kraanwater
Maatschappij

Britt Buseyne: Uit de kraan of van de fles? De feiten en fabels van ons drinkwater

29.11.2020
door Fokus Online

Uit een onderzoek van de Federatie van Belgische Drankenhandelaars uit 2017 bleek dat de Belg gemiddeld 130 liter flessenwater per jaar drinkt. Dat is vijf keer meer dan de gemiddelde wereldburger. Ondanks haar uitstekende kwaliteit, blijft Belgisch kraanwater kampen met heel wat vooroordelen. Maar zijn die wel terecht? 

Flessenwater vs. kraanwater

Waar fabrikanten van flessenwater ons al decennialang op het hart drukken dat hun producten kwalitatief en gezond zijn, worden de voordelen van kraanwater pas sinds enkele jaren actief gepromoot. Acties zoals #ikdrinkkraanwater moeten dan ook opboksen tegen een geschiedenis van positieve reclame over flessenwater. Nochtans zijn de verschillen niet zo groot als we zouden denken. Kraanwater heeft zelfs voordelen op vlak van onze gezondheid, omgeving én portemonnee. 

Strenge kwaliteitsvoorwaarden

Zowel kraan- als flessenwater doorlopen zuiveringsprocessen die de kwaliteit van het water moeten garanderen. Niet alleen moet kraanwater dus voldoen aan minstens even strenge kwaliteitsvoorwaarden. Het bevat vaak ook evenveel of zelfs meer mineralen dan flessenwater en komt soms gewoon uit dezelfde grondwaterbron. Kraanwater bevat doorgaans ook minder microplastics dan water in plastic of glazen flessen. Bij flessenwater komen microplastics vrij uit de verpakking wanneer de fles lang ongeopend blijft. Of bij het losdraaien van de afsluitdop. Dat is ook meteen de reden waarom flessenwater een houdbaarheidsdatum heeft. Niet het water, maar wel de verpakking verliest haar kwaliteit. 

Kraanwater heeft voordelen op vlak van onze gezondheid, de omgeving én onze portemonnee.

Verkleinen van afvalberg

Kraanwater drinken is niet alleen gezond, je verkleint er ook de afvalberg mee. Zo kan overstappen van flessenwater op kraanwater ons jaarlijks 1,5 miljard drankverpakkingen besparen. Daarvan zijn minstens de helft wegwerpverpakkingen. Niet alleen worden die verpakkingen te weinig gerecycleerd. Ze leggen ook een hele weg tussen de productie en de uiteindelijke afvalverwerking. Door kraanwater te drinken, help je ook onze uitstoot te verkleinen. Om nog maar te zwijgen van de moeite die je uitspaart om met plastic flessen te sleuren van de winkel naar huis. 

Eigen smaak

Net als verschillende soorten flessenwater heeft ook kraanwater een eigen smaak. Kraanwater bevat doorgaans meer kalk dan flessenwater en smaakt daardoor ‘harder’, al is kalk in kraanwater niet schadelijk voor de gezondheid. Of je water dus lust of niet, is veelal een kwestie van gewoonte. 

Bovendien zijn er verschillende manieren waarop je kraanwater smaakvoller kunt maken. Zo kun je een waterfilter installeren om je water te ontharden, maar ook fruit of siropen toevoegen om je water een andere smaak te geven. Daarnaast zijn er zelfs installaties om thuis bubbels aan je water toe te voegen. Zo hoef je zelfs voor bruisend water of frisdrank niet meer naar de supermarkt. 

Vorig artikel
Volgend artikel