geneeskunde
Diversiteit

De genderkloof in de geneeskunde

31.08.2021
door Fokus Online

Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijkvormig. Toch deed de medische wetenschap lang alsof dat wél zo was. Onder invloed van FemTech wordt nu stilaan meer rekening gehouden met de genderverschillen, en dat komt onze gezondheidszorg ten goede. 

Mannenlichaam centraal

Het mannenlichaam stond lang centraal in de geneeskunde, en dat terwijl veel ziektes en medicijnen andere effecten hebben op de vrouw. Ook voor geslachtgerelateerde zaken moeten vrouwen het nog steeds met minder onderzoek en dus minder kennis stellen. De voorbije jaren waren er vijf keer meer studies rond erectiestoornissen dan rond het premenstrueel syndroom, hoewel liefst 90 procent van de vrouwen daarmee kampt.

“De klachten die gepaard gaan met onze hormonale cyclus zijn te lang weggezet als iets wat erbij hoort. Maar het is niet zo dat symptomen normaal hoeven te zijn omdat ze veel voorkomen”, stelt Morgane Leten, die vorig jaar samen met haar man het healthplatform Guud oprichtte. “Uit ons onderzoek bleek dat 9 op de 10 vrouwen klachten ervaren, maar dat veel van hen die ‘erbij pakken’, omdat er al generatieslang gezegd wordt dat die bij ‘het vrouw-zijn’ horen. Die drie slechte dagen per cyclus vormen samengeteld wel één maand per jaar. We zouden er toch naar moeten streven om élke dag pijnvrij te zijn?”

Aandacht voor vrouwelijke geneeskunde

Die missie lijkt aangevat. Vandaag stijgt de aandacht voor de vrouwelijke gezondheidszorg onder invloed van ‘FemTech’: de verzamelnaam voor technologieën, platformen en innovaties. Die richten zich op de gezondheid en het welzijn van de vrouw. “Een goede 75 procent vrouwen weet weinig of niets over haar cyclus en hormonen”, vertelt Morgane, die kort na de opstart van Guud in 2020 al meteen 6000 leden mocht verwelkomen. “Zij komen niet enkel voor gespecialiseerde producten, zoals ovulatietesten en voedingssupplementen. Maar ook voor info over moodswings, krampen, hormonale acné… Er hangt nog steeds een taboe rond. Gynaecologen leveren goed werk, maar vrouwen moeten er ook naartoe durven gaan. En als ze dat doen, is het vaak een hele opgave om tijdens een consultatie van een kwartier al hun twijfels en zorgen op tafel te leggen.”

Een goede 75 procent vrouwen weet weinig of niets over haar cyclus en hormonen.

— Morgane Leten, Guud
geneeskunde
Uit ons onderzoek bleek dat 9 op de 10 vrouwen klachten ervaren, maar dat veel van hen die erbij pakken.
— Morgane Leten, Guud

De drempel verlagen

FemTech kan die drempel verlagen, meent Morgane: “Het kan een belangrijke schakel in ons zorgsysteem worden, naast de arts, de vroedvrouw… maar ook naast de scholen en de bedrijven. Want heel onze maatschappij is met haar 9-to-5-mentaliteit nog steeds gericht op de dagelijkse testosteroncyclus van de man en niet op de schommelende maandelijkse cyclus van de vrouw.”

FemTech is alvast here to stay. Ook de volgende generatie – die zich niet enkel richt op reproductieve gezondheid. Maar op vrouwelijke gezondheidszorg in het algemeen – staat al klaar. “Ook wij willen nog verbreden, naar bijvoorbeeld educatie en support rond de menopauze en – nog onbekender – de fase erna”, zegt Morgane. “In de toekomst zouden alle verschillende FemTech-bedrijven zich nog meer kunnen groeperen, voor een gerichtere aanvulling van de professionele zorgverlening. Zo kunnen we van algemene healthcare naar unieke selfcare gaan en de genderkloof in de geneeskunde dichten.”

Vorig artikel
Volgend artikel