vegetarisch
Agri & Food

Ook Minoe en Max gaan voor vegetarisch

12.01.2023
door Fokus Online

Gezonde voeding, vegetarisch eten en natuurlijke snacks staan almaar meer in de belangstelling de laatste jaren. Niet alleen voor mensen, ook steeds meer baasjes van huisdieren vinden het belangrijk dat hun viervoeter gezond eet. Dat is maar goed ook, want voeding speelt een zeer belangrijke rol in het algemeen welzijn van onze huisdieren.

Dat voeding voor een groot deel verantwoordelijk is voor het welbevinden van onze huisdieren klinkt heel logisch, maar de ware invloed ervan wordt nog te vaak onderschat, zegt Constantijn van Gerwen, topman van dierenvoedingsbedrijf Vitakraft Benelux. “Het is eenvoudig: je voelt je enkel prettig als je juist eet. Elke dag frietjes kan heel lekker zijn, maar je zult al snel de negatieve gevolgen ondervinden van zo’n dieet. Voor dieren is het net hetzelfde.”

Vitakraft probeert daarin nog een stap verder te gaan, zegt Van Gerwen, met voeding die preventief werkt en echt bijdraagt aan de gezondheid van de huisdieren. “Neem nu bijvoorbeeld eiwitten of proteïnes. Zonder al te technisch te worden: een eiwit is een soort kralenketting van een bepaald aantal aminozuren. Een daarvan is taurine, dat je misschien kent omdat het ook in veel energiedrankjes voorkomt. Wel, een kat heeft vrij grote hoeveelheden taurine nodig en kan die stof niet zelf aanmaken.”

“We zorgen dus dat onze voeding zeker genoeg van dat aminozuur bevat. Een tekort aan taurine wordt onder meer gelinkt aan bepaalde oogziekten, spijsverteringsproblemen en zelfs hartafwijkingen. Dat zijn dus absoluut zaken waarvan je liever niet wil dat je kat ermee te maken krijgt. Het is bijvoorbeeld ook de reden waarom katten graag de maag opeten als ze een prooi hebben gevangen. De huistijgers weten instinctief dat in bijvoorbeeld muizenmagen veel taurine zit.” 

Carnivoren en semi-carnivoren

Sinds enige tijd brengt Vitakraft ook natuurlijke en zelfs vegetarische snacks op de markt. Ze bevatten geen vlees, vis, granen of toegevoegde suikers. Is dat niet raar voor dieren als honden en katten, die eigenlijk vleeseters zijn? Het is niet de eerste keer dat Van Gerwen die vraag krijgt. “Je moet eerst en vooral goed het onderscheid maken tussen honden en katten. Een hond is een ‘semi-carnivoor’. Dat wil zeggen dat ze vlees eten, maar ook prima in staat zijn om bijvoorbeeld bepaalde groenten en bessen te verteren en daaruit voldoende bouwstenen voor hun lichaam te halen. Wat katten betreft: dat zijn echte carnivoren, dus pure vleeseters. Maar… we kunnen de bouwstoffen uit vlees ook perfect uit andere voeding halen. Zolang die eiwitketen waar ik het daarnet over had maar mooi en stevig in mekaar zit, is het voor de kat prima.”

Je kunt het vergelijken met een vitaminepil voor mensen, zegt Van Gerwen. “Het is perfect mogelijk om vitamine C uit fruit te halen, maar als het je alleen om die vitamine C te doen is, kun je ook een supplement innemen. En dan krijg je ook vitamine C binnen.”

Dat honden en katten echt wel andere diersoorten zijn, bewijst bijvoorbeeld ook de manier waarop je hen eten moet aanbieden. Van Gerwen: “Een hond wil driemaal per dag eten: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Dat patroon is ideaal voor zijn spijsvertering. Bij de kat zit dat helemaal anders: zijn voedingspatroon is ‘ad libitum’ of ‘naar believen’. Hij wil graag de hele dag door vrije beschikking hebben over voeding zodat hij regelmatig kleine porties kan eten. Die kleine porties zijn daarbij erg belangrijk. Je moet als baasje goed in de gaten houden dat je kat niet te dik wordt, want dat is echt ongezond. Daar kunnen ze bijvoorbeeld suikerziekte en gewrichtsproblemen van krijgen.”

vegetarisch

Geen ‘rommel’, aub

De hele beweging naar natuurlijk en zelfs vegetarisch diereneten past ook in de trend naar duurzaamheid en transparantie, legt Van Gerwen uit. “Mensen willen vandaag de dag zo weinig mogelijk ‘rommel’ op hun bord. En die lijn trekken ze ook door naar hun dieren. Nu moet ik wel zeggen: al voordat deze trend zijn in trede deed waren al onze voedingslijnen vrij van kleurstoffen, smaakstoffen en geurstoffen. Alleen pakten we daar vroeger niet zo sterk mee uit. Nu leggen we er wat meer de nadruk op, zodat de consument het zeker snapt.

Vegetarische voeding en snacks zijn wel echt nieuw. De opkomst daarvan heeft te maken met de toegenomen aandacht voor het milieu en het welzijn van onze planeet. Het produceren van vlees brengt bijvoorbeeld veel meer CO2 en ammoniak mee dan het produceren van vegetarische voeding. Tot slot speelt er zeker ook een stukje antropomorfisme mee, de neiging om onze huisdieren te ‘vermenselijken’. Veel mensen zijn heel bewust vegetariër of flexitariër, voelen zich er goed bij en willen hetzelfde voor hun huisdier. Het is ook meer dan een trend of een hype die snel weer zal overwaaien. Uit cijfers van het Nederlandse Bureau voor de Statistiek blijkt dat al driekwart van de achttienplussers niet meer elke dag vlees eet. Zowat 45 procent van hen houdt het zelfs op maximaal vier keer per week.”

Natuurlijk is voeding enorm belangrijk om je dier gelukkig en gezond te houden, maar het is ook niet het enige dat telt. Dat benadrukt Van Gerwen zelf ook. “Welzijn is voor mij een toestand waarin het je aan niks ontbreekt en waarin je je echt prettig voelt. Naast gezonde voeding moet je je dier dus ook liefde, warmte en genegenheid geven. En niet enkel door te knuffelen en hem of haar gezelschap te houden, maar bijvoorbeeld ook door met je hond regelmatig naar buiten te gaan en te zorgen dat hij voldoende beweging heeft. Minstens drie keer per dag een half uurtje wandelen, ook dat is liefde geven.”

Vorig artikel
Volgend artikel