flowmeter
Gezondheid

3 vragen aan… Philip Hendrickx, mede-oprichter van Oxypoint

30.08.2019
door Fokus-online.be

Wat is een ‘flowmeter’ precies?

“Een flowmeter dient zuurstof toe wanneer de patiënt inademt. Dat is uniek en vormt een wereldwijde primeur. Klassieke toestellen voorzien namelijk voortdurend zuurstof, wat leidt tot uitdroging van de neus. Hierdoor ervaart de patiënt allerlei ongemakken en wordt heel wat zuurstof verspild. Het toestel voorziet bovendien een continue toevoer, zodat we bij alle patiënten kunnen helpen.”

Is deze innovatie al ingeburgerd?

“Er zijn vandaag 25 ziekenhuizen die de flowmeter toepassen en er zeer enthousiast over zijn. Toch merken we dat de macht der gewoonte een spelbreker kan zijn. Zuurstoftherapie is een basisbehandeling in het ziekenhuis. Generaties verpleegkundigen zijn gewend aan de continue toediening van zuurstof. Wij proberen bij Oxypoint die gewoonte te doorbreken door een laagdrempelige training te voorzien, in de vorm van speelse teamopdrachten.”

Wat zijn de voordelen?

“Vooral meer comfort voor de patiënt, zodat hij de behandeling beter volhoudt. Daarnaast bespaart het ziekenhuis op het verbruik, wat maakt dat de toestellen zichzelf terugverdienen na enkele jaren. Tenslotte hebben de verpleegkundigen minder kopzorgen. Ze hoeven de zuurstoftoevoer niet aan- of uitzetten. Onze flowmeter stopt automatisch in de comfortmode.”

De zorgsector worstelt sinds de komst van technologische evoluties met een innovatieparadox. Het erkent de verbeteringen, maar slaagt er niet in om die op een overtuigende manier te implementeren. De relatie tussen zorg en innovatie is complex, maar niet noodzakelijk problematisch. Dat bewijst onder andere de Belgische scale-up Oxypoint, die met een nieuwe zuurstof-flowmeter het comfort van de patiënt en de kostenefficiëntie van ziekenhuizen verbetert.

Lees het volledige artikel hier

Vorig artikel
Volgend artikel