Belgisch
Agri & Food

‘Belgisch’ is de beste saus

16.11.2020
door Fokus-online.be

Hoe groot schat jij ons assortiment ‘producten van eigen bodem’ in? Hoe klein we ook zijn in omvang, des te groter zijn we op culinair vlak. Een echt Belgische maaltijd bestaat uit véél meer dan aardappelpuree met witloof en een biertje on the side. Neem gerust een extra hap van ons culinair aanbod.

Onze glorieuze, gouden frietjes en de vele originele sauzen die hen vergezellen. De luchtige Brusselse wafels of hun tegenhanger uit Luik die tot in de perfectie gekarameliseerd is. De speculoos en cuberdons… Allen zijn ze volop geprezen door toeristen van over de hele wereld. “In feite zijn er in ons land alle basisproducten aanwezig om een complete maaltijd samen te stellen, van voorgerecht tot dessert, inclusief drank”, zegt Régine Meulenyser. Zij is woordvoerster van het netwerk La Ruche qui dit Oui! 

Lokale en seizoensgebonden producten

De consumptie van lokale en seizoensgebonden producten komt steeds vaker voor. Dat is omwille van gezondheids- en milieuredenen of zelfs om lokaal-economische redenen, een sterk argument in deze tijden van crisis. Of je nu rechtstreeks bij de producent, boer of fokker koopt, op lokale markten of boerderijwinkels. Het feit is dat het aantal biologische of bulkwinkels zich langzaamaan vermenigvuldigt. Je hoeft je alleen maar aan te sluiten bij een solidaire inkoopgroep of een ander netwerk van directe inkoop bij producenten om de verscheidenheid aan voedsel uit ons land op je bord te krijgen.

De aantrekkingskracht van lokale producten is zo alomtegenwoordig dat zelfs super- en hypermarkten er belangstelling voor krijgen en deze in hun eigen assortiment integreren. Maar welke van deze lokale voedingsmiddelen krijgt nog niet voldoende aandacht als we denken aan producten van Belgische bodem?

Mee op het lijstje: Granen, peulvruchten, brood én pasta

“Een afdeling waar men niet gewend is om Belgische voeding geëtaleerd te zien, is dat van de peulvruchten en granen”, zegt Jean-David Couderc, operationeel directeur van Färm. Denk aan linzen, quinoa, havervlokken, oud tarwemeel, boekweitmeel… “Wij ondersteunen daarom Land, Farm & Men, een project dat boeren technisch ondersteunt bij het planten van graansoorten die in België niet veel meer voorkomen, en hun merk Graines de Curieux.”

Ook binnen het segment brood en pasta kun je volledig Belgisch gaan. “Al zijn die producten zeer gecompliceerd binnen de Belgische graansector, omdat het merendeel van het meel afkomstig is uit Oost-Europa of nog verder weg. Daarom hebben we de krachten gebundeld met Agribio, dat brood en pasta aanbiedt op basis van Belgisch meel dat men nog in ouderwetse molens produceert.”

“In ons land zijn alle basisproducten aanwezig om een complete maaltijd samen te stellen, van voorgerecht tot dessert, inclusief drank.”

Kaas en wijn: ideale Belgische combo

Een andere afdeling waar je eveneens niet meteen de tag ‘Made in Belgium’ zou verwachten, is de wijnafdeling. “Onze wijnen krijgen steeds meer aanzien op internationaal vlak en worden vaker vermeld”, merkt Meulenyser op. “Als manager van de bijenkorven in Hennuyères en Sene’e (Henegouwen) werk ik samen met de Chapitre-wijngaard bij Nijvel. Ze hebben een scala aan witte, rosé en rode wijnen, en mousserende wijn. Hun rode en mousserende wijnen hebben zelfs internationale prijzen gewonnen.”

Aan de verskant bieden lokale producenten ook een mooie verscheidenheid aan kazen aan. “We hebben klassieke koeienmelkkazen, maar ook een breed scala aan geiten- en schapenkazen. Je kunt echt een mooie, uitgebreide schotel maken, bestaande uit enkel lokale kazen.”

Mattentaart en marmalade

Een andere typisch Belgische specialiteit binnen de zuivelproductie is de mattentaart. “Oorspronkelijk afkomstig uit Geraardsbergen, wordt de mattentaart door de meeste zuivelproducenten gemaakt omdat hij met gestremde melk wordt bereid.”

Tot slot, aangezien we onze siropen en zoete broodjes maar al te graag afwisselen, mogen we de vele geleien, confituren en andere marmalades niet vergeten te vermelden die door onze ambachtslieden worden gemaakt. “De Belgische confituurmakers gebruiken lokaal fruit, zoals appels, peren en rood fruit, van zodra het mogelijk is”, legt Couderc uit. “We hebben hier een mooie productie van aardbeien en frambozen, die ons in staat stelt om heel wat smakelijke bereidingen te maken.”

De originele tekst in het Frans vind je hier terug. 

Vorig artikel
Volgend artikel