Home Interview ‘Humanity’s summer is now, tijd om te ontwaken’

Ziggy Marley

‘Humanity’s summer is now, tijd om te ontwaken’

Ziggy – David Nesta – Marley is meer dan enkel de zoon van… Net als vader Bob heeft hij zich doorheen de jaren steevast ontpopt tot regelrechte reggae royalty. Achtvoudig Grammy-winnaar en vijftigjarig muziekicoon, met een eeuwigdurende liefde voor de mensheid. 

Zin in wat Ziggy deze zomer? Je kunt Mr. Marley met alle gemak integreren in je zomerplannen. Zondag 1 juli vind je hem terug op het Couleur Café-festival. Ook elders in Europa kun je hem tijdens de zonnige maanden spotten, iets waar hijzelf duidelijk veel zin in heeft. “Ik ben al heel lang niet meer in Europa geweest. Daar van de zomer genieten, vind ik fantastisch. Ik kijk er echt naar uit.” We vroegen hem verder naar zijn connectie met de zomerse vibes die nagenoeg eigen zijn aan de man zelf, en zijn nieuwe album Rebellion Rises.

Over wat voor soort van rebellion, opstand hebben we het hier dan?
“Liefde. The rebellion of love. Mijn laatste album gaat vooral over eenheid, samenhorigheid. Dat is belangrijk. We komen op voor een betere wereld en we willen het beste voor iedereen, voor de mensheid. Dat is het soort opstand waar ik het over heb op ‘Rebellion Rises’. We wilden de mensheid ook wakkerschudden, iedereens hart verwarmen door een poging te doen om van de wereld een betere plek te maken voor ons allemaal.”

Had je het gevoel dat je deze plaat moest maken?
“Dit album houdt niet per se een boodschap in die ik noodzakelijk de wereld moest insturen. Voor mezelf diende het meer als een manier om een stem te geven aan de mensheid. Dat vond ik dan weer wel nodig, en zeker om de plaat nu uit te brengen, in deze woelige tijden. De meeste van de songs zijn redelijk recent geschreven, maar sommigen zaten al een tijdje in mijn hoofd. Die heb ik dan afgewerkt voor dit album.” 

Je bent ondertussen al ettelijke jaren muziek aan het maken. Je bent bovendien ook opgegroeid in een zeer muzikale familie. Voelt het nog steeds hetzelfde aan om nu muziek uit te brengen tegenover vroeger?
“Ik heb ondertussen zoveel bijgeleerd. Ik heb veel meer ervaring op het vlak van muziek en het leven, en daardoor is het boeiender geworden om muziek uit te brengen. Ik heb gewoon veel meer wijsheid om uit te putten. En de wereld heeft nu, meer dan ooit, muziek nodig, ya know.” 

Hoezo?
“We staan op een keerpunt. De mensheid staat op een punt waar we… (denkt na). Ofwel worden we wakker en komen we in actie. Ofwel vallen we in slaap, en gaan we op onze lauweren rusten. Er is zoveel verdeeldheid in de wereld, zoveel oorlog en negativiteit. We moeten als mensen de keuze maken: gaan we hiermee door, blijven we deze weg opgaan, of gaan we proberen er verandering in te brengen?” 

Hoe zie jij de toekomst dan in?
“Ik zie de toekomst rooskleurig in, ik blijf positief. Dat moet, zeker tijdens de slechtere tijden. Het is zoals de zomer, in feite. De periode om te paren en de liefde te bedrijven (lacht). Het is tijd om de liefde en de mensheid te laten bloeien. Het is het seizoen ervoor. Deze periode in de geschiedenis is de zomer van de mensheid. Humanity’s summer is now, tijd om te ontwaken.”  

 

De wereld heeft nu, meer dan ooit, muziek nodig

 

Dus dat betekent de zomer voor jou: de parende natuur, dieren/mensen die het met elkaar doen?
“(lacht) Ja, dat zijn zeker weten de eerste tekenen van de zomer die eraan komt. Ik zag laatst twee libellen met elkaar paren. Ik vond dat zo prachtig om te zien, omdat ik wist dat de wereld zich aan het klaarmaken was voor de zomerperiode. Get creative, denk ik dan, het is tijd om te groeien en open te bloeien.”

Is er voor jou als muzikant een verschil tussen zomer en winter, bijvoorbeeld? Schrijf je meer muziek en lyrics of net helemaal niet?
“De zomer is simpelweg de beste periode van het jaar. Je bent continu buiten, in de open lucht. Voor mij begint het zomergevoel eigenlijk tijdens de lente al. De dieren en de natuur zijn springlevend, everything is vibrating at a much higher level. Voor mij persoonlijk is de muziek die ik uitbreng ideaal om naar te luisteren tijdens de zomer. Het is energetische muziek die goed klinkt als de zon schijnt.” 

Denk je dat je überhaupt een ‘winteralbum’ zou kunnen maken?
“De winter is veel te koud en donker. Alles gebeurt dan binnen en is zo … wrapped-up, ya know? Ik heb een voorkeur voor meer openheid. Ik heb ruimte nodig om mijn inspiratie te laten openbarsten.” 

Hoe beleefde je je zomers als kind, opgroeiend in een toch wel vrij grote – en beroemde – familie?
“Als kind waren we nog niet zo beroemd als we nu zijn, uiteraard, dus het was helemaal anders. Mijn vader was toen ook nog niet zo populair als hij nu is. Maar de zomers waren altijd leuk. We speelden buiten op straat met onze vrienden, we zakten voortdurend af naar het strand… We genoten van de doodgewone dingen, zoals naar school gaan. Af en toe reisden we dan naar Amerika om mijn grootmoeder te bezoeken, dat was heel leuk.” 

Je bent altijd close met je familieleden gebleven. Niet enkel maakte je muziek met hen (Ziggy Marley & The Melody Makers, red.), maar ook verscheen er recentelijk een kookboek met familierecepten. “Voor voedsel dat de ziel voedt.” 

 

De zomer is de periode om te paren en de liefde te bedrijven (lacht). Het is tijd om de liefde en de mensheid te laten bloeien

 

Ya man, eten is heel belangrijk voor mij. Het is een basismedicijn voor de mens, eten zalft. We hebben samen een kookboek uitgebracht dat het soort van voedsel weergeeft dat wij eten in onze familie, of met onze vrienden. Ik vind dat goed. Eten is altijd al een belangrijk deel van mijn leven geweest. We houden van natuurlijk, organisch eten. Als we het juiste voedsel eten, dan voelen we ons ook goed en maken we betere muziek. Het is belangrijk. De zomer is veel beter als je goed eet en er lekker eten aanwezig is.”  

Heb je een favoriet zomergerecht? 
“Ik hou van vis, ik eet het enorm vaak. Dus ik zou wel durven zeggen dat vis een continu en belangrijk onderdeel vormt van mijn maaltijden. In mijn geboorteland Jamaica haalden we de vis recht uit de zee. We gooiden het meteen op het vuur en werkten het dan naar binnen. Heel fijn.”  

Een andere manier om je Jamaican way of life te verspreiden, is je eigen
emoji-pack, zag ik. Mijn persoonlijke favoriet is de emoji waar je op je motorfiets staat – die zie ik mezelf wel gebruiken in willekeurige conversaties. Van dewelke ben jij het meest tevreden?  

“Dat is een moeilijke vraag. Alles wat met liefde te maken heeft, dat moet m’n favoriet zijn. We hebben enkele ‘Love’-emoji’s… die ene met de hartjes als ogen – die vind ik het leukst (lacht). Ik ben er tevreden mee, het is een fijne manier om onze cultuur op een moderne manier te verspreiden en onze emoties op een andere wijze te uiten. 

Wat betekent het om een rastafari te zijn voor jou, anno 2018?
“De rastafari-cultuur waarvan ik deel uitmaak, is heel universeel. We hebben de liefde als begin- en uitgangspunt. Het is dus eigenlijk iedereens cultuur, van de hele mensheid. It’s simply all about love.”  

Als je geen muzikant was, wat was je dan graag geworden?
”Ik denk dat ik graag boer was geweest. Wat ik dan zou laten groeien?
Marihuana (lacht uitbundig).”

MEER

Een vrolijke zomer voor de kids

zomerVeel prints, felle kleuren en uniseks-elementen in de kleding. Dierenprints op de schoenen, en een mooi hoedje als accessoire. De kindermode wordt deze zomer een vrolijke bedoening, voorspellen de kenners.

‘Bij ons kopen ze groenten die recht van het...

Nathalie HellinckxJa, er zijn nog jongeren die met volle goesting in de boerenstiel stappen. Nathalie Hellinckx draait al jaren mee in de groenteboerderij van haar ouders. En ze heeft haar eigen ideeën voor de toekomst. “Ik geloof sterk in de directe band tussen boer en consument, zonder tussenpersonen.”

Open innovatie

samenwerken R&D-afdelingen geraken hoe langer, hoe meer ervan overtuigd dat ze met de hulp van externe partners sneller en beter kunnen innoveren.

De (a)sociale student

Communicatie Studenten van destijds kenden geen social media. Tegenwoordig is dat het enige wat de jeugd bezig houdt. Hoe beinvloedt sociale media nu hun onderlinge communicatie?

3 vragen aan… PNO Consultants

InnovatieprocesPNO Consultants: “Aan de basis zijn de uitdagingen dezelfde voor grote spelers als voor kmo’s. Enkel de middelen en de context zijn vaak anders. Het is belangrijk om – toekomstige – marktkansen te ontdekken en in een roadmap te koppelen aan jouw – potentiële – sterktes. Hoe beter dit lukt, hoe groter de slaagkans is van jouw idee.“

Een virtuele reis door je eigen huis

3STATE Vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars kunnen nog zo’n mooie huizen verkopen, voor potentiële kopers is het heel lastig om een echt idee van zo’n huis te krijgen als het nog niet ingericht is naar hun smaak. Enter de Mechelse startup 3State: hun 3D-VR-platform laat mensen toe in hun nieuwe droomhuis rond te wandelen en dat precies in te richten zoals zij willen.