juli
België

Wat anders: dit verandert er in juli

04.07.2019
door Maxene Willems

De maand juli brengt, naast mooi weer, een aantal veranderingen met zich mee. Strengere regels rond legale cannabis, hogere verkeersboetes en de intrede van de mondhygiënisten in België. Lees gerust verder over wat er nog allemaal wijzigt op 1 juli.

Plasticban op Brusselse events

Vanaf deze zomer is het gedaan met niet-herbruikbare plastics in onze hoofdstad. Brussel ambieert een zero-waste imago en is trotse voortrekker in de strijd tegen zwerfvuil. Boetes volgen mogelijk bij gebruik van bekers, bestek of ballonnen. Redelijk nipt op tijd overigens, want vanaf 2021 geldt er immers een Europees verbod op alle wegwerpplastic. En volledig plasticvrij leven gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere. 

Wijziging kentekenbewijs 

Vanaf juli 2019 reikt België nieuwe kentekenbewijzen uit. Op het eerste zicht lijkt er geen verschil te zijn, omdat de vorm en kleur dezelfde blijven. De overheid heeft besloten om verouderde data, zoals bijvoorbeeld het verificatienummer van het chassis, te verwijderen. Daarnaast is het lettertype vergroot, ter bevordering van de leesbaarheid. Ten slotte zal de CO2-uitstoot niet meer te vinden zijn. Dat is omdat de WLTP-test variabele waardes voor eenzelfde voertuig hanteert. De uitstoot zal voortaan te vinden zijn op het gelijkvormigheidsattest.

Legale wietverkoop verstrengd

Losse cannabisproducten kun je niet langer kopen, enkel nog verpakt en voorzien van een takszegel. Daarnaast mag er geen reclame meer zijn over de positieve gezondheidseffecten van het geestverruimende goed. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, wordt de 0,2 procent drempel van THC geïnspecteerd. Bij afwijkende normen kan wiet in beslag genomen worden door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Adieu Skynet

Een digitale dinosaurus verdwijnt: Skynet.be gaat vanaf juli 2019 op in Proximuspickx, een platform dat tv-kijken en surfen combineert. Het Pickxportaal belooft zoals zijn voorganger de kortste weg tussen wedstrijden, nieuws en tv-programma’s. Degenen die een mailaccount hebben bij Skynet hoeven dus niet te panikeren: het account is simpelweg gewijzigd in webmail van Pickx.

Eerste stroom Belgische mondhygiënisten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft vorig jaar een wet in het leven geroepen die deze zomer zijn vruchten afwerpt. De eerste afgestudeerde mondhygiënisten gaan namelijk aan de slag in ons land. Hun takenpakket bestaat onder andere uit het geven van mondzorgadvies en opnames nemen van de tanden. Daarnaast kunnen ze ook tandsteen of hechtingen verwijderen. Zo helpen zij de werklast van de tandartsen te verlagen. Tot slot kunnen de mondhygiënisten op verplaatsing werken. Op die manier kan het gebit van bewoners van rusthuizen of instellingen beter verzorgd worden, groepen die zich minder goed kunnen verplaatsen.

Middenvak- en pechstrookrijdboetes verhogen

De boete op het onterecht op de pechstrook rijden, verdriedubbelt. Die voor middenvakrijden verdubbelt. Het onterecht op de pechstrook rijden werd tot nu toe beschouwd als een overtreding van de eerste graad, die bestraft werd met een onmiddellijke inning van 58 euro. Vanaf 1 juli betaal je 174 euro. Daarnaast begaat, wie niet onmiddellijk weer zo rechts mogelijk rijdt na een inhaalmanoeuvre, voortaan een tweedegraadsovertreding. Een onmiddellijke inning bedraagt 116 euro. De politie kan vanaf juli ook gemakkelijker bepaalde verkeersovertredingen bestraffen: de lijst van overtredingen die met behulp van automatische apparaten kunnen worden vastgesteld, breidt uit.

Test onthult nut van chemotherapie bij borstkanker

Patiënten met borstkanker kunnen via de genetische test MammaPrint te weten komen of een chemobehandeling nodig is. De test is nieuw en is vanaf begin juli volledig terugbetaald in erkende centra. Volgens Maggie De Block kan dit proefproject bij borstkankerpatiënten veel onnodig leed vermijden. De MammaPrint- en Oncotype Dx-testen bepalen het risico op herval. Als dat risico laag is, doet chemotherapie meer kwaad dan goed. Deze test geeft patiënten dus nuttige informatie over welke behandeling ze het beste volgen.

‘Onmiddellijke’ ziekteuitkering voor zelfstandigen

Op 1 juli verdwijnt de zogenaamde ‘carenzperiode’ voor zelfstandigen bij arbeidsongeschiktheid. Dat is de wachtperiode voor een uitkering die geldt als een zelfstandige ziek valt. Omdat de controle van korte ziekteperiodes in de praktijk zeer moeilijk te organiseren is, blijft een minimale wachttijd van zeven dagen behouden. De nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat zelfstandigen niet doorwerken terwijl ze daar eigenlijk niet toe in staat zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel