improvisatiekoken
Agri & Food

Hoe improvisatiekoken je tijd, geld en moeite bespaart

14.03.2022
door Sophie Lodewijks

Jouw beurt om te koken, maar geen idee wat? Kijk eens wat er nog in je voorraadkast staat en improviseer met wat je hebt. Niet alleen ecologisch maar ook economisch verantwoord én meteen een leuke creatieve uitdaging. “Improvisatiekoken geeft vrijheid.”

Keukencoach, VELT-chef én auteur Leentje Speybroeck denkt in oplossingen in plaats van in problemen. “Het vraagt soms wat durf om zonder recept aan de slag te gaan, maar je krijgt er enorm veel voor terug.” Improvisatiekoken ontstaat vanuit creativiteit en nodigt je uit je klassieke manier van koken los te laten. “Het is vooral veel proberen. Maar veel kan er niet misgaan”, stelt Speybroeck gerust. 

“Deze manier van koken zorgt ervoor dat je flexibeler omgaat met ingrediënten en doet je mogelijkheden zien met de dingen die je in huis hebt”, meent Speybroeck. “Je hoeft je niet meer naar de winkel te haasten.” Eén rondje boodschappen in de week zou moeten volstaan. Dat scheelt je tijd en is goed voor de portemonnee. “Hoe vaker we naar de winkel gaan, hoe meer we verleid worden door dingen die ongezond zijn of die we niet nodig hebben. Je hebt minder voedsel over en zult dus minder verspillen.” Logisch. De restjes van de dag ervoor hergebruik je. “Rijst kun je verwerken in burgers, een stoofpotje of andere lekkere gerechten.” Dat minder weggooien is, naast ecologisch, dus ook economisch interessant. 

Ook Alessia Couvreur is fan. Zij is ‘mindset dietitian’ en auteur van het boek Bye Bye Dieet. “Mijn cliënten hebben vaak de drang om alles wat ze klaarmaken op te eten omdat ze dat zo geleerd hebben en het moeilijk vinden dingen weg te gooien.” Door restjes te zien als ‘herbruikbaar’ hoeft dat niet, wat je een overvol gevoel bespaart. 

Speybroeck raadt aan altijd een aantal basisingrediënten in je voorraadkast te hebben staan. “Een aantal graansoorten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, pitten, zaden, olie, azijn, bloem en meel.” Daarbij komt dan de verse aanvulling. “Seizoensgroenten zijn divers, lekker, gezond en ecologisch.” Die koop je tijdens je wekelijkse boodschappenronde. “Groenten kun je lokaal, biologisch en verpakkingsvrij kopen. Zo steun je de korte keten en verklein je je ecologische voetafdruk. En je weet ook wat je eet, aangezien je de maaltijd zelf bereidt.”

Vergeet de ‘regeltjes’ en doe je eigen ding, wat goed voelt voor jou. Er is geen goed of fout.

- Alessia Couvreur, auteur en diëtist

Deze manier van koken helpt ons gezonder eten. “Vlees en vis worden eerder een smaakmaker in plaats van een hoofdingrediënt. Dat maakt je maaltijd gezonder. Niet alleen omdat je minder vlees eet, maar vooral omdat je veel diverser gaat eten.” 

Diëtiste Couvreur vertrekt graag vanuit de groenten en bouwt zo haar maaltijd op met wat ze in haar voorraadkast vindt. “Ik denk ook dat we mogen afstappen van het klassieke trio vlees, koolhydraatbron en groenten”, legt ze uit. “Vergeet de ‘regeltjes’ en doe je eigen ding, wat goed voelt voor jou. Er is geen goed of fout.” 

Een echte improvisatiekok heeft baat bij ‘kettingkoken’. “Hierbij maak je aan het begin van de week gerechten klaar die je voor verschillende maaltijden kunt inzetten. Rijst, peulvruchten, een paar groentebereidingen en een dressing. Daar puzzel je mee en elke dag maak je één gerecht extra, maar dus nooit een volledig bord. Zo hoef je niet elke dag vanaf nul te beginnen maar heb je dus al een deel klaar.” Meal preppen kost je even wat tijd, maar die verdien je dus dubbel en dik terug. “Ik raad mijn cliënten ook aan om ‘restjesdagen’ in te plannen waarbij ze alle restjes van de voorbije dagen op tafel zetten”, vult Couvreur aan. “En het is nog gezellig ook.”

Lijkt het toch nog een grote stap om te nemen? Dan zijn er de zogenaamde ‘ruwere recepten’ die handvatten geven, maar niet al te strikt zijn. Je kunt deze terugvinden op de website van VELT (www.velt.nu). Je kunt hier ook terecht als je een kookworkshop wilt volgen. Meer inspiratie op www.leentjekookt.wordpress.com, https://themindsetdietitian.be of in het nieuwe boek van Alessia Couvreur Bye Bye Dieet, dat leert hoe je een gezonde relatie met voeding opbouwt zonder allerlei regels. 

Vorig artikel
Volgend artikel