Interview door Senne Starckx

Nathalie Hellinckx: ‘Bij ons kopen ze groenten die recht van het veld komen’

Ja, er zijn nog jongeren die met volle goesting in de boerenstiel stappen. Nathalie Hellinckx draait al jaren mee in de groenteboerderij van haar ouders. En ze heeft haar eigen ideeën voor de toekomst. “Ik geloof sterk in de directe band tussen boer en consument, zonder tussenpersonen.” Vlaanderen leerde Nathalie Hellinckx (23) uit Merchem eind […]

Ja, er zijn nog jongeren die met volle goesting in de boerenstiel stappen. Nathalie Hellinckx draait al jaren mee in de groenteboerderij van haar ouders. En ze heeft haar eigen ideeën voor de toekomst. “Ik geloof sterk in de directe band tussen boer en consument, zonder tussenpersonen.”

Vlaanderen leerde Nathalie Hellinckx (23) uit Merchem eind vorig jaar kennen via het VTM-programma Boer zkt Vrouw. Maar dat zij als boerin zou schitteren in het programma, was niet altijd evident. Op haar zestiende begon Hellinckx te twijfelen of ze, net zoals haar oudere zus, wel aan de slag wilde gaan in de groenteboerderij van haar ouders. Hoe dan ook wilde ze eerst de andere kant gezien hebben. En dus begon ze aan een opleiding tot schoonheidspecialiste, deed ze verschillende vakantiejobs waarbij ze voor een baas moest werken en stond ze zelfs nog een jaartje voor de klas. Na een tijdje voelde Hellinckx echter dat de band met haar ouders en haar zus stilaan begon te verwateren, omdat zij de enige was die buitenshuis ging werken. Ze kreeg al snel door dat haar plaats thuis was. Op de boerderij.

En ik die dacht dat boeren in Vlaanderen met uitsterven bedreigd waren.

“Ik denk dat boeren die van helemaal niets willen beginnen, inderdaad niet meer bestaan. Want er komt heel wat bij kijken. Je moet genoeg akkergrond bezitten (minstens 10 hectare), je hebt een grote opslagplaats nodig, een werkruimte, machines en tractoren. Voor mij lag het voor de hand dat ik in het bedrijf van m’n ouders kon stappen. Dit bedrijf hebben mijn ouders opgebouwd. Het zou toch jammer zijn, mocht dit verdwijnen. Alles is ook aanwezig om het met succes verder te zetten. Ok, de prijzen kunnen weleens tegenvallen, maar als groentetelers mogen wij niet klagen.”

Vind je genoeg afwisseling in je werk?

“Ja, en dat is grotendeels dankzij onze boerderijwinkel. Die wordt momenteel gerund door m’n zus, maar het is de bedoeling is dat ik haar op termijn vaker ga helpen. Daarnaast werk ik nog twee dagen in de week als schoonheidsspecialiste. Ik heb een eigen salon hier in Merchtem. Die combinatie van verschillende werktaken is plezant. Maar als ik ooit moet kiezen, wordt het toch de boerenstiel.”

Als groentetelers mogen wij niet klagen

Welke groenten hebben jullie zoal?

“Momenteel zitten we volop in de winterteelt. Dat zijn dan vooral keukenrapen. In de zomer telen we lente-ui, witte selder, graan, aardappelen en een beetje peterselie en wortels. Mijn vader wisselt geregeld van teelt op de verschillende percelen die we bewerken. Zo houden we de grond vruchtbaar, waardoor we minder kunstmest moeten gebruiken. We wisselen zelfs percelen met andere boeren uit zodat zij iets op onze grond planten en wij iets op hun grond.”

Hoe ziet een doordeweekse dag eruit?

“Normaal gezien beginnen we hier ’s morgens rond 8 uur te werken. In de zomer kan het al eens gebeuren dat we zeer vroeg beginnen, zodat we niet in de hete middagtemperaturen moeten werken. En in de winter kan het zijn dat je heel vroeg moet opstaan om de groenten buiten af te dekken, bijvoorbeeld als er een sneeuwbui nadert. Eigenlijk maken we ons tijdens de voormiddag klaar voor wat de namiddag allemaal brengt. Om twee uur belt de groenteveiling in Mechelen om ons te vertellen wat ze die dag van ons wilt afnemen. Daarna komt het erop aan alles van het veld te halen en op te binden in botjes en bussels. We laden alles op paletten en die brengen we ’s avonds om tien uur naar de veiling, waar alles wordt gekeurd. Dan duurt het nog 2 à 3 dagen vooraleer alles in de supermarkt ligt.”

Alles moet in een groot logboek worden bijgehouden: mijn vader wordt er stilaan gek van

Dus voor dagverse groenten moeten de mensen naar jullie boerderij komen?

“Ik geloof sterk in de toekomst van de boerderijwinkel. Op termijn willen we hem dan ook uitbreiden en de tuinbouw een beetje afbouwen. Ik denk dat mensen terug meer bij de boer willen gaan kopen, want dan zijn ze er zeker van dat ze verse producten hebben. Bij ons kopen ze groenten die dezelfde dag nog van het veld zijn gehaald.”

Is jullie aanbod groot genoeg?

“Bij bevriende boeren uit de streek kopen we prei, wortelen, andijvie, groene selder en veldsla om ons assortiment aan te vullen. We kopen zelfs fruit in bij de groothandel. Sedert kort stelt mijn zus ook wekelijks pakketten met groenten en fruit samen. Zo’n pakket kun je een week in de koelkast bewaren en zo heb je genoeg groeten en fruit voor een week. Eigenlijk nemen wij zo een beetje keuzestress weg, want we bepalen wat er bij onze klanten op tafel komt die week.”

Hoe zit het met het papierwerk? Ik vermoed dat je als boer met een berg regelgeving te maken krijgt.

“Er komt ontzettend veel papierwerk bij kijken, ja. Telkens wanneer je een stukje akker beplant, moet je dit aangeven. Je moet vermelden van welke kweker de plantjes komen, wanneer je ze hebt geplant, met welke chemicaliën je ze hebt besproeid, hoe groot die concentratie was,… Alles moet in een groot logboek worden bijgehouden. Mijn vader wordt er stilaan gek van. En je ontsnapt er niet aan, want alles wordt ook nog eens extreem gecontroleerd. Ik begrijp wel dat oudere boeren, die minder goed met de computer overweg kunnen, afhaken als ze zien hoeveel papierwerk er tegenwoordig bij komt kijken.”

Ik denk dat boeren die van helemaal niets willen beginnen, inderdaad niet meer bestaan

In Boer zkt Vrouw vond je de liefde bij de 19-jarige Geoffrey De Raedt, met wie je deze zomer in het huwelijksbootje zal stappen. Weet hij inmiddels wat hij kan verwachten?

“Geoffrey begrijpt heel goed dat ik niet elke dag om zes uur gedaan heb met werken. Maar ik vind het vooral leuk dat ook hij de microbe heeft te pakken. Hij werkt zelf bij een tuinbedrijf, maar wil op een braakliggend perceel hier in de buurt ook groenten gaan telen.”

Hebben jullie wel tijd voor een huwelijksreis?

“Als we getrouwd zijn, gaan we er een weekje tussenuit. Je moet weten dat ik achttien was toen ik voor het eerst op reis ging. Als boer zit dat er gewoon niet in, want er is altijd wel werk te doen. Maar ik hoef ook niet per se op citytrip te gaan of een weekendje naar de Ardennen. Ik kan enorm genieten van gewoon eens op restaurant te gaan, of samen met mijn zus naar de kapper.”

Als Nathalie Hellinckx  geen boerin was geworden, dan was zij?

“Schoonheidsspecialiste. Het nadeel van het boerenleven is dat je er iedere dag, in weer en wind, moet staan. Soms doet het wel eens deugd als ik lekker warm in mijn schoonheidssalon kan werken.”

17.02.2015
door Senne Starckx
Vorig artikel
Volgend artikel