praten
Jongeren

Awel, dat lucht op

05.03.2019
door Fokus-online.be

Als je je niet goed in je vel voelt, kan het aanvoelen alsof je vastzit. Je ziet geen oplossingen en voelt je alleen. Hoe moeilijk en akelig dat ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt.

Vertellen lucht op. En als er iemand écht naar je luistert, geeft dat vertrouwen. Vertrouwen in die ander, maar ook in jezelf, omdat je ervaart dat je er mag zijn met jouw verhaal. Iets aan iemand anders uitleggen kan ook duidelijkheid scheppen in je hoofd: terwijl jij het voor hem of haar structureert, zet je jouw eigen gedachten op een rij. En zo komen er, zelfs in situaties waarop je totaal geen controle lijkt te hebben, misschien toch nog oplossingen bovendrijven. 

Op je gemak

Vertellen is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je beschaamd of bang bent dat je gekwetst zal worden. Geef jezelf de tijd om je verhaal te delen. Kies bijvoorbeeld iemand in gedachten uit en wen aan het idee dat je het zal vertellen. Je kunt ook iemand stap voor stap binnenlaten, als dat beter voelt, en niet meteen je hele verhaal doen. Of het opschrijven en dat briefje eventueel ook afgeven. Ga ervoor op een moment waarop die persoon tijd kan maken en, als het kan, op een plaats waar jij je op je gemak voelt.

Geef jezelf de tijd om je verhaal te delen

Soms is het echter lastig om iemand aan te spreken in je omgeving, dat is begrijpelijk. Daarom kloppen er iedere dag honderden kinderen en jongeren aan bij organisaties zoals de onze, waar je gratis terecht kunt met elke vraag, ieder verhaal, elk probleem. Via chat, e-mail of telefoon kun je gemakkelijk anoniem praten. Dat wil zeggen dat je niet hoeft te zeggen wie je bent en dat de beantwoorder je verhaal niet zal doorvertellen. Wat je doet na het gesprek, kies je zelf. Je wordt niet opgevolgd of teruggebeld. No strings attached. Het kan geen kwaad dat je nerveus bent. De persoon aan de andere kant zal je op je gemak stellen, bijvoorbeeld door vragen te stellen zodat jij je verhaal niet op je eentje onder woorden hoeft te brengen. Wij bij Awel luisteren, voelen met je mee en samen denken we na over wat je kunt doen. Soms heb je zelf al ideeën, maar ben je nog onzeker of weet je niet goed hoe. Die ideeën kunnen concreet worden gemaakt. 

Kleine stapjes

Probeer ook op zoek te gaan naar dingen die je blij maken. Wat geeft jou voldoening? Wat maakt jou ontspannen? Zet kleine stapjes. Als je creatief bent of sportief hoef je geen kunstwerk te schilderen of een marathon te lopen. Maak een paar minuutjes per dag vrij voor jezelf. En vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Jouw interesses maken jou tot wie je bent, uniek en boeiend. Misschien inspireer je er zelfs iemand anders mee, want ‘everyone is fighting a battle you know nothing about.’ We zwijgen allemaal over iets wat ons dwars zit. Jouw moed om te praten of te kiezen voor wat jou gelukkig maakt, kan ook iemand anders overtuigen om een stapje in de goede richting te zetten.

Vorig artikel
Volgend artikel