Home Maatschappij Agri & Food Vlees eten: minder, maar wel bewuster

Vlees eten: minder, maar wel bewuster

Als we sommige mediaberichten mogen geloven, eten we over een x aantal jaar geen vlees meer. De voorbije jaren daalde de vleesconsumptie in België fors. Een optelsom, veroorzaakt door de veggie-cultuur, wantoestanden in de slachthuizen en de ongezonde perceptie rond vlees.

Daling vleesverbruik 

Als we kijken naar de hoeveelheid vlees die we consumeren, kunnen we vaststellen dat ons vleesverbruik de laatste 10 jaar gedaald is. En niet weinig. “We minderen ons vleesverbruik met ongeveer één kilogram per jaar”, vertelt Gerdi Termote, technisch adviseur van Ter Groene Poorte, de grootste slagerijschool van het land. “Waar we in 2007 nog ruim 62 kilo vlees per jaar aten, is dit nu nog 51 kilo. Dat duidt aan dat de Belg steeds bewuster omgaat met zijn vleesconsumptie.” Als we naar de noorderburen kijken, zien we daar de laatste drie jaar ongeveer een gelijke hoeveelheid: 77 kilo per persoon, en dat al drie jaar aan een stuk. Een pak hoger dan bij ons dus. Ik ben van mening dat ook het vleesgebruik in België op een bepaald moment gelijk zal blijven. Los van alles wat er op ons afkomt.”

Ambachtelijk vlees 

Bewuster vlees eten wordt dé trend de komende jaren. Kwaliteit moet het onderscheid maken. Bart Maertens, die een grote slagerij runt in Brugge, kan dit beamen. Al het vlees is afkomstig van runderen die hij zelf kweekt op zijn landbouwbedrijf, dat hij tevens uitbreidde omdat hij niet aan de vraag kon voldoen. Met meer dan honderd runderen houdt hij nu alles zelf in de hand. Maertens: “Het begint al met het veevoeder. Dat ontwikkelen we ook zelf. We kweken en verzorgen de dieren, we mesten ze af en gaan ze finaal ook verwerken, versnijden en bereiden. Met die ambacht willen we ons duidelijk profileren.”

Eerlijk, gezellig en gezond  

Met dat profileren mikt Maertens vooral op de grootwarenhuizen. “Als slager moeten we het verschil maken tegenover die ketens. Ambacht en vakmanschap creëren een markt. De klant verwacht kwaliteit. We gaan terug naar een aanbod waarbij we geen 1.000 soorten aanbieden, maar wel selectieve, kwaliteitsvolle producten. ”De herkomst van de dieren zal in de toekomst steeds belangrijker worden voor de consument. “Wij kunnen 100 procent garanderen dat onze producten eigen kweek zijn en dat de runderen in de beste omstandigheden opgegroeid zijn. ‘Eerlijk, gezellig en gezond’ is onze slogan. Het verhaal achter het vlees moet oprecht zijn.”

Het verhaal achter het vlees moet oprecht zijn. Bart Maertens

Van riek tot vork

Gerdi Termote bevestigt: “De consument wil steeds vaker een mooi verhaal op het bord. De opkweek van de dieren, het dierenwelzijn, de volksgezondheid, hoe het op de markt wordt geplaatst… Allemaal troeven die de consumenten overtuigen om voor een bepaalde soort vlees te kiezen. De vleeseter zoekt het verhaal van riek tot vork.” Kwaliteit en prijs zijn de twee belangrijkste factoren die een consument in de toekomst doet kiezen voor het type vlees: “Primeert kwaliteit, dan zal de consument bereid zijn ervoor te betalen, maar dan moet de presentatie, de smaak en de informatie een perfect geheel vormen. Primeert prijs, dan speelt kwaliteit, smaak, herkomst en presentatie een mindere rol.”

Trends verorberen 

Termote zorgt er samen met zijn team voor dat de toekomst van de vlees- en slagerijsector wordt verzekerd. Meedenken met nieuwe trends is dus de boodschap. “Waarom kan een slager geen beperkt assortiment aan vegetarische producten aanbieden? De supermarkt doet het ook en een vakman heeft alles in handen om makkelijk en snel enkele vegetarische alternatieven aan te bieden die zijn omzet kunnen verhogen.”

Comeback van de stiel 

De stiel zelf ziet Termote zelfs aan een revival beginnen: “We zien steeds vaker leerlingen starten die al een diploma op zak hebben en zich willen omscholen tot slager. Slager is en blijft een beroep dat rock-‘n-roll is, en er is absoluut werkzekerheid. Dit schooljaar zagen we voor het eerst een lichte stijging in onze slagerijafdeling. Tussen het derde en het zesde jaar kozen tien procent meer leerlingen voor een toekomst als slager-traiteur. Al onze leerlingen die afstuderen hebben al werk alvorens ze de school verlaten. Toch niet onbelangrijk in deze tijden?”

MEER

Advocaten moeten meer informatiseren en anticiperen

LegalElke onderneming wordt geconfronteerd met juridische problemen. Maar de drempel om een advocaat in te schakelen, ligt te hoog omdat de erelonen afschrikken. Het kan nochtans anders. “Wat gestandaardiseerd kan worden, moet geautomatiseerd worden. Zo wordt het vanzelf goedkoper.”

O&O floreert in Vlaanderen

O&O-vestigingComplexe wetten rond belastingen, administratie en bedrijfsontwikkeling kunnen de zoektocht naar een geschikte locatie voor een O&O-vestiging serieus bemoeilijken. Bedrijven hebben nood aan persoonlijke begeleiding.

Altijd onderweg voor de zaak

Zakenreizen De hele wereld rondvliegen in businessclass, overal bediend worden, in de beste hotels verblijven. Dat lijkt allemaal zeer leuk. Zakenreizen is iets waar veel mensen een zeer groot en mooi beeld over hebben, maar stroomt dit wel gelijk met de werkelijkheid?

Louis-Philippe Loncke: ‘Op groot microavontuur’

Microavontuur Outdoor activiteiten worden steeds populairder om aan onze drukke stadslevens en hun hoeveelheid schermen te ontsnappen. We reizen daarom steeds meer, waarbij we meerdere keren per jaar trips doen. En voor dit soort uitstapjes hoef je vaak niet eens ver te gaan. Je kunt ze ook dicht bij huis doen, midden in je werkweek. Dit heet een microavontuur.

Blockchain heeft grote impact op mens en bedrijf

blockchainontwikkelingenBlockchain: tovertechnologie in de nabije toekomst? Of vooralsnog een abstract verhaal dat nog niet helemaal landt? Onze experts delen hun kennis, inzichten én voorspellingen, elk vanuit hun eigen branche.  

Biotech steekt nog een vitamientje bij

BiotechNu wetenschappers de oorzaken van kanker beter begrijpen, raakt het geneesmiddelenonderzoek in een stroomversnelling. Zeer goed nieuws dus, al denken sommige experts dat de ontwikkelingen in de life sciences nog sneller, beter en ingrijpender zouden kunnen. Hoezo?