keuken
Agri & Food

Cultureel gevarieerd, tot in de keuken

20.07.2021
door Rosalie Van Hoof

Nu reizen haast een anachronisme lijkt, voelen onze smaakpapillen aan als een vis op het droge. Gelukkig vinden steeds meer vreemde maar verrukkelijke keukens hun weg naar ons bourgondisch land. Onbekend is onbemind, en dat klopt in het geval van deze exotische smaakpaletten. Ga gerust zelf op zoek naar deze verrassende keukens in je favoriete stad en ontdek de vele culturen die ons land zo rijk maken.

Georgië

Chatsjapoeri klinkt als een vreemde verdedigingssport en verdedigen doet dit nationaal gerecht voor de Georgische gastronomie wel. Deze smeuïge ‘broodboot’ met kaas rechtvaardigt de traditionele keuken met eer. Het wordt geserveerd met een rauw eigeel en een klont boter erop dat je samen met het kaasmengsel tot een swingend geheel mengt. Dit soort heerlijk comfortfood met veel vlees, kaas, noten en bonen gaat er in als zoete broodjes. De ligging tussen West-Europa en het Midden-Oosten, waar vroeger veel handelaars via handelsroutes passeerden, zorgde voor een rijke beïnvloeding die reflecteert in de Georgische culinaire traditie. Bekende en minder bekende kruiden zoals fenegriek, koriander, gouds- bloem en rode basilicum zijn vaste smaakmakers.

Maleisië

De Maleisische keuken is een smeltkroes aan culturen en smaken. Van het ontbijt tot aan het avondmaal word je verrast met variatie. Daarnaast kent Maleisië echt een streetfoodcultuur met veel snacks. Er wordt liefst de hele dag door gesnaaid. Een typisch Maleisisch ontbijt is roti canai. Dit luchtig platbrood maken is een ware kunst: het is flinterdun en zorgvuldig opgebouwd uit laagjes. Roti canai wordt vaak gecombineerd met een kruidige curry of dahl. Onder andere gefrituurde pinda’s, ansjovis, komkommer, sambal zorgen voor overrompelende smaaksensaties. Ook ideaal voor de zoetekauw in jezelf: zo pittig als de rijst- en noedelgerechten zijn, zo zoet maakt men de desserts in deze verrassende keuken.

Ethiopië

De Ethiopische keuken bewijst zijn gastronomisch karakter met een rijk kleurengamma. Het draait er allemaal om injera, een zuurdesempannenkoek gemaakt van teff, een graansoort uit Ethiopië. Het lichtzure is een welkome afwisseling van de kruidige groente- en vleesgerechten, veelal geurige stoofpotjes, die men erbij eet. De smaken zijn scherp – denk gember, knoflook, chilipeper, kardemom. Volgens oosters-orthodoxe traditie mogen de gelovigen tijdens het vasten geen dierlijke producten consumeren waardoor veel Ethiopische gerechten veganistisch zijn. Peulvruchten, sesamolie en saffloerolie maken deel uit van de usual suspects. Daarnaast hoort eten met de handen erbij. Voelen is een extra dimensie waarmee je de Ethiopische keuken ontdekt.

keuken

Zuid-Korea

Japans hebben we allemaal al eens gegeten, maar wat met Koreaans? Deze Aziatische keuken wordt gekenmerkt door zeewier, tofoe, rijst en groenten. Ideaal voor de doorsnee vegetariër. Uniek en typisch Koreaans zijn de vele bijgerechten die maaltijden instant feestelijk maken, zoals soep en kimchi (gefermenteerde groenten), en de combinatie van warme met koude gerechten. Hoe dan ook is het bijna altijd heet in de mond dankzij het gulle gebruik van een gefermenteerde pasta van pepers. Rundvlees zal men in de Koreaanse keuken vaak marineren in sojasaus totdat de marinade karamelliseert – dit geeft het zoute een zoet randje. Wie afzakt naar de Koreaanse keuken heeft een ticketje beet voor een opwindende en gezonde reis.

Iran

De Perzische keuken is van oudsher heel divers. De meeste gerechten combineren rijst, kip, rundvlees of vis, groenten en noten. Ook fruit is er een graag geziene gast. Pruimen, granaatappels, vijgen, abrikozen en rozijnen zorgen voor
een zoete toets. De Iraanse keuken is niet bepaald pikant. De meest gebruikte smaakmakers zijn eerder mild van smaak zoals saffraan, oranjebloesem en gedroogde limoen. Dit zorgt voor een kleurrijk schilderij op je bord. Populair is naan, een platbrood dat men eet met verse kruiden, panir, een kaas ver- gelijkbaar aan feta die kruimelig in de mond smelt, komkommer, tomaten, yoghurt, citroensap en augurken. Zo bewaren Iraanse chefs een hemelse balans tussen zoet en zuur.

Myanmar

De keuken van Myanmar of Birma is een feest voor je zintuigen. Deze voormalige Britse kolonie huisvest 135 verschillen- de etnische minderheden. Dat proef je in originele gerechten zoals seik-thar hin, een schapencurry, of ngar khu hin, een curry op basis van vis gevangen in de wateren van de Golf van Bengalen of de Andamanse Zee. Ondanks het vele ge- bruik van groenten kan het eten vettig zijn. De gastronomie kent veel gefrituurde snacks en peperige dips die je lichaam in vuur en vlam zetten. Typisch zijn ook de scherpe salades die krokant kraken onder de tanden dankzij de hoeveelheid rauwe groenten en fruit. Laat je echter niet ontmoedigen door de aanblik van de gerechten – het geheel ziet er soms slordig of slijmerig uit –, want de krachtige keuken van Myanmar is een waanzinnige gewaarwording.

Vorig artikel
Volgend artikel