borstvoeding
Gezin

De all-round bescherming van borstvoeding

03.04.2021
door Sophie Pycke

Om het immuunsysteem van baby’s te versterken, is voeding erg belangrijk. Waar zit het verschil tussen borst- en kunstvoeding, en wanneer schakel je best over op vaste voeding? 

Kunst- en borstvoeding

Wat je als mama ook beslist: zowel kunst- als borstvoeding is goed voor je kindje. “Kunstvoeding brengt je baby groot en is een goed alternatief voor borstvoeding. Maar het heeft natuurlijk een constante samenstelling en biedt niet dezelfde gezondheidsvoordelen als borstvoeding”, schetst Serena Debonnet, voorzitter van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen (BVL).“Moedermelk bestaat uit een waardevolle mix van onder meer eiwitten, koolhydraten en vetten. Het colostrum, de eerste melkdruppeltjes vlak na de geboorte, is al helemaal een wondermiddeltje. Die melk zit boordevol antistoffen en beschermt je baby tegen ziekte door de wand van het maagdarmkanaal te voorzien van een ingenieus beschermlaagje. Die eerste moedermelk moet je écht proberen te geven aan je baby.” 

Heilzame werking van moedermelk

Ook Kind en Gezin moedigt mama’s aan om borstvoeding alle kansen te geven. “We ontdekken steeds meer en meer over de heilzame werking van moedermelk”, vertelt Christel Geebelen van Kind en Gezin. “Als een kindje een infectie heeft of te vroeg geboren wordt, zal de samenstelling van de moedermelk automatisch wat veranderen. De moedermelk bevat dan nog meer eiwitten, mineralen en antistoffen om zo het immuunsysteem en de ontwikkeling te ondersteunen. Borstvoeding beschermt trouwens niet alleen de baby, maar ook de mama. Zo heeft ze bijvoorbeeld een lager risico op borstkanker en osteoporose.”

Natuurlijke voordelen

Borstvoeding biedt heel wat natuurlijke voordelen, maar de borst geven verloopt niet altijd rimpelloos. “Net daarom is het zo belangrijk om de motivatie te snappen achter de keuze voor kunstvoeding”, stelt Debonnet. “Want meestal kiezen mama’s daarvoor omdat borstvoeding moeilijk verliep bij hun eerste kindje, er een ontsteking optrad of omdat ze gewoon nooit de juiste ondersteuning hebben gevonden.” 

Borstvoeding beschermt niet alleen de baby, maar ook de mama.

- Christel Geebelen, Kind en Gezin

Juiste begeleiding

De juiste begeleiding is dan ook cruciaal om borstvoeding vol te houden. “In het borstvoedingsspreekuur zie ik mama’s die al weken sukkelen. Ze hebben soms pijn bij borstvoeding of tepelkloven van bij de geboorte, het kindje hapt niet goed aan, waardoor het te weinig melk drinkt en niet goed groeit”, weet Geebelen. “Ook de werkhervatting is vaak een uitdaging voor mama’s. Op drie maanden geeft nog slechts 34 procent van de jonge moeders uitsluitend borstvoeding. Zo’n 15 procent doet dat in combinatie met flesvoeding. Goede begeleiding kan zo veel oplossen. De meeste vrouwen kan ik met één consult al verder helpen. Een eenvoudige aanpassing van de aanleghouding is vaak dé truc. Blijf er dus niet mee zitten als je borstvoeding niet loopt zoals verwacht.” Kind en Gezin heeft nog het volgende, eenvoudige trucje: de regel van zes. “Heb je pijn? De eerste zes dagen kan het wennen zijn, maar na dag zes hoort pijn of ongemak er niet meer bij. En als dat toch zo is na dag zes? Zoek dan meteen hulp”, tipt Geebelen.

Minstens zes maanden

De World Health Organization (WHO) raadt aan om minstens zes maanden lang uitsluitend borstvoeding te geven. Tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar geven kinderen meestal zelf aan dat ze de borst niet langer prettig vinden. Maar wanneer start je met die eerste vaste voeding? “Je kunt die stap nemen als je kindje stevig rechtop kan zitten, dingen naar zijn mondje kan brengen en vaste voeding niet meteen met de tong naar buiten duwt”, vertellen beide deskundigen. “Meestal ligt die fase rond de zes maanden, het moment waarop hun lichaam in staat is om voldoende energie en ijzer uit vaste voeding te halen. Op acht maanden hebben ze de kunst van het kauwen geleerd. Dan kunnen ze hun eten makkelijk met hun tong naar hun wangetjes brengen.” Wat je ook doet: wacht niet tot je kind huilt van de honger. De eerste hongersignalen? Die zijn makkelijk te lezen. Ze likken aan hun lippen, maken zoekende bewegingen met hun hoofdje of brengen hun vuistje naar hun mond.

Vorig artikel
Volgend artikel