Home Maatschappij Agri & Food De Vlaamse landbouw is een sterk merk

De Vlaamse landbouw is een sterk merk

In samenwerking met

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond

Vlaamse land- en tuinbouwers produceren voedsel en sierteelt in een van de meest verstedelijkte gebieden van Europa. Hoewel ze ‘boeren’ op een beperkte ruimte, brengen ze producten van een bijzonder hoge kwaliteit voort, op een steeds duurzamere manier.

Sinds de tweede wereldoorlog onderging de landbouwsector, in Vlaanderen én heel Europa, een complete transformatie door verregaande mechanisatie en verbetering van de productiemethoden. Maar ook maatschappelijke veranderingen hebben geleid tot een sterke verandering van de economische activiteit. Al deze factoren hebben geleid tot een sterke daling van het aantal land- en tuinbouwers. Hoewel er meer dan 50.000 bedrijven verdwenen zijn, leveren de huidige bedrijven meer output met minder input. We kunnen dus zeker spreken van een duurzame intensivering van de land- en tuinbouw.

De Vlaamse land- en tuinbouwsector, dat zijn 24.000 familiale ondernemingen die gepassioneerd met hun vak bezig zijn en topproducten produceren. Hierin schuilt onze duidelijke meerwaarde: deze familiebedrijven hebben een veeleisende maar kapitaalkrachtige afzetmarkt die strekt tot zo’n 300 km rond ons land. Landbouw is en blijft, als basis van de Vlaamse agrovoedingssector, zonder meer een belangrijke sector. Een die behoort tot de grootste werkgevers in ons land. Een sector die daarenboven voorziet in een van de meest essentiële menselijke behoeftes: gezonde en veilige voeding en dat tegen een betaalbare prijs.

Het behalen van de klimaatdoelstellingen lijkt ambitieus, maar de sector kan een belangrijk deel van de oplossing zijn

De laatste decennia is de aandacht voor duurzaam produceren in de sector toegenomen. Dit zal ook in 2018 onlosmakelijk deel uitmaken van een goede agrarische praktijk. Dit zien we ook wanneer we de inspanningen van de land- en tuinbouw bekijken op het vlak van het behalen van de klimaatdoelstellingen. De landbouwsector heeft er zelf alle belang bij dat de klimaatafspraken van Parijs nagekomen worden. Klimaatopwarming betekent namelijk extremere weersomstandigheden en daardoor dus bijkomende economische risico’s. De landbouwsector is in ons land verantwoordelijk voor 9 procent van de
CO2-uitstoot. Daarmee doen we het aanzienlijk beter dan de landbouw op wereldvlak, verantwoordelijk voor 24 procent van de CO2-uitstoot.

De Europese maatstaven voor het behalen van de klimaatdoelstellingen zijn ambitieus, maar als sector kunnen we ook een belangrijk deel van de oplossing zijn, binnen het Europese kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. We pleiten voor een Europese aanpak omdat wij als sector producten afzetten op een eengemaakte afzetmarkt. Het is ook niet erg efficiënt om land per land maatregelen uit te werken om de klimaatverandering tegen te gaan. De aanpak van de klimaatverandering heeft enkel kans op slagen als we dit Europees, of liever nog, mondiaal aanpakken. En daar willen wij graag een rol in spelen.

MEER

Als merken zelf retailers worden

Omnichannel Retail beleeft apocalyptische tijden, zo lijkt het. Her en der gaan retailers over de kop. Toch zwemmen een aantal sterke merken tegen de stroom in door nieuwe eigen verkoopskanalen te openen. Merken die zelf retailers worden: een overlevingsstrategie die werkt? 

De toekomst van ons zorgtraject Supergespecialiseerde behandelingen op maat

farmaInnovatie, digitalisering en biotechnologie zorgen samen met de farma-industrie voor een snel veranderend klimaat anno 2019.

‘Artificial intelligence maakt menselijk contact alleen maar belangrijker’

Peter HinssenPraat een uur met Peter Hinssen en je bent weer mee met nieuwe technologische ontwikkelingen als AI en Blockchain. En, belangrijker, wat hun maatschappelijke impact wordt. “We staan voor een even ingrijpende verandering als tijdens de industriële revolutie.”

Op een bedje van ecologisch verantwoord

We worden ermee om de oren geslagen: advies om gezond te eten. Vandaag komt daar nog een ander aspect bij, namelijk hoe je ecologisch verantwoord moet degusteren. Gelukkig sluiten die twee elkaar niet noodzakelijk uit. De voedingsdriehoek is een leidraad voor gezond én duurzaam eten.

Hoe onze rivieren en kanalen een bron van drinkwater...

Drinkwater We hebben de droogste april in honderd jaar achter de rug, en ook de aankomende zomer voorspelt (alweer) weinig goeds in termen van neerslag. Mede daarom zet het Gentse waterbedrijf FARYS | TMVW voluit in op de zuivering van (brak) oppervlaktewater, onder meer met een nieuwe drinkwaterinstallatie in Oostende, langs het kanaal Gent-Oostende. Ook decentralisatie speelt een belangrijke rol.

Lokale partnerschappen vormen duurzame initiatieven

Duurzame initiatieven Van digitale technologie voor een beter landbouwbeleid tot een programma om de jongerenwerkloosheid in te dijken: met de nodige kennis en ervaring kunnen er heel wat duurzame initiatieven op poten worden gezet. En vooral lokale partners spelen daarin een grote en belangrijke rol.