verpakkingsafval
Business

Allemaal samen voor een milieubewuster afvalbeheer

18.03.2021
door Fokus Online

Thuis sorteren de Belgen hun afval zorgvuldig, maar op het werk luidt een heel ander verhaal. Wat is de reden dat er op de werkvloer minder aandacht wordt besteed aan sorteren? Komt dat door een gebrek aan informatie of beschikken bedrijven niet over de nodige middelen? Nochtans hebben bedrijven er alle baat bij om ook bedrijfsafval te sorteren. 

Circulaire economie

Het bedrijf Saint-Gobain Autover beschermt zijn bumpers tijdens het transport met een plastic folie gemaakt van gerecycleerd materiaal. Wat hen tot die keuze heeft geleid? Wel, een bedrijfsbeleid waarin de circulaire economie centraal staat. De beslissing viel nadat Valipac, de organisatie voor het beheer van bedrijfsmatig verpakkingsafval, een aankondiging publiceerde op social media. “Autover ontdekte dat we samenwerken met Wienerberger, een bedrijf dat verpakkingshoezen gebruikt die voor 50 procent uit gerecycleerd plastic bestaan”, vertelt Ingrid Bouchez, Communication Manager bij Valipac. “De beschermfolie van Autover wordt nu voor 50 procent gemaakt van gerecycleerd plastic.”

Beheer van bedrijfsmatig verpakkingsafval

Een mooi verhaal over een uitdaging van formaat: het beheer van bedrijfsmatig verpakkingsafval. Elk jaar komt meer dan 750.000 ton industrieel verpakkingsafval op de Belgische markt terecht. “Voor bedrijven die verpakkingsafval genereren bij het verkopen van hun producten is het een hele opdracht om al dat afval gesorteerd en gerecycleerd te krijgen. Vandaag zijn ze wettelijk verplicht om te kunnen aantonen dat 80 procent ervan wordt gerecycleerd.” En de administratieve boetes zijn niet mals: ze lopen op tot meer dan € 1.000 per ton niet-gerecycleerd afval. 

verpakkingsafval

Beheersorganismen

“Individueel bekeken is dit echter extreem complex”, gaat Bouchez verder. “Een bedrijf heeft geen idee van de manier waarop klanten omgaan met het verpakkingsafval waarvoor het bedrijf verantwoordelijk is.” Om dat probleem op te lossen, werden er beheersorganismen opgericht: Fost Plus voor huishoudelijk verpakkingsafval, Valipac voor bedrijfsmatig verpakkingsafval. Zo kunnen bedrijven die verantwoordelijkheid doorgeven. Maar vergis je niet: sorteren blijft een gezamenlijke inspanning. “We noemen het eerder ‘co-responsabiliseren’”, gaat Ingrid verder. “Alle betrokkenen moeten hun steentje bijdragen. Van de verpakkingsproducenten tot de bedrijven die ze gebruiken, over de plekken waar producten worden uitgepakt en verpakkingsmateriaal wordt gerecycleerd. Iedereen speelt een belangrijke rol op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.” 

Selectievere ophaling

Op Europese schaal is België een goede leerling. “We zijn het enige land in Europa dat niet alleen een organisatie heeft die instaat voor huishoudelijk verpakkingsafval, maar ook een voor bedrijfsmatig verpakkingsafval. En de resultaten zijn meer dan bevredigend: 89,4 procent van onze wegwerpverpakkingen wordt gerecycleerd. Maar er zijn nu al nieuwe uitdagingen waaraan de Belgische bedrijven het hoofd moeten bieden.” Denk bijvoorbeeld aan selectiever ophalen om meer te kunnen recycleren en de traceerbaarheid van gerecycleerd materiaal verbeteren. Maar ook lokale recyclage stimuleren om afval duurzamer te beheren en de recycleerbaarheid en circulariteit opkrikken.

De 100.000 ton bedrijfsmatige plastic verpakkingen op de Belgische markt bestaat voor 80 procent uit hoezen en palletfolie. Dat is de grootste afvalberg én een afvalsoort die makkelijk te sorteren is.

Collectieve uitdagingen

Bij deze collectieve uitdagingen hebben de bedrijven heel wat te winnen. Allereerst geven ze zichzelf een plek in het milieubewuste kader dat veel moderne consumenten hanteren. “We leven niet meer in de negentiende eeuw, toen het afval in een put werd gegooid zonder daar verder bij stil te staan”, aldus Bouchez. “Vandaag zijn we vastberaden om onze planeet leefbaar te houden.” En dat is niet het enige overtuigende argument: ook het premiesysteem van Valipac en de kostenverlaging voor de ophaling van verpakkingsafval klinken als muziek in de oren. Want restafval laten ophalen is duurder dan gesorteerd afval laten ophalen. 

Verschillende afvalstromen

Waarom zijn er dan nog steeds bedrijven die hun afval niet sorteren? Een enquête van het bureau Haystack bij 400 bedrijven legde de belangrijkste reden bloot: het lijkt ze te moeilijk, zeker omdat er verschillende afvalstromen zijn voor plastic verpakkingen. “De 100.000 ton bedrijfsmatige plastic verpakkingen op de Belgische markt bestaat echter voor 80 procent uit hoezen en palletfolie. Dat is de grootste afvalberg én een afvalsoort die makkelijk te sorteren is.” 

Optimistisch voor 2021

Ingrid Bouchez is alvast optimistisch voor 2021: “Ik merk dat de B2B-sector steeds milieubewuster wordt. Onze partnerondernemingen weten dat zij als voorlopers een positieve golf ontketenen en dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen.” Gaan we dus allemaal samen voor een milieubewuster afvalbeheer in 2021? 

Vorig artikel
Volgend artikel