Home Maatschappij België Bier, iets moois van hier

Bier, iets moois van hier

Dat België bekend staat als bierland staat vast. Met namen als Leffe, Duvel en Hoegaarden schoppen we het zelfs tot buiten de grenzen. Maar wist je dat ons land ook heel wat ambachtelijke microbrouwerijen telt? In 2018 liep het aantal van zulke brouwerijen, gericht op kleinschalige productie van speciaalbieren, zelfs op tot 278.

Meesterbrouwer Marc Andries is een van de 278 trotse bezitters van een microbrouwerij. De zijne, De Vlier genaamd, is gelegen in het Vlaamse-Brabantse dorp Holsbeek. Daar werkt hij dag in dag uit aan een project dat elf jaar geleden begon. En dat ontstond niet uit het niets. Het is immers al van tijdens zijn studies dat Andries met bierbrouwen bezig was.

Brouwindustrie

“Ik ben afgestudeerd als ingenieur in de scheikunde en landbouwindustrieën, wat nu beter bekend is als bio-ingenieur,” zegt hij. “Daarvoor heb ik mijn thesis gemaakt over brouwerijtechnologie, en zo ben ik in de stiel gerold.” Na zijn opleiding heeft hij voor verschillende bedrijven zoals Meura gewerkt, de grootste Belgische producent van materiaal voor de brouwindustrie. Op die plaatsten heeft hij alle kennis opgebouwd waarmee hij uiteindelijk zijn eigen project kon realiseren.

Micro gaan

Andries speelde al langer met het idee om een eigen brouwerij te beginnen. In 2008 nam hij uiteindelijk de stap en richtte hij een microbrouwerij op. En dat heeft volgens hem heel wat voordelen tegenover grote brouwerijen. “Grote brouwerijen werken met grote volumes”, aldus Andries. “En daar moeten ze dan ook vanaf raken. Als kleine brouwerij produceer je minder, waardoor er meer ruimte is om te experimenteren en exclusieve bieren te brouwen.” Een ander voordeel is het contact met de klanten. Bij een klein bedrijf is dat contact veel directer, wat voor een andere beleving zorgt. Zo kunnen de klanten van Andries elke zaterdag tussen 16u en 20u in zijn proeflokaal terecht om zijn nieuwste aanwinsten te ontdekken. Als ze tijdig reserveren, kunnen ze zelfs een rondleiding door de brouwerij krijgen.

En zo’n inkijk in het brouwproces is zeker de moeite. Want dat is allesbehalve eenvoudig. “Het begint allemaal met mout”, zegt Andries. Die koopt de bierbrouwer aan bij een zogenaamde ‘mouter’. Daarna vermaalt hij die en voegt hij er warm water aan toe om het zetmeel op te lossen. Dat mengsel moet dan koken om steriel te worden. Terwijl het geheel kookt, moet de hop erbij om vervolgens af te koelen.

Als kleine brouwerij produceer je minder, waardoor er meer ruimte is om te experimenteren en exclusieve bieren te brouwen.

Maar dan heb je enkel nog maar de basis van je bier. In het totaal neemt dat al een volledige dag in beslag. Al is dat niets in vergelijking met de volgende stappen. Het brouwsel dat tot hiertoe gevormd is, komt namelijk voor één tot twee weken in de gisttank terecht waarbij er – zoals voor zich spreekt – gist wordt toegevoegd. Die gist moet de suiker omzetten naar alcohol. “Als dat gebeurd is, zet je het bier koud zodat de gist wegzakt”, zegt Andries. “Na een week of drie kun je het afvullen.” Daarbij moet de brouwer kiezen tussen vaten- of flessenbier. Bij flessenbier is er een nagisting nodig die nog eens twee weken in beslag kan nemen.

Geduld en speciallekes

Bierbrouwen doe je dus niet zomaar. Het vraagt heel wat kennis en geduld. “Maar als het proces op zijn einde is, krijg je er wel veel voldoening van”, aldus Andries. Hijzelf is het meest trots op zijn schuimbieren. “Dat zijn bieren die eerder naar schuimwijn dan naar bier smaken. Met die bieren heb ik willen aantonen dat het niet altijd prosecco hoeft te zijn, maar dat je ook van bier een waardig aperitief kunt maken.” Een ander specialleke is zijn geturfde whiskymout. Die is heel rokerig van smaak. Voor de rest maken ook de klassiekers zoals blond, amber, donder en tripel bieren deel uit van zijn gamma.

Bierexplosie

Maar Andries is niet de enige die speciale bieren in zijn assortiment heeft. Het aantal microbrouwerijen met exclusieve bieren is de laatste jaren ontzettend toegenomen. En daar is hij zich van bewust: “Ik heb lang gedacht dat het een hype was, maar er komt precies geen einde aan. En ook in de rest van de wereld schieten de microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond”, zegt hij. “Zo is er in Frankrijk momenteel een ware explosie aan de gang.”

En dat is dus allemaal in ons land begonnen. Iets waar we volgens Andries te weinig bij stilstaan. “Aanvankelijk was heel de wereld een pilswereld. Tot ze in het buitenland onze bieren ontdekten. Nu zijn die daar vaak bekender dan hier.” Dat wijt hij aan onze bescheidenheid. Hij is van mening dat het dan ook geen kwaad zou kunnen als we wat meer fier op het bier van hier zouden zijn.

MEER

3 vragen aan… Sentia

cloud Cloud computing is een strategische keuze geworden, een manier om business te doen met de klant. Contradictorisch: hoe meer het digitale aan belang wint, hoe crucialer het menselijke aspect in de klantervaring. Wat de cloud niet kan opvangen, moet een persoonlijke service doen. Daarmee maken bedrijven het verschil.

Generische geneesmiddelen: even goed én goedkoper

generische geneesmiddelenNiemand ontkomt eraan. Ook jij hebt wel eens last van een gezondheidskwaaltje. En dan kan het al eens gebeuren dat je hier en daar een pilletje slikt. Met een beetje geluk valt de prijs mee. Maar sommige geneesmiddelen hebben een stevig prijskaartje, al is het niet altijd nodig om er veel geld aan te spenderen. Van de meeste geneesmiddelen bestaat namelijk een goedkope variant die zeker even goed is.

Een gezonde geest in een gezonde student

Gezonde StudentHet studentenleven lijkt wel een vrijgeleide voor een ongezond bestaan: vaak stilzitten, weinig slapen, ongezond eten en (te) veel pintjes drinken. Maar is dat eigenlijk wel zo? En wat kun je als student doen om je lichaam en geest – toch enigszins – fit te houden? 

Big data en fast data: van theorie naar praktijk

Jan Ronsse Big data werd lang een hype genoemd, maar die tijd ligt stilaan achter ons. Big data is here to stay. Logisch, gezien de vele opportuniteiten die de gegevens bieden.

Veertig graden in de winter

BuitenactiviteitenLekker met de hele familie samen voor de buis? Best gezellig. Toch zijn er ook in de koudste maanden van het jaar heel wat plezante buitenactiviteiten.

Voor iedereen bestaat er een op maat gemaakte reis

CruiseOp een cruise langs de Noorse fjorden, met een machete tussen de tanden door de Colombiaanse jungle of in lotushouding op een berg in Nepal zitten om tot rust te komen. Tegenwoordig past er op elk reispotje een bestemmingsdekseltje. What’s hot & what’s not?