beademing
Gezondheid

Beademing: Een XL-oplossing tot 180kg

21.10.2020
door Daan Vanslembroeck

De beelden van patiënten die beademd moeten worden tijdens deze COVID-pandemie staan op ons netvlies gebrand. Bijkomende moeilijkheid is dat in veel gevallen de patiënten zwaarlijvig zijn. Daardoor zijn ze moeilijk te positioneren voor een operatie of een beademing.

Ergotrics, het Medtech-bedrijf dat gespecialiseerd is in het positioneren en verplaatsen van patiënten met perslucht, heeft nu een XL-kussen ontworpen dat gemaakt is op basis van de morfologie van obese patiënten tot 180 kilo.

Optimale positionering

“De extra grote operatiekussens zijn optimaal ontworpen om de ribbenkast en het bekken te ondersteunen, terwijl het zachte weefsel en de buik vrij hangt”, vertelt neurochirurg Dr. Paul Depauw. “Het uiteindelijke doel is om elke patiënt te positioneren op zijn ‘persoonlijk opblaasbare skelet’. Hierdoor kunnen we de buikdruk optimaal verlagen en dat is belangrijk om een operatie technisch goed te kunnen uitvoeren. Door de optimale positionering denken we dat er minder veneuze stuwing zal zijn, minder bloedverlies en een duidelijker beeld van het operatiegebied.”

De extra grote operatiekussens zijn optimaal ontworpen om de ribbenkast en het bekken te ondersteunen, terwijl het zachte weefsel en de buik vrij hangt.

Verbetering van de zuurstofopname

Niet alleen voor operaties biedt het innovatieve kussen een oplossing. Ook tijdens de coronapandemie kreeg het bedrijf zelfs vermelding in het VN-rapport als succesvolle innovatie in deze crisis. CEO Inge Bruynooghe legt uit: “Het biedt een ideale oplossing voor beademing in buikligging. De Ergotrics-kussens heffen de patiënten in een optimale positie voor de beademing. De buik komt vrij te hangen, waardoor er meer longblaasjes beschikbaar zijn voor het ademen. Dat kan zorgen voor een verbetering van de zuurstofopname in het bloed van de patiënt. Nu dus ook voor coronapatiënten tot 180 kilogram.”

Wereldwijd kan het kussen op bijval rekenen. “Het realiseren van deze innovatie was een belangrijke mijlpaal voor de Amerikaanse markt. Daar ligt het aantal zwaarlijvige patiënten hoger en neemt alleen maar toe”, besluit Bruynooghe.

Vorig artikel
Volgend artikel