eten
Agri & Food

Gezond samen eten, vet belangrijk

27.08.2022
door Heleen Driesen

Lekker eten verbindt ons, samen eten houdt ons gezond – als we tenminste de juiste dingen op ons bord leggen. Soms lijkt de dag te kort om uitgebreid te koken voor het hele gezin. Hoe win je tijd en stimuleer je gezond eetgedrag in het gezin? 

Voedsel en eten spelen een belangrijke rol in ons sociaal leven. Of we nu een verjaardag vieren, een bruiloft, een religieuze feestdag of een goed rapport: altijd komt er wel eten aan te pas. “Eten is een sociaal smeermiddel”, weet gedragsonderzoeker en initiatiefnemer van gezondheidsplatform LeefstijlLab dr. Roel Hermans. “Tijdens het eten komen vaak de mooiste gesprekken los, ook rond de gezinstafel. We overlopen samen nog even de dag, vertellen wat we hebben meegemaakt of wat ons bezighoudt. Ideaal is de gezinsmaaltijd een moment om elkaar zonder afleiding en in alle intimiteit even te ‘voelen’.” 

Samen eten is goed voor ons welbevinden en maakt ons hechter als gezin. Toch is samen eten pas écht gezond als we ook aandacht besteden aan wat er op tafel komt, zegt diëtiste Natacha Van der Auwermeulen. “Een van de factoren in de obesitasgolf is dat we niet meer de tijd nemen om op een gezonde en rustige manier aan tafel te gaan. We grijpen al snel naar junkfood of een afhaalmaaltijd met ‘tijdsgebrek’ als argument. Ik zie dat eerder als een excuus. In de 20 à 30 minuten dat je bij de kebabzaak staat aan te schuiven of in je zetel op sushi wacht, tover je een perfect gezonde maaltijd op tafel met patatjes, groenten en een stuk vis of vlees, of een vegetarisch alternatief.”

Misschien verwachten we soms wat te veel van een versbereide maaltijd, meent de voedingsdeskundige. “De lat in de keuken ligt tegenwoordig hoog. Maar je hoeft echt niet altijd heel exotisch te koken, gewone boerenkost doet het ook prima. Een gouden tip voor wie tijd wil besparen: keep it simple. Koop een zak voorgesneden groenten of haal wat kippenblokjes uit de diepvries, leg wat volkoren noedels in heet water, gooi alles tezamen in de wokpan en je bent op een kwartiertje aan het eten. Werk je van thuis uit? Maak dan tijdens je middagpauze alvast wat groentjes en aardappelen schoon. Een half uurtje voor etenstijd zet je de stoomkoker aan, à la limite schuif je een stukje vis in de oven, en klaar.”  

Door kinderen te betrekken in het bereiden van de maaltijd, krijgen ze meer en betere voedselvaardigheden.

- dr. Roel Hermans, gedragsonderzoeker

Blijf je letterlijk wat op je honger zitten met de gewone dagelijkse kost, dan kunnen gezonde maaltijdboxen aan huis een mooie afwisseling zijn, vindt Van der Auwermeulen. “Tijd of geld bespaar je er niet altijd mee, maar je doet er wel vaak kookinspiratie mee op. De porties zijn ook vrij precies bemeten, dus je zult jezelf niet overeten. Nog een leuk idee: bak eens verse pizza’s met de kinderen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook een pak gezonder dan pizza’s op bestelling. Heb je wat groenten op overschot, maak dan de volgende ochtend pizzaboterhammetjes. Je hebt meteen een gezonde lunch voor in de brooddoos.”

Vanuit gedragsperspectief is het sowieso een goed plan om kinderen te betrekken in het bereiden van de maaltijd, geeft dr. Hermans aan. “We zien dat kinderen daardoor meer en betere voedselvaardigheden ontwikkelen. Dat nemen ze sowieso mee als ze later op kot gaan en hun eigen potje moeten koken.” Een vuistregel voor ouders die hun kind gezond willen leren eten, is dat ze zelf het goede voorbeeld geven, stelt de gedragsonderzoeker. “Wie van zijn kind verwacht dat het zijn gsm of iPad weglegt tijdens het eten, moet zelf niet de hele tijd zijn mails checken. Het is oneerlijk om afspraken te maken met je kind die je zelf niet nakomt.” 

Goede afspraken en een duidelijk plan zijn wel degelijk essentieel voor gedragsverandering, beklemtoont dr. Hermans. “Herinner jezelf ook aan je voornemens, anders verdwijnen ze in de waan van de dag. Hang een bord in de keuken met de taakverdeling bij het eten en stel op zondag een boodschappenlijst voor de komende week samen. Plak een kattebelletje op de koelkast dat er ’s avonds samen gegeten wordt of maak een WhatsAppgroepje aan. Routine is de sleutel tot een gezonde levensstijl: in een gezin waar regelmatig samen gegeten wordt, zit het op veel andere vlakken ook goed.”

Vorig artikel
Volgend artikel