zuinig
Milieu

Zuiniger de zomer door

21.06.2021
door Laura Herijgers

De dikke truien en lange broeken heb je al uit je kledingkast gezwierd, de zonnecrème is in voorraad en de loungeset is net besteld. Je lijkt helemaal klaar te zijn om thuis het beste uit de zomer te halen. Doe dit op een energiezuinige en waterbesparende manier en verklein zo je ecologische voetafdruk. Daar profiteer je ook na de zomermaanden nog van.

Als het buiten koel is kun je gemakkelijk een raam openzetten en een lekker briesje door je huis laten waaien. Maar op een warme dag sluit je best de gordijnen of rolluiken vooraleer je naar kantoor vertrekt of op uitstap gaat. Wie van thuis uit werkt en niet alleen in het licht van het laptopscherm wil baden, kan een investering in thermische gordijnen overwegen. Die laten het natuurlijke licht naar binnen en houden de warmte buiten. Je zou zeker niet de enige zijn, want steeds meer Belgen kloppen aan bij fabrikanten in de zonweringssector. Goed vertoeven in eigen huis is dan ook prioritair geworden na enkele lockdowns.

Naast zonwering zijn er nog manieren om het binnen koel te houden. Moeder Natuur herself biedt eveneens een oplossing: planten bij het raam of op het terras houden de temperatuur binnen aangenaam. Door de zon verdampt het water, wat een verkoelend effect heeft. Beschik je over een tuin, dan kun je ervoor kiezen om bomen te planten. Die zorgen voor schaduw waardoor het zonlicht niet op de ramen komt te staan.

En niets zo fijn als werken in de koele schaduw, met een koffie in de ene hand en de laptop in de andere. Maar heb je het koffiezetapparaat wel uitgeschakeld? En staat de radio in de woonkamer uit? Zit de oplader van je smartphone niet nog ergens in het stopcontact? Controleer tijdens deze zonovergoten maanden of elektrische apparaten niet onnodig energie verspillen. Soms valt er zo veel natuurlijk licht in de ruimte dat je bijvoorbeeld niet merkt dat je lamp nog brandt. Deze elektrische apparaten hebben individueel misschien een onschuldig energieverbruik, de meest energiezuinige lamp blijft wel diegene die niet brandt.

Van je thuis en tuin een fijne plek maken, vraagt natuurlijk ook om het nodige onderhoud en verzorging. Nu Maai Mei Niet net voorbij is, halen velen bijvoorbeeld hun grasmaaier terug boven. Die hoeft niet per se van het ronkende type te zijn, en het is bovendien energiezuiniger om te kiezen voor een stille handmaaier. Daarbij loop je niet het risico over de kabel van de grasmaaier heen te rijden.

Er zijn trouwens nog meer energieverbruikers die je kunt vervangen door een energieloos en zuinig alternatief. Ook je zomerkleding fresh houden kan ecologischer, door je was te drogen op een rekje of aan de waslijn. Op dagen waarop regen wordt voorspeld, kun je een wasrek binnen kwijt. ’s Avonds vouw je de was op en het rekje kan gewoon terug de kast in. Nog een bijkomend voordeel is dat droge kleren die meteen worden opgevouwen, niet moeten worden gestreken.

Planten bij het raam of op het terras houden de temperatuur binnen aangenaam. Door de zon verdampt het water, wat een verkoelend effect heeft.

En terwijl je tijd uitspaart door niet te strijken, kun je de koelkast en de vriezer onder handen nemen. Tenzij de koelkast het automatisch doet, is het verstandig om deze regelmatig te ontdooien. Door de warme temperaturen zal het ontdooien als vanzelf gaan. De etenswaren bewaar je ondertussen in een koelbox met koelelementen in een koude ruimte. De vriezer dien je ook regelmatig te ontdooien. Op de website energiesparen.be, waar je tal van tips terugvindt, staat vermeld dat een ijslaag van twee millimeter een kost van vijf euro per jaar met zich meebrengt. In je diepvriezer zijn de lades ook best goed gevuld, zo kan de vriestemperatuur beter worden behouden. Leg je lades dus vol met bijvoorbeeld dozen waterijsjes, zodat er minder warme lucht naar binnen komt bij het openen en dus zuiniger is.

Ook om de waterrekening laag te houden kun je enkele besparingstips in je achterhoofd houden. Op een warme zomerdag is het nagenoeg onmogelijk, maar het meeste water bespaar je toch door jezelf niet te wassen. In de douche kun je wel zuinig omgaan met water. Bij een snelle douche verbruik je al veel minder water dan wanneer je een bad neemt. Je haren wassen met shampoo en conditioner, je lichaam inzepen en dan nog je benen? Het is een hele waslijst om op een korte tijd te doorlopen. Onder de douche kun je wel de kraan dichtdraaien tijdens het inzepen. Vooral in de zomermaanden is dat geen probleem, door de warmte binnen koel je toch niet snel af. Je kunt ook een douchestop installeren, die bevestig je tussen de kraan en de doucheslang. Met een draai aan de knop stopt het water, maar wordt de temperatuur wel behouden.

Veel water verbruik je uiteraard ook buiten in de tuin. Tijdens langere periodes van droogte zie je veel mensen in de weer met gieters en sproeiers. Het is niet de meest doeltreffende aanpak. Een droge grond kan namelijk minder goed water opnemen. Geef je dan in één keer veel water aan je planten, zakt het water rechtstreeks de aarde in. Planten druppel per druppel bewateren of irrigeren is veel zuiniger. Hierdoor zakt het water tot aan de wortels van de plant en gaat er geen water verloren. Een druppelslang vind je in tuincentrums, of je bekijkt online een tutorial om zelf een irrigatiesysteem in elkaar te zetten. Om zo zuinig mogelijk met vers drinkwater om te gaan, sluit je de druppelslang aan op een regenton.

Ga je bewust aan de slag met al deze kleine handelingen, dan zal je ongetwijfeld heel wat energie, water én geld besparen. Je zult zien dat het na een tijdje als vanzelf gaat, waardoor je net dat tikkeltje meer kunt genieten van de zomer.

Vorig artikel
Volgend artikel