6.5 C
Antwerp
15 november 2018

Luchtdicht bouwen: nu ook met rolluiken
L
.

In samenwerking metWilms

Door luchtdicht te bouwen komt er aan de binnenzijde van de woning een luchtdichte, ononderbroken schil. Zo verdwijnen de spleten en kieren waarlangs in een ‘ademend huis’ liefst 25% van de warmte ontsnapt. “In een luchtdichte woning blijft die warmte binnen, wat verwarmingskosten bespaart”, zegt Ronny Tiri, marketingmanager van Wilms. “Je kunt ook zelf perfect bepalen hoeveel verse lucht binnen- en buitengaat, via doordachte ventilatie.”

Luchtdicht bouwen is ook goed voor het S-peil, dat het K-peil en de netto-energiebehoefte vervangt en alle kwaliteiten van de gebouwschil evalueert. “Door dit S-peil wordt voortaan meer de nadruk gelegd op energiezuinige, luchtdichte toepassingen”, aldus Tiri. “Luchtdicht bouwen is iets duurder, maar vermijdt achteraf extra kosten.”

Spouwmuur

Luchtdicht bouwen en klassieke rolluiken (hoewel ze perfect koude én overtollige warmte kunnen buitenhouden) lijkt een onmogelijke combinatie. “Open rolluiken met een houten omkasting boven het raam en je ziet meteen de spouwmuur”, zegt Tiri. “Energetisch is zo’n kast hopeloos: warmte kan gemakkelijk ontsnappen. In een luchtdichte woning zijn traditionele rolluikkasten dus ongeschikt.”

Dankzij nieuwe ontwikkelingen kunnen rolluiken nu – net zoals zonweringen – in de spouwmuur worden weggewerkt zonder aan de binnenmuur te raken. Een geïsoleerd composietprofiel, ter hoogte van de kast, herstelt de verloren isolatiewaarde. Het rolluik wordt volledig onzichtbaar weggewerkt. Tiri: “De combinatie rolluiken en zonwering geeft steeds een aangenaam binnenklimaat, zéker bij een luchtdichte woning. Een rolluik of zonwering is trouwens altijd aan te raden, vooral bij grote glaspartijen, anders krijg je in warmere periodes een serregevoel. Je vermijdt dus oververhitting van je woning zonder een dure, energieverslindende airco. Rolluiken houden ook nog eens de warmte makkelijker binnen in de winter.”

Keuzevrijheid

Volgens een onafhankelijk studiebureau kan het S-peil tot gemiddeld drie punten verbeteren met de nieuwe generatie rolluiken en zonwering.  Je bespaart dus energie en draagt bij aan de strijd tegen klimaatopwarming. “Tegelijkertijd krijg je evenveel keuzevrijheid qua woninginrichting”, besluit Tiri. “Met de nieuwe ontwikkelingen blijven rolluiken mogelijk. Dit geeft de (toekomstige) bewoners en de architect veel meer mogelijkheden.”

Lees meer.

Luchtdicht bouwen: nu ook met rolluiken

Door luchtdicht te bouwen komt er aan de binnenzijde van de woning een luchtdichte, ononderbroken schil. Zo verdwijnen de spleten en kieren waarlangs in een ‘ademend huis’ liefst 25% van de warmte ontsnapt. “In een luchtdichte woning blijft die warmte binnen, wat verwarmingskosten bespaart”, zegt Ronny Tiri, marketingmanager van Wilms. “Je kunt ook zelf perfect bepalen hoeveel verse lucht binnen- en buitengaat, via doordachte ventilatie.”

3 vragen aan: Thomas Vanderlinden

De verkoop van een familiaal bedrijf is heel vaak de belangrijkste trigger om naar een vermogensbeheerder te stappen. Soms gaat het ook om topmensen die bij een multinational carrière hebben gemaakt en een mooi bedrag uitgekeerd hebben gekregen bij hun pensionering. En soms komen er ook gewoon cliënten die niet tevreden waren over hun bestaande vermogensbeheerder. Zo simpel kan het soms zijn

De rasse schreden van artificiële intelligentie

Wie de slimme assistent op zijn smartphone raadpleegt, weet al dat artificiële intelligentie veel sneller evolueert dan we vermoeden. Dit terwijl de technologie nog in haar kinderschoenen staat. Waaraan mag je je nog verwachten?

Stef Heylen: ‘MVO is de juiste manier van ondernemen’

Lang voordat maatschappelijk verantwoord ondernemen actueel was, zaten de principes al ingebakken in de bedrijfscultuur van Janssen Pharmaceutica. Stef Heylen, CEO van de geneesmiddelenproducent, is honderd procent overtuigd van deze visie op ondernemen.

Toegepaste digitaalkunde voor de toekomst

De digitalisering is niets nieuws. Bedrijven werken al langer aan het inbrengen van technologie in hun visie. Het digitaal verhaal is er dan ook niet een voor het slapengaan, maar wel een opwindend ‘verhaal zonder eind’ om mee op te staan, en om in je toekomstplan te brengen.

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”