Home Maatschappij Agri & Food 3 soorten van brouwerijbezoek voor de bierliefhebber

3 soorten van brouwerijbezoek voor de bierliefhebber

De Belgische biercultuur en brouwerijen zijn  enorm geëvolueerd. In de jaren 70-80 bleven er voornamelijk grote brouwerijen over, want vele kleintjes waren opgeslokt door grote reuzen. Maar vandaag wil jij, de consument, weer de authenticiteit van het ambacht voelen én proeven, toch?

Van dorstlesser naar smaakmaker

Bier is zijn status als dorstlesser ontgroeid en de hedendaagse bierliefhebber verlangt variatie: bier draait weer om ambacht en smaak, maar ook om slimme food pairing. Zogenaamde microbrouwerijen beleven een heropleving. Vaak zijn ze lokaal of historisch verankerd, soms zijn het nieuwkomers. Maar twee zaken hebben ze gemeen: een diep respect voor de historische brouwvormen en een passie voor experimentele en innoverende brouwprocessen.

Brouwerijbezoek populairder dan ooit

De meeste kleine en grote brouwerijen kun je dan ook bezoeken – dat brengt extra geld in het laatje. En als bierfanaat smaakt zo’n brouwerijbezoek wel. Het onbetwiste hoogtepunt is ongetwijfeld het proefmoment op het einde, vaak in een eigen proeflokaal. De brouwerij is namelijk de beste plek om een bier te proeven, want daar is het bier vers gebrouwen én vers getapt. Maar door de snelle boom in de brouwerijbranche is het ene brouwerijbezoek het andere niet. Je kunt met andere woorden kiezen welke soort beleving jij wilt. Hier alvast drie mogelijkheden:

1. Microbrouwerij toont technische kant van de bierzaak

Microbrouwerijen zijn vooral functioneel ingericht. Het zijn efficiënte productieruimtes en labo’s waar volop geëxperimenteerd en geïnnoveerd wordt. Een bezoek aan kleine brouwerijen is vaak een back to basics-ervaring.

Je komt terecht in een industriële ruimte met aluminium ketels, bierbakken en ander productiemateriaal. De focus ligt des te meer op productie. Je gids – vaak brouwer – vertelt vaak honderduit over de grote en kleine bijzonderheden van het brouwproces en de technische brouwinstallatie is het pronkstuk van het bezoek. Beer geeks halen er beslist hun technische hartje op.

2. Grote brouwerij trekt belevingskaart

Bij grote brouwerijen zoals Guinness en Heineken krijg je een heel andere bezoekervaring. Daar is veel aandacht voor het belevingselement. Je komt in een prachtig museum of bezoekerscentrum terecht, maar de eigenlijke productieruimte is zelden toegankelijk.

Multimediale toepassingen maken het brouwproces visueel, maar het échte brouwen speelt een bijrol naast het bier proeven én shoppen. De gelagzalen zijn populaire event-locaties en je proeft er de bieren met aangepaste hapjes. Een leuke ervaring voor jong en oud. Mag het voor jou iets meer zijn? Bezoek dan een microbrouwerij of ga voor de derde optie: meet the brewer.

Het nieuwe brouwerijbezoek combineert een historische locatie en brouwgeschiedenis, met een transparant, toegankelijk productieproces en een actieve belevingservaring.

3. Historische microbrouwerij gaat voor totaalbeleving

Het nieuwste bezoekconcept ‘Meet the brewer’ wil het beste van bovenstaande twee werelden combineren: een actieve, ambachtelijke microbrouwerij en een modern, interactief bezoekerscentrum. Sinds 2016 vind je deze combinatie in ons land voor het eerst in de historische Brugse binnenstad, bij de microbrouwerij Bourgogne des Flandres. Bezoekers gaan op een interactieve reis doorheen de geschiedenis van de brouwerij, ruiken en voelen de verschillende ingrediënten – mout, hop, gist en water – en zijn live getuige van het brouwproces – inclusief de gisting van het bier.

Als bezoeker wandel je dus ook tussen de koperen ketels en oude machines en ontmoet je de brouwer in levende lijve. Deze ervaringen maken dit soort bezoek (voorlopig) uniek in België. Maar wij zijn er zeker van dat deze trend snel opgepikt wordt door andere microbrouwerijen. Goed nieuws voor jou als bierliefhebber, toch?

• Hier een timelapse vanuit onze brouwerij waar we tone naan de mensen hoe de fermentatie verloopt.


Meer over…

In hartje Brugge, op 50meter van het Belfort, herbergt een historisch pand sinds iets meer dan een jaar de microbrouwerij Bourgogne des Flandres. Vorige eeuw werd dit roodbruine bier nog gedurende decennia in Brugge gebrouwen, maar in 1957 verliet het de stad. Nu is Bourgogne des Flandres dus terug. En hoe! In deze brouwerij kan je het brouwproces live meemaken! Laat je verrassen door de geur en de textuur van hop en mout. Sta bovenop de open gisttanks (kijk uit voor de gist!), ontmoet de jonge meesterbrouwer en stel hem zoveel vragen als je wil. Geniet bovendien ook van een ruim gamma heerlijke speciaalbieren in zijn “Ale House”, misschien zelfs op het prachtige terras langsheen de Dijver. 


MEER

Digitalisering als motor voor innovatie

DigitaliseringMeer en meer chemiebedrijven ontdekken de voordelen van artificiële intelligentie, Internet of Things en cloud technology. Het effect daarvan is tot in de laboratoria voelbaar. Verwacht wordt dat onderzoekers in de toekomst sneller tot een doorbraak zullen komen. 

Tussen ‘trek je plan’ en ‘ik neem je over’

Patient-centered care Het individu dat patiënt wordt, wil steeds meer zeggenschap, meer baas zijn over eigen ‘wezen’,  meer inzage in zijn beschikbare gezondheidsgegevens.

5 tips om een schone en stimulerende werkruimte te...

Wat motiveert medewerkers? Heb je daarbij al eens aan schone werkruimtes gedacht? Ze bieden een stimulerende omgeving, of zijn soms gewoonweg noodzakelijk om een job correct uit te voeren. Met onderstaande aandachtspunten is je bedrijf steeds tiptop in orde.

‘Recht en Robots. De glorieuze toekomst, of een onwennig...

Het juridisch apparaat kampt met een aantal problemen en structurele tekortkomingen. De taak, het businessmodel en de uitdagingen van de advocaat zijn de laatste decennia vrij onveranderd gebleven. Een status quo die op termijn onhoudbaar is, want de cliënt – of dat nu een onderneming of een particulier mag zijn – is mondiger, vereist steeds vaker sneller, kwalitatiever werk, terwijl het ‘uurtje-factuurtje’-model steeds minder gesmaakt wordt.

Verrassend groen

Verschillende tuinenGeen betere manier om heerlijk te ontspannen dan een uitje in het groen. Hieronder vind je zes minder bekende parken en tuinen die beslist jouw bezoek verdienen. Met dank aan de tuinarchitecten van LAND en Studio Basta.

‘Wat meer diversiteit in de politiek en advocatuur zou...

Guy VerhofstadtHij begon ooit als advocaat, al ziet de 64-jarige oud-premier de ervaring die hij daarmee opdeed vooral als een goede vorming voor zijn latere carrière. De huidige Europarlementariër vertelt over zijn verleden, de uitdagingen voor het recht van de toekomst en de Brexit.