Home Maatschappij 17 oktober: Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

17 oktober: Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

20,3 procent. Dat is het percentage dat je binnen de Belgische bevolking terugvindt als het gaat om een risico op armoede of sociale uitsluiting. Daarvan bevindt 5,1 procent zich in een situatie van ernstige materiële deprivatie en wel één op zes moet proberen rondkomen met een inkomen dat ergens ver onder de Europese armoedegrens dwarrelt. Die cijfers –afkomstig van de EU-SILC-enquête oftewel Statistiek naar Inkomens en Levensomstandigheden van 2017 –zeggen wel wat: de armoede is te zeer in voorraad, hulpmiddelen voor een degelijke bestrijding te schaars.

Nog meer cijfers: 17/10. Dat is de datum waarop de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede plaatsvindt. Deze dag, erkend door de Verenigde Naties in 1992, is er een waarop mensen in armoede zich uiten over hun leven en dagelijkse overleven, maar ook waarop over engagement om armoede uit te roeien wordt verteld en iedereen wordt opgeroepen om armoede uit de wereld te helpen.

Dat zijn de drie pijlers van de ATD Vierde Wereld, de armoedebeweging die in 1957 – nog een cijfer – werd opgericht door Joseph Wresinkski. Het is mee dankzij hem dat armoede ondertussen aanschouwd wordt als een schending van de mensenrechten. In 1987 volgde dan de eerste Dag van Verzet en sindsdien wordt er naarstig gewerkt naar een toekomst met minder armoede en gelijkwaardiger sociaal leven.

Hoe Vlaanderen verzet
En daar doet ook België aan mee. Over het hele land worden acties gehouden om armoede in al haar aspecten terug te dringen. In Vlaanderen wordt financiële en materiële ongelijkheid vooral op lokaal vlak aangepakt. Lokale instanties kunnen een sociaal beleid vormen dat dicht staat bij de bevolking, waardoor ze gemakkelijker bepaalde instrumenten kunnen inzetten om het evenwicht te behouden of vrijwaren. Denk aan investeringen in betaalbare huisvesting zoals sociale woningen, schoolkosten terugdringen, medische zorg toegankelijker maken of ervoor zorgen dat culturele evenementen laagdrempeliger worden. Neem gerust een kijkje op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal als je wil weten wat jouw lokaal bestuur allemaal gepland heeft staan.

Hoe Brussel bakkeleit
Brussel houdt het evenzeer lokaal en introduceert zelfs een rode draad: armoedefobie. Met die gemeenschappelijke draad in de hand wordt er doorheen de stad een route uitgestippeld, waarbij je als deelnemer kunt stoppen aan tien verschillende tijdelijke gemeenschapshuizen. De mars maakt het met andere woorden mogelijk om als armoedebestrijder in debat te gaan met de lokale beleidsvertegenwoordigers over hun aanpak. Best dus goede wandelschoenen en je beste debatpak aantrekken, want wie weet plons je wel in middenin een (lokale) oplossing die is begonnen dankzij een stevig onderbouwde communicatie. Voor meer action bruxelloise tegen armoede: www.1710.be

Leer wat armoede inhoudt en maak het een bespreekbaar onderwerp

Hoe Wallonië wedijvert
Natuurlijk doet ook Wallonië mee aan de armoedebestrijding in ons land. Samen met Namen richt ons zuidelijke deel de pijlers meer op de uitsluiting en het geweld dat vaak gepaard gaat met armoede – op alle beleidsniveaus, waaronder ook lokaal dus. Net zoals bij Vlaanderen en Brussel wordt er op 17 oktober heel wat symbolische acties gevoerd in de vorm van voorstellingen, debatten of tal van workshops op maat van zowel volwassenen als kinderen.

Kleine beetjes/grote gebaren
Armoedebestrijding en het willen wegwerken van sociale ongelijkheid gebeurt natuurlijk niet op één dag. De erkende 17eoktober ieder jaar zal heus wel wat teweegbrengen, maar aan de hand van de cijfers blijkt dat zeker niet genoeg zijn. Je kunt daarom eventueel zelf iedere dag, week of maand actie ondernemen – op jouw eigen manier, via de kleine beetjes of de grote gebaren. Want armoede is meer dan mensen met weinig spullen of geen cash op zak: het wordt gelinkt aan criminaliteit, geweld, gevoelens van schaamte en uitsluiting. Armoede neemt kansen weg, op een goede gezondheid en een degelijk onderwijs bijvoorbeeld, en doet ongelijkheid groeien.

Wat kan jij doen?
Schenk daarom eens een zak oude kleren aan iemand die het kan gebruiken, of boeken en meubels die je niet meer gebruikt of leest. Gooi je voedsel niet zomaar weg, maar geef het aan een buur die het minder breed heeft of iemand die je dagelijks op straat ziet bedelen. Ga een handje helpen als vrijwilliger bij voedselbanken of opvangcentra. Doneer geld aan organisaties waarvan je weet dat het goed terechtkomt en waar jijzelf volledig achterstaat. Sluit je aan bij een hulpvereniging tegen armoedebestrijding of zet zelf iets op. En vooral: leer wat armoede inhoudt en maak het een bespreekbaar onderwerp. Vorm een dialoog en ga niet meteen in vooroordelen-modus. Zo kun je, beetje bij beetje, helpen om de wereld iets ‘rijker’ te maken.

MEER

Een volkomen passie voor volkoren

Volkorenproducten We weten het al langer dan vandaag: volkorenbrood is gezond. Gezonder dan een witte boterham. Dat is omdat in volkorenbrood de hele graankorrel is verwerkt, en dus de belangrijke bouwstenen bevat die we allen dagelijks nodig hebben: koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen.

Van kanaalwater tot drinkwater

Smart PartnerHet Gentse waterbedrijf FARYS heeft net de bouw afgerond van een drinkwaterinstallatie in Oostende, langs het kanaal Gent-Oostende. Die installatie kan van kanaalwater perfect zuiver drinkwater maken.

Blockchain, geen blok aan ons been

blockchaintechnologie De hype rond blockchain is intussen zo groot dat je bijna gaat denken dat het de wereld zal redden. Zo’n vaart zal het niet lopen, wel zal de technologie ons helpen om fraude terug te dringen, efficiëntie te verhogen en kosten te verminderen. En niet alleen bij de banken.

‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’

Seppe SmitsVanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Bol.com in blije verandering

E-commerce Bol.com vierde net haar porseleinen jubileum: al twee decennia is de Nederlandse webwinkel pionier in e-commerce. Maar aan achteruitkijken doet algemeen directeur Huub Vermeulen niet. Hij richt de blik liever vooruit − op alle veranderingen die de sector nog te wachten staan.

Jong geleerd is oud gedaan

Tessa BosmansSmaken en voorkeuren worden van jongs af aan gevormd. Breng je kind dus al op vroege leeftijd in contact met verschillende smaken, maar met voldoende aandacht voor de nodige voedingsstoffen.