glas
Agri & Food

Palmaerts: “Denk eens out of the box in je glas”

16.11.2022
door Fokus Online

De zomer is lang niet meer het enige seizoen waarin we op zoek gaan naar unieke en innovatieve drankjes. Het is logisch dat we op de warmste dagen van het jaar kiezen voor verfrissing en in de koude maanden liever iets warms en gezelligs in ons glas hebben, maar het is lang geen vanzelfsprekendheid meer. 

Roséwijn bijvoorbeeld is iets van alle seizoenen geworden. Idem voor bier, al gaan we in de donkere maanden vaker op zoek naar speciale bieren die goed gecombineerd kunnen worden met bepaalde gerechten. Zo lanceert Brussels Beer Project veertig nieuwe bieren per jaar die telkens een bepaald smaakpalet bespelen. Denk bij een maaltijd niet altijd klassiek in het glas, er is meer dan witte en rode wijn.

Hippe trends onder de kerstboom tekenen zich vooral af bij de herwaardering van Espresso Martini, de klassieker uit de jaren 80, of de opmars van sake, Japanse rijstwijn die ook warm gedronken kan worden en best geserveerd wordt in porseleinen kopjes. Niet meer weg te denken is het aanbod aan non-alcoholische of alcoholarme alternatieven. Geen eenvoudige markt – zo heeft AB InBev zijn ambities om 20 procent van hun verkoop uit alcoholvrije bieren te halen laten varen –, maar wel een markt die groeit. Sportzot is een uitstekend alcoholarm biertje uit de Brugse brouwerij De Halve Maan, meer mooie alternatieven vind je op callmebob.be.

Ook water is aan een make-over bezig, en is niet per definitie saai.

Ook water is aan een make-over bezig, en is niet per definitie saai. Kijk naar een Liquid Death bijvoorbeeld, het is allemaal maar hoe je het verhaal brengt en positioneert. Wil je echt uitpakken met iets vernieuwends, dan moet je zeker de Copenhagen Sparkling Tea Company een kans geven, een combinatie van wijn en thee. Als je de fles opent, komt een heerlijk kruidige geur van jasmijn, kamille en citrus naar boven. Alcoholvrij en voor de avontuurlijke drinker.

Alcoholvrij is sowieso gezonder en beter voor het lichaam, maar trends binnen gezondheidsdrankjes gaan duidelijk nog een stap verder. Kombucha is stilaan ingeburgerd maar krijgt als gefermenteerde drank steeds meer concurrentie van waterkefir, dat helpt om het immuunsysteem te beschermen en de spijsvertering te bevorderen. Ook de Mexicaanse frisdrank Tepache of het Deense merk Muri mikken op nieuwe fermentaties en bieden een smaakvol en duurzaam alternatief voor kombucha. 

Sporters vinden dan weer hun gading in Thrive, een non-alcoholisch IPA bier, ontwikkeld in samenwerking met KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Het is rijk aan eiwitten en biedt sporters na een inspanning toch de smaak van bier aan, maar dan met een recuperatief vermogen voor de spieren. 

Mijn favoriet ten slotte? Ik hef graag het glas met een lekkere whiskey. Wel van Belgische makelij, want men vergeet al te vaak dat die markt ook fantastische producten biedt. 

Vorig artikel
Volgend artikel