Home Maatschappij Als de 'rite of passage' uit de hand loopt

Als de ‘rite of passage’ uit de hand loopt

Bij een studentendoop in Vorselaar is vorige week een student in coma beland, en uiteindelijk overleden, nadat hij een grote hoeveelheid visolie had moeten drinken. Dat dopen op die manier aflopen, is zeldzaam maar niet de eerste keer. Waarom bestaat die traditie van het dopen eigenlijk? En wat heb je er als student aan?

Te veel zout

De 20-jarige jongeman die zich wilde aansluiten bij de studentenclub Reuzegom had vermoedelijk te veel zout in zijn lichaam gekregen nadat hij gedwongen werd om visolie te drinken. Naar verluidt zou hij ook onderkoeld geweest zijn. Reuzegom – een club die ‘zware’ dopen organiseert omdat ze haar naar verluidt ‘elitair’ karakter wil behouden – kwam trouwens eerder al negatief in het nieuws toen ze een biggetje doodschoten. Eerder hadden aspirant-leden ook al een semester lang voor een konijn moeten zorgen om het daarna te slachten.

Vies voedsel

Aspirant-leden (“schachten”) dwingen om vies voedsel te eten, is inderdaad een veelgebruikte “techniek” bij het dopen. Ook ingesmeerd worden met ketchup, mayonaise, eieren of orgaanvlees, hondenbrokken eten, natgespoten worden, bierdouches ondergaan… vormen vaste prik. Een studentendoop is dus meestal geen bedoening voor mensen met smetvrees. Uiteraard mag ook de seksuele component niet ontbreken: chocomousse via de mond doorgeven, confetti in de onderbroek steken of de smaak van condooms raden… Joligheid verzekerd, zeker als tegelijk ook het bier met beken vloeit.

Lange traditie

De traditie van het dopen gaat overigens al heel lang terug en komt in bijna alle religies en culturen voor. Door jezelf te onderwerpen aan wie boven jou in de pikorde staat, word je aanvaard en opgenomen in de club, dat is het idee. Niet onbelangrijk daarbij: het jaar daarop mag de schacht zelf doopmeester spelen en is het zijn beurt om nieuwelingen aan een paar fijne vernederingen te onderwerpen. Het uiteindelijke resultaat van al die “inspanningen”: jarenlange en diepgaande vriendschapsbanden omdat je dezelfde rituelen hebt ondergaan. Tenminste, dat is toch de theorie. Critici hebben het over ontmenselijking, vernedering en machtswellust.

Het uiteindelijke resultaat: jarenlange en diepgaande vriendschapsbanden omdat men dezelfde rituelen heeft ondergaan, of tenminste, dat is toch de theorie

Beschaafde dopen

In onze sterk geïndividualiseerde maatschappij lijken de studentendopen wat op de terugweg, maar helemaal aan hun zwanenzang zijn ze blijkbaar toch nog niet toe. Hoe ver de vernederingen gaan, hangt trouwens ook af van studentenclub tot studentenclub. Sommige clubs houden de dopen redelijk beschaafd en gaan niet verder dan pakweg de ketchupdouche en eventueel tenen aflikken die met choco zijn ingesmeerd. Maar er zijn ook clubs die een veel bedenkelijkere reputatie hebben. Verhalen over schachten die in een bad met diereningewanden, kots en urine moeten gaan zitten, kent elke student wel.

Uit de hand

Soms gaat het dan ook flink mis tijdens dopen. Schachten die verbrand raken, botten die breken en naar het ziekenhuis afgevoerd moeten worden… Je moet in de archieven van kranten niet lang zoeken om zulke berichten te vinden. Veel universiteiten zijn trouwens ook gealarmeerd door de berichten over dopen die uit de hand lopen. Aan de KULeuven bijvoorbeeld werd daarom een zogenaamd ‘doopcharter’ opgesteld, een lijst met afspraken om de doop aangenaam te houden voor alle betrokkenen. Helaas voor de 20-jarige student waarmee we dit verhaal begonnen, weigerde de studentenclub Reuzegom dat charter te tekenen.

MEER

Weinig stress voor Belle Perez

Belle Perez Wanneer ze niet al zingend op het podium staat, is de kans groot dat je Belle Perez al spelend bij zoontje Ellía terugvindt. “Een klein wondertje dat helemaal afhankelijk is van jou, dat is echt een magisch gevoel.” Mama zijn, dat is iets waar ze met plezier tijd voor vrijmaakt.

3 soorten van brouwerijbezoek voor de bierliefhebber

BrouwerijbezoekDe Belgische biercultuur boomt: in eigen land en wereldwijd. Eind november 2016 erkende Unesco de Belgische biercultuur als immaterieel erfgoed. En grote en kleine brouwerijen zetten hun deuren open. Tijd voor een ontdekkingstocht.

‘Het is goed ondernemen in België, maar we mogen...

Bart VersluysOp zijn zevenenveertigste heeft Bart Versluys met zijn eigen projectontwikkelings- en bouwbedrijf al meer dan honderd appartementsblokken opgetrokken. Niet slecht voor iemand die zijn carrière begon met het slijten van zelfgemaakte meubels aan winkels en vrije beroepers. Het verhaal van een self made man van de kust.

Gesloten ecosystemen, open voor iedereen?

Stadsboerderij Het toepassen van geavanceerde technologieën kent al een tijd succes bij de grote landbouwbedrijven. Kunnen we er op kleinere schaal ook iets mee?

Karel Van Eetvelt over gezonde werknemers

Gezond BedrijfGezonde werknemers maken niet per definitie een gezond bedrijf. Volgens Karel van Eetvelt omhelst een gezonde onderneming veel meer. “Het gaat ook over voldoende liquide middelen hebben, genoeg klanten hebben en van bedreigingen opportuniteiten maken.”

Wetenschappelijke doorbraak dankzij biotechnologie in koolzaadteelt

BayerDe koolzaadteelt kampt ieder jaar met opbrengstverliezen door peulen die te vroeg openbreken bij stormweer. Een ernstig probleem waar wetenschappers van het Gentse innovatiecentrum voor plantenbiotechnologie van Bayer een antwoord voor zochten èn vonden.