Smartnodes
Maatschappij

3 vragen aan… Smartnodes

30.10.2018
door Fokus-online.be

Wat is smart lighting?

Smart lighting betekent op de juiste manier, op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid licht brengen op de openbare weg. Het is gebaseerd op sensortechnologie die weggebruikers detecteert en op basis daarvan het verlichtingsniveau aanpast. Naast een energiebesparing tot 70 procent tegenover een nieuwe led-installatie heeft ‘light on demand’ ook een veiligheidsvoordeel. Iedereen heeft namelijk te allen tijde recht op het juiste lichtniveau tijdens het rijden.” vertelt Smartnodes.

Wat zijn de voordelen van edge computing?

“Door te werken met edge computing (lokale dataverwerking) gaan sensoren zelf beslissen welk verlichtings-niveau ze geven. Het is een lokale beslissing van de sensortechnologie, een industrieel computertje op elke verlichtingspaal. Het voordeel is dat het veel sneller gaat dan bijvoorbeeld cloud computing, waarbij men gegevens verwerkt in een centrale database. Zo kunnen we inhaken op reële wegomstandigheden.”

Wat is de impact?

“Naast energiebesparing, betekent deze technologie ook een lagere CO2-uitstoot en verminderde lichtpollutie. Zo beschermt men de fauna en flora beter. Naast de implementatie van een edge computing-netwerk in de openbare verlichtingsinfrastructuur, kan men dit gebruiken voor andere sensoroplossingen zoals geluid-, milieu- en parkeersensoren. Perfect voor een moderne stad.” zegt Smartnodes.

Vorig artikel
Volgend artikel