Home Maatschappij België Bier, iets moois van hier

Bier, iets moois van hier

Dat België bekend staat als bierland staat vast. Met namen als Leffe, Duvel en Hoegaarden schoppen we het zelfs tot buiten de grenzen. Maar wist je dat ons land ook heel wat ambachtelijke microbrouwerijen telt? In 2018 liep het aantal van zulke brouwerijen, gericht op kleinschalige productie van speciaalbieren, zelfs op tot 278.

Meesterbrouwer Marc Andries is een van de 278 trotse bezitters van een microbrouwerij. De zijne, De Vlier genaamd, is gelegen in het Vlaamse-Brabantse dorp Holsbeek. Daar werkt hij dag in dag uit aan een project dat elf jaar geleden begon. En dat ontstond niet uit het niets. Het is immers al van tijdens zijn studies dat Andries met bierbrouwen bezig was.

Brouwindustrie

“Ik ben afgestudeerd als ingenieur in de scheikunde en landbouwindustrieën, wat nu beter bekend is als bio-ingenieur,” zegt hij. “Daarvoor heb ik mijn thesis gemaakt over brouwerijtechnologie, en zo ben ik in de stiel gerold.” Na zijn opleiding heeft hij voor verschillende bedrijven zoals Meura gewerkt, de grootste Belgische producent van materiaal voor de brouwindustrie. Op die plaatsten heeft hij alle kennis opgebouwd waarmee hij uiteindelijk zijn eigen project kon realiseren.

Micro gaan

Andries speelde al langer met het idee om een eigen brouwerij te beginnen. In 2008 nam hij uiteindelijk de stap en richtte hij een microbrouwerij op. En dat heeft volgens hem heel wat voordelen tegenover grote brouwerijen. “Grote brouwerijen werken met grote volumes”, aldus Andries. “En daar moeten ze dan ook vanaf raken. Als kleine brouwerij produceer je minder, waardoor er meer ruimte is om te experimenteren en exclusieve bieren te brouwen.” Een ander voordeel is het contact met de klanten. Bij een klein bedrijf is dat contact veel directer, wat voor een andere beleving zorgt. Zo kunnen de klanten van Andries elke zaterdag tussen 16u en 20u in zijn proeflokaal terecht om zijn nieuwste aanwinsten te ontdekken. Als ze tijdig reserveren, kunnen ze zelfs een rondleiding door de brouwerij krijgen.

En zo’n inkijk in het brouwproces is zeker de moeite. Want dat is allesbehalve eenvoudig. “Het begint allemaal met mout”, zegt Andries. Die koopt de bierbrouwer aan bij een zogenaamde ‘mouter’. Daarna vermaalt hij die en voegt hij er warm water aan toe om het zetmeel op te lossen. Dat mengsel moet dan koken om steriel te worden. Terwijl het geheel kookt, moet de hop erbij om vervolgens af te koelen.

Als kleine brouwerij produceer je minder, waardoor er meer ruimte is om te experimenteren en exclusieve bieren te brouwen.

Maar dan heb je enkel nog maar de basis van je bier. In het totaal neemt dat al een volledige dag in beslag. Al is dat niets in vergelijking met de volgende stappen. Het brouwsel dat tot hiertoe gevormd is, komt namelijk voor één tot twee weken in de gisttank terecht waarbij er – zoals voor zich spreekt – gist wordt toegevoegd. Die gist moet de suiker omzetten naar alcohol. “Als dat gebeurd is, zet je het bier koud zodat de gist wegzakt”, zegt Andries. “Na een week of drie kun je het afvullen.” Daarbij moet de brouwer kiezen tussen vaten- of flessenbier. Bij flessenbier is er een nagisting nodig die nog eens twee weken in beslag kan nemen.

Geduld en speciallekes

Bierbrouwen doe je dus niet zomaar. Het vraagt heel wat kennis en geduld. “Maar als het proces op zijn einde is, krijg je er wel veel voldoening van”, aldus Andries. Hijzelf is het meest trots op zijn schuimbieren. “Dat zijn bieren die eerder naar schuimwijn dan naar bier smaken. Met die bieren heb ik willen aantonen dat het niet altijd prosecco hoeft te zijn, maar dat je ook van bier een waardig aperitief kunt maken.” Een ander specialleke is zijn geturfde whiskymout. Die is heel rokerig van smaak. Voor de rest maken ook de klassiekers zoals blond, amber, donder en tripel bieren deel uit van zijn gamma.

Bierexplosie

Maar Andries is niet de enige die speciale bieren in zijn assortiment heeft. Het aantal microbrouwerijen met exclusieve bieren is de laatste jaren ontzettend toegenomen. En daar is hij zich van bewust: “Ik heb lang gedacht dat het een hype was, maar er komt precies geen einde aan. En ook in de rest van de wereld schieten de microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond”, zegt hij. “Zo is er in Frankrijk momenteel een ware explosie aan de gang.”

En dat is dus allemaal in ons land begonnen. Iets waar we volgens Andries te weinig bij stilstaan. “Aanvankelijk was heel de wereld een pilswereld. Tot ze in het buitenland onze bieren ontdekten. Nu zijn die daar vaak bekender dan hier.” Dat wijt hij aan onze bescheidenheid. Hij is van mening dat het dan ook geen kwaad zou kunnen als we wat meer fier op het bier van hier zouden zijn.

MEER

Made in Antwerp

AntwerpenCoole producten of innoverende gadgets, die komen als je ’t aan de doorsnee Antwerpenaar vraagt vooral uit New York of Londen. Maar ook in onze eigen provincie wonen creatievelingen die voor wereldprimeurs zorgen. En nee, dan hebben we het niet alleen over chocolade of bier. Check zelf maar.

Medewerkers maken (of kraken) employer branding

Het imago van je onderneming bepaalt steeds vaker het succes van een ingevulde vacature. Hr-afdelingen zien in employer branding dan ook een welgekomen reddingsboei als...

Geen voetbalvrouw, maar gewoon vrouw

Annelien Coorevits Annelien Coorevits is een vrouw die haar mannetje staat. Ze werkt als model en styliste, is het nieuwe gezicht van tv-zender Vijf én wordt binnenkort voor de tweede keer mama.

Energie is een zeer boeiend gegeven

Annemie TurtelboomHaar vorige bevoegdheid, Justitie, was regelmatig goed voor een mediarel. Maar of nieuwbakken Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, het nu gemakkelijker gaat krijgen op haar nieuwe departement, is allerminst zeker. Zelf gaat ze er alvast met volle moed tegenaan.

Awel, dat lucht op

WelzijnAls je je niet goed in je vel voelt, kan het aanvoelen alsof je vastzit. Je ziet geen oplossingen en voelt je alleen. Hoe moeilijk en akelig dat ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt.

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen...

energiezuinig bouwenWe moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.