kat
Agri & Food

Gezonde kat, blije kat: ‘Voeding is daarvoor essentieel’

Een gelukkige kat is een gezonde kat en een goed deel van die gezondheid wordt bepaald door wat de kat eet. Hoe maak je een keuze uit het immense aanbod aan kattenvoer in de supermarkt? Welk voer hoort bij welke kat? En waarom is Minoe op maandag dol op bepaalde brokjes, maar haalt ze er op donderdag haar neus voor op?

De Belg is gek op huisdieren. Iets meer dan de helft van alle landgenoten, zo’n 52 procent, heeft er minstens één, zo zeggen cijfers van Bepefa, de Belgian Pet Food Association. De kat is veruit de populairste pluizige huisgenoot, bijna een op de drie Belgische gezinnen geeft een kat onderdak (al weten we allemaal: de kat heeft uiteraard hén uitgekozen als viersterrenhotel). 

Ongeveer al die beestjes worden door hun baasjes ook gevoerd. Daarom rolt er elk jaar ongeveer 8,5 miljoen ton dierenvoeding van de band in Europa, goed voor een economische waarde van bijna 22 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van Fediaf, de Europese tegenhanger van de Bepefa. In de supermarkt is het rek met kattenvoer vandaag bijna even groot en uitgebreid als het aanbod aan koffie, diepvriesgroenten of mayonaise. Katteneten komt dan ook in allerlei soorten en variaties en dat is geen toeval, zegt Lisa Melsen, Product Marketeer bij dierenvoedingsfabrikant Vitakraft. “Voeding is een essentiële bron van energie, mineralen, vitamines en andere essentiële bouwstoffen voor de kat. Alles wat hij nodig heeft voor een gezond, gelukkig en actief leven, zit in de voeding.”

Smaaktest

De ontwikkeling van nieuwe soorten voer is dan ook geen klusje waarbij men over één nacht ijs gaat. In het hoofdkantoor van Vitakraft in Duitsland houdt een klein legertje wetenschappers en onderzoekers zich ermee bezig, zegt Lisa. “Wanneer we een nieuw soort voeding maken, beginnen we altijd bij de kern: wat is de behoefte van het dier? Wat hebben we daarvoor nodig? Wat missen we nog in ons assortiment? Als we iets compleet nieuws maken: bestaat dit al en is er wel een markt voor? Zo vinken we alles een voor een af. Maar bij elke vraag staat het geluk en de gezondheid van de kat voorop. Zonder dat beginnen we er niet eens aan. Stel dat we een waanzinnig succesvol product zouden kunnen maken, maar waarvan we op voorhand al weten dat het eigenlijk niet zo goed is voor het dier, dan maken we het niet.” 

Alle voeding die ontwikkeld wordt, wordt uitvoerig getest en moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen, daarin verschilt het eten eigenlijk niet zoveel van mensenvoeding. Lisa: “En daarna komt natuurlijk de ultieme test: vindt de kat het lekker? Tja, dan wordt het lekker smullen bij al die ‘vrijwilligers’ (katten). Natuurlijk: zoveel katten er zijn, zo veel verschillende smaakvoorkeuren zijn er, maar toch… Als we echt merken dat pakweg driekwart van de vrijwilligers er de neus voor ophaalt, dan heeft het natuurlijk niet veel zin om het product op de markt te brengen.” 

Voeding is een essentiële bron van energie, mineralen, vitamines en andere essentiële bouwstoffen voor de kat.

Een vogeltje erbij

In grootmoeders tijd was het de normaalste zaak van de wereld dat de kat de restjes van tafel opat. Dat klinkt heerlijk nostalgisch, maar vanuit het standpunt van het dier is dat niet ideaal, zegt Lisa. “Een kat heeft vrij specifieke voedingsmiddelen nodig, zoals bepaalde dierlijke eiwitten en die haalt hij vooral uit spiervlees. Taurine bijvoorbeeld. Een ingrediënt die ze zelf niet kunnen aanmaken en enkel in dierlijke eiwitten zit. Het is belangrijk voor hun stofwisseling en spijsvertering. In pakweg boter of melk ga je dat niet vinden en ook niet in bijvoorbeeld aardappelpuree. Daarom zag je ook dat de katten vroeger dat huiselijk dieet zelf aanvulden met muizen en af en toe een vogeltje. De voeding moet dus wel degelijk aangepast zijn aan het dier. Met speciaal samengesteld voedsel, zoals onze Vitakraft Poésie, ben je zeker dat je kat alles binnenkrijgt wat hij of zij nodig heeft.” 

Zoals al gezegd: het schap puilt uit met dierenvoeding met verschillende kattenvoersoorten, -kwaliteiten, -varianten en -merken. Hoe maak je daar je keuze uit? “De twee grote categorieën in kattenvoeding zijn natvoer en droge brokken”, legt Lisa uit. “Is er een ‘beste’ kattenvoer? Neen, eigenlijk niet. Meestal heeft een kat wel een voorkeur voor het ene of het andere en vaak wisselen de baasjes zelf ook af tussen droog en nat. Wat in het voordeel speelt van natvoer is dat katten van nature geen grote drinkers zijn. Natvoer kan er dus voor zorgen dat de kat op die manier voldoende water binnenkrijgt. En dat is belangrijk om nierproblemen en blaasontstekingen te voorkomen.”

Alle kattenliefhebbers kennen het fenomeen: op maandag is de kat gek op een bepaald soort voer, maar tegen donderdag of vrijdag haalt ze er gewoonweg de neus voor op en raakt ze het eten niet meer aan. Hoe komt dat eigenlijk? “Heel eenvoudig: omdat de meeste katten het appreciëren dat hun voer regelmatig afgewisseld wordt”, zegt Lisa. “Soms zijn ze daarin ook simpelweg verwend natuurlijk (lacht). Katten hebben het razendsnel door dat de meeste baasjes heel snel een alternatief zullen voorschotelen als ze hun eten gewoon laten staan. Wat dat betreft, moet je hen niks leren. Wat we ook zien, is dat de kat zijn bakje niet helemaal leegeet omdat de baasjes gewoonweg té veel eten geven. Het natuurlijke eetpatroon van de kat is eigenlijk dat ze enkele keren per dag middelmatige porties eet. Je kunt dus beter op verschillende momenten een kleine portie aanbieden, dan ‘s morgens het bakje overvol te doen.” 

kat

Geen avocado, aub

Naast het ‘gewone’ kattenvoer bestaat er natuurlijk ook voer dat aan de specifieke gezondheid of situatie van jouw kat is aangepast, daar kan je als baasje dus best wel even op letten. “Wij hebben bijvoorbeeld speciaal voer voor kittens in het gamma zitten”, zegt Lisa. “Een jonge kat heeft immers net wat andere vereisten qua voeding dan een volwassen kat. Voor katten die moeilijk eten hebben we een lekkere mousse. Natvoer kan helpen met voorkomen van nierproblemen. Zie je, zo is er voor elke situatie een kattenvoer dat er bij past.” 

Daarnaast zijn er zaken die je absoluut nooit aan een kat mag geven, zegt Lisa. “Simpelweg omdat ze compleet ongeschikt of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de kat. Chocolade of avocado bijvoorbeeld, daar kunnen ze flinke darmproblemen van krijgen en van braken. Druiven en rozijnen mag je ook nooit geven. Wil je graag jouw kat verwennen met een tussendoortje of een beloning, geef dan een lekkere kattensnack. Dan weet je zeker dat er niks mis kan lopen. Die snacks heb je ook in natte of droge varianten.”

Samen met je kat snacken, heeft trouwens nog een mooi voordeel: de band met je huisdier zal er alleen maar sterker op worden. “We weten dat katten het liefst eten wanneer ze zich op hun gemak en veilig voelen”, zegt Lisa. “Om de band tussen jou en je kat te versterken, kun je daar goed op inspelen. Wanneer jouw kat merkt dat jij op je gemak bent en heerlijk zit te snacken, zal hij of zij dit meestal ook wel willen. Op zo’n moment samen iets opeten, ieder zijn ding, bevestigt daarmee nogmaals dat je het beste met je kat voor hebt, voor hem zorgt en van hem houdt. Niet overdrijven met de porties, dat geldt zowel voor de kat als voor het baasje (lacht).” 

Aanhankelijk

Het aloude vooroordeel dat katten afstandelijke einzelgängers zijn, die eigenlijk helemaal niet zo van mensen houden, houdt trouwens ook geen steek, zegt Lisa. “Daar is best al wat onderzoek naar gedaan. Engelse wetenschappers hebben bijvoorbeeld zeventig kittens onderzocht op hun aanhankelijkheid ten opzichte van hun baasje. Hoe ging het onderzoek in z’n werk? De kitten en zijn baasje verbleven samen twee minuten in een kamer. Vervolgens werd de kitten twee minuten alleen gelaten. Hierna keerde het baasje weer twee minuten terug. En wat bleek? De stressniveaus namen bij bijna alle katten af na de hereniging met hun eigenaar. De kittens werden vervolgens ook gecategoriseerd op aanhankelijkheid. Bijna twee derde van de katjes mocht met recht en rede ‘erg gehecht’ genoemd worden. Een ander inzicht uit het onderzoek is dat de mate van aanhankelijkheid van de poezen ook aanwezig bleef naarmate ze ouder werden. Je kat voortdurend liefde en stabiliteit geven, vinden ze dus wel degelijk belangrijk.”

Tot slot: zijn er eigenlijk trends op de markt van dierenvoer? Absoluut, zegt Lisa. “Vegan dierenvoer is bijvoorbeeld iets wat je steeds vaker ziet tegenwoordig, of graanvrij eten. Een kat heeft daar eigenlijk niet zo veel aan, in hun dieet zit vrijwel geen graan en het dier moét vlees hebben. Nog een andere trend die enorm opkomt in de wereld van dierenvoer is duurzaamheid. Wij proberen bijvoorbeeld onze verpakkingen zo veel mogelijk te beperken, onze productie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen om zo weinig mogelijk te verspillen en zo transparant mogelijk te zijn in onze ingrediënten. Suikers, kleurstoffen of smaakversterkers zijn bijvoorbeeld totaal uit den boze, die zal je niet in onze voeding aantreffen.” 

10.06.2022
door Fokus Online

In samenwerking met

Wat bijna 180 jaar geleden begon als een kleine voederwinkel in Heiligenrode bij Bremen, is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle concerns in de huisdierenbranche: Vitakraft. “Brengt Geluk” is de leidraad voor de filosofie en het handelen van de onderneming. Met innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten zoals Vitakraft Poésie draagt het bedrijf continu bij aan het geluk, de gezondheid en het plezier van het huisdier als lid van het gezin.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel