiden van Engeland. Op mijn 21ste kwam ik naar België. Eerst woonde ik in Mechelen, daarna kwam ik naar Antwerpen. Ik leef intussen zo lang in deze stad, dat de mooie herinneringen niet meer op een hand te tellen zijn: de geboorte van mijn dochters, mijn huwelijk… Dat ik met mijn avondvullende show Democlash in oktober 2007 in de Arenbergschouwburg in première mocht gaan, was een droom die uitkwam. Dat zal op persoonlijk en professioneel vlak mijn allermooiste herinnering aan Antwerpen blijven.” 

Wat is de opvallendste trend of evolutie in je stad?

“Dat er werk wordt gemaakt van de fietspaden langs de Singel, is voor mij en voor vele anderen een verademing. Ook Park Spoor Noord, aangelegd op de terreinen van een vroeger rangeerstation, is iets waar ik als Antwerpenaar fier op ben. Die groene long maakt onze Sinjorenstad leefbaar voor jong en oud. Iedereen voelt zich er thuis: je kunt er joggen, een partijtje voetballen, zonnebaden, klimmen en klauteren in de speeltuinen, skaten of bmx’en… En in de zomer een pintje drinken in Bar Cargo.”

Als je tot rust wilt komen, welk plekje zoek je dan op?

“Als ik rust zoek, dan spring ik op mijn fiets en trek ik met een boek en/of een notitieschriftje naar het Middelheimpark. Tussen de honderden beeldhouwwerken vind ik altijd een rustige plek. Elk jaar komen er trouwens kunstwerken bij. Het is een enorme luxe om zo dicht bij een openluchtkunstpark te wonen.”

Joy Anna Thielemans
Actrice, geboren en getogen in Antwerpen

Wat is de mooiste herinnering aan jouw stad?

“De vele avonden met vrienden op het dakterras van mijn vader of aan het Galgenweel, een meer van veertig hectare op Linkeroever. We fietsten met zijn allen naar de winkel om vlees, vis en groenten voor de barbecue in te slaan. Daarna zwommen, kletsten en lachten we de hele avond, tot lang na zonsondergang. Uren hebben we zo doorgebracht, vergezeld van een bak ijs en een fles maple syrup. Op die momenten besefte ik hoe rustig het zelfs in een drukke stad als Antwerpen kan zijn.” 

Wat is de opvallendste trend of evolutie in je stad?

“De uitbreiding van de Velo-stations en de komst van de vele nieuwe bars, restaurants en terrassen. In enkele jaren tijd is het aanbod aan gezellige plekken enorm geboomd. Dat maakt dat ik nu al naar de zomer in Antwerpen uitkijk. Nog een initiatief dat ik met veel plezier verwelkom, is het festival The Big Draw, dat iedereen aan het tekenen wil krijgen. Tot slot was ik ook aangenaam verrast over de grote hoeveelheid toffe binnenkoertjes die er in de wijk Sint-Andries te vinden zijn.”

Als je tot rust wilt komen, welk plekje zoek je dan op?

Echte rust vind ik door op zondag of na valavond in de lege stad rond te wandelen of te gaan lopen. In het centrum, waar ik woon, is het dan ongelooflijk rustig. Ook hoogtes zijn mijn ding. In alle huizen en appartementen waar ik ooit woonde, ben ik al op het dak gekropen. Vandaaruit zie je niet alleen hoe prachtig de stad is, maar tegelijk hoe klein Antwerpen eigenlijk is. Vandaar mijn favoriete uitspraak: ‘Antwerpen is mijn parking, daar kom ik thuis. De rest van de wereld is ’t stad, dat moet ik nog ontdekken’.

Vorig artikel
Volgend artikel