culinair
50+

Prikkel je culinaire kennis met deze vier experimentele tips

16.10.2021
door Sophie Lodewijks

We willen allemaal lekker, gezond en – als het even kan – liefst ook gevarieerd eten maar vallen toch vaak terug op onze gebruikelijke kookkunsten en -kennis. Gelukkig zijn er een aantal manieren om jouw culinaire grenzen te verleggen! Dat is niet alleen goed voor je brein (nieuwe prikkels zijn gezond!), maar je maakt er ook je smaakpapillen (en die van je gasten) blij mee!

1. Pasta à la Mama

Maak je eigen verse pasta in plaats van deze kant-en-klaar te kopen! Je hebt hier geen pastamachine voor nodig, enkel wat kneedvaardigheid. En bloem, eieren, olijfolie en zout! Maar dat hebben we meestal standaard in onze voorraadkast staan. Per 100 gram bloem, meng je één ei. Je gebruikt best een mix van fijngemalen ‘doppio zero’-bloem (00) en griesmeel, omdat fijne bloem het meest egale deeg oplevert. Daarna strooi je een beetje bloem uit op je aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei hierin. Terwijl je dit mengsel kneedt, merk je al snel of je nog wat olijfolie toe wilt voegen.

Hoe droger, hoe meer olie het mengsel kan gebruiken. Zolang de boel zonder te brokkelen kneedt, zit dat wel goed. Voor de smaak voeg je ook nog wat zout toe. Na een kwartier kneden heb je een deegbal waarmee je de pasta kunt vormen die jij wilt. Je legt deze best een paar uur (of zelfs een hele nacht) in de koelkast zodat deze perfect handelbaar is en jij de perfecte pastavorm maakt. Dit kan met een pastamachine, maar ook zonder dit apparaat kun jij leuke vormen creëren. Rol je bal plat en snij er tagliatelle van. Of snijd er vierkantjes uit die je in het midden dichtknijpt voor farfalle, oftewel strikjes!

culinair

2. Ontdek jouw perfecte wijn

Een wijnboer bezoeken is niet alleen leuk om te doen, je ontdekt zo ook meteen welke wijnen het beste bij je passen. Verdiep je in de regio, druivensoort, manier van telen, het klimaat, de hoogte en andere factoren die invloed hebben op de smaak van je glaasje gefermenteerde druivensap. Op die manier verras je je gasten de volgende keer niet alleen op culinair niveau, je tovert er ook nog eens een perfect gepaard flesje wijn bij. Hoe je wijnen best proeft? Je begint met eens goed naar de wijn te kijken. De wijn kan helder (gefilterd) zijn of troebel (ongefilterd). Wit gaat van jong groen naar oud geel en rood gaat van lichtrood naar roestig bruin.

Rosé kan alle kanten op, van oranje tot aardbeiroze, oud of jong. Daarna wals je je glas; je draait het rond zodat de wijn goed in contact komt met zuurstof en zo aroma’s nog sterker naar boven komen. Vervolgens snuif je aan je wijn met je neus diep in het glas. Je kunt veel ruiken: fruit, bloemen, aarde, kruiden en zelfs dieren. Tot slot proef je door de slok te nemen en de wijn te ‘kauwen’, alsof je mondwater spoelt, voordat je deze doorslikt of uitspuwt. Hoe is de afdronk? Brandt de alcohol in je keel? Heb je een stroef gevoel in je mond? Vind je de wijn lekker of niet? Dat bepaal jij helemaal zelf!

culinair

3. Jouw broodje is gebakken

Zin om net dat stapje verder te gaan? Denk dan eens aan het aanschaffen van wat luxere keukenapparatuur die je een handje helpt in de keuken. De laatste jaren zijn er enorm veel innovaties gaande wat betreft keukenmachines. Van keukenrobots die deeg voor je kneden tot airfryers waarmee je gerechten frituurt met weinig tot geen toegevoegde olie. Of verdiep je eens in een Dutch Oven, een gietijzeren kookpot waarmee je buiten op open vuur kunt koken, bakken en braden. Ook je eigen brood bakken is een fluitje van een cent met je eigen broodbakmachine. Zo houd je meteen rekening met voorkeuren en allergieën van jezelf en/of je gasten. Ook bepaal jij helemaal zelf wat er in je brood komt en kun je dus minder zout gebruiken als je dat wenst. Vul je brood met extra noten, rozijnen en olijven. Of gebruik eens wat originele kruiden.

Steeds meer keukenapparaten worden bovendien ook ‘slimmer’. Dat betekent dat deze verbonden zijn met WiFi-technologie waarbij je bijvoorbeeld je slimme vaatwasser, slimme oven of slimme koffiezetapparaat op afstand kunt bedienen middels je smartphone of tablet, of je nu thuis bent of niet. Zo bestaan er al slimme blenders, koelkasten, koffiemachines, ovens en vaatwassers. Je keuken managen van overal ter wereld was nog nooit zo gemakkelijk!

culinair

4. Durf verder te kijken

Niets is beter voor je hersenen dan het ontvangen van nieuwe prikkels. Bovendien is extra culinaire inspiratie niet alleen goed voor je hoofd, maar ligt het ook nog eens heerlijk op de maag. Probeer nieuwe keukens uit! Koop een kookboek van de mediterrane keuken (Ottolenghi) of ga voor een boek uit de Mexicaanse of Japanse keuken. Geen zin om je inspiratie uit een boek te halen? Denk dan eens aan een culinaire tour. Dat kan in veel grote steden in zowel binnen- als buitenland. Een wijn- en tapastour in Porto, een gastronomische tour door Brugge, een streetfoodtour in Shanghai of een culinaire foodtour door Marrakech.

Het is de ideale manier om een land, diens bevolking, de geteelde dieren en gewassen en dus diens keuken op een actieve manier te ontdekken. En je hoeft niet bang te zijn dat je verhongert! Steeds meer verschillende keukens beïnvloeden elkaar tegenwoordig. En daar zouden we gretig gebruik van moeten maken! Zo ontdek je misschien dat Koreaanse ‘kimchi’ ook heerlijk op een oer-Vlaamse croque monsieur smaakt of koop jij binnenkort een traditionele Marokkaanse tajine (stoofpot) voor heerlijke malse kip met abrikozen. Wat we eigenlijk willen zeggen is: verbreed je horizon, geniet van alle heerlijke smaken en bepaal zelf wat jij lekker vindt!

Vorig artikel
Volgend artikel