beweging
Gezondheid

Zet jezelf bewust in beweging

21.06.2021
door Elise Coppens

Ben je na een dik jaar thuiszitten wat uitgekeken op je home office en steeds weer diezelfde wandel- en fietsroutes? Je wilt verder gaan dan het terras van je buurtcafé of de hondenweide? Stel voor jezelf gerust wat nieuwe uitdagingen op. Ready? Set? Go out!

Zelf (sportieve) uitdagingen aangaan

De zomer is officieel in het land, de vele internationale sportwedstrijden mogen weer doorgaan en fans over de hele wereld geraken opnieuw geïnspireerd om zelf (sportieve) uitdagingen aan te gaan. Ben jij al in de verleiding gekomen om meer te bewegen en buiten te sporten? Probeer dan eens jezelf te challengen door in eigen buurt en op eigen tempo jouw grenzen te verleggeen.

Genoeg verborgen plekjes

Zelfs al denk je dat je je eigen stad, gemeente of dorp intussen vanbinnen en vanbuiten kent, dan nog zijn er genoeg verborgen plekjes die wachten om ontdekt te worden. Stad Antwerpen verzamelde enkele tips om hier werk van te maken en die op elke stad van toepassing kunnen zijn. De charme van een stad schuilt namelijk in het feit dat het jouw eigen speelterrein is met oneindig veel mogelijkheden. “De grote verscheidenheid van de verschillende buurten in elke stad speelt in je eigen voordeel. Woon je bijvoorbeeld in Antwerpen op rechter- of linkeroever? Wandel dan de voetgangerstunnel door en verken de andere oever. Elke stad heeft wijken en districten met verborgen parels. Of je daar nu al wandelend, lopend of fietsend doorgaat, onbekende plaatsen bezorgen je nieuwe inspiratie, motivatie en moed.” Beperk je daarbij zeker niet tot je eigen stad, maar durf letterlijk de grenzen te verleggen.

Rustige opbouw

Beweging buiten en nieuwe plaatsen ontdekken, het klinkt allemaal heel fijn, maar hoe zet je de stap om buiten te starten met sporten? Zeker wanneer dat tegelijkertijd inhoudt dat je een stap buiten je comfortzone zet? “Ga in het begin zeker niet elke dag lopen of fietsen”, klinkt het bij Elise Van de Meulenbroucke, content specialist bij Polar Benelux en oprichter van het lifestyleplatform Braav. “Je bent beter af met een rustige opbouw, en je moet niet meteen all the way gaan. Combineer je sport zeker met goede core work-outs. Zo kunnen je spieren zich goed opwarmen en herstellen. Op die manier voorkom je blessures.”

Daag jezelf uit op een realistische manier, waarbij je aanpassingen invoert die je op lange termijn kunt volhouden.

— Elise Van de Meulenbroucke, Braav

Jezelf belonen

Maak van elk vrij moment gebruik om jezelf te belonen door bewuste beweging. “Buiten zijn voelt vrij aan. Iets waar we allemaal nood aan hebben. De frisse lucht doet je deugd op zoveel verschillende manieren. We zitten allemaal al zo lang binnen tijdens onze werkdagen, dus maak van je middagpauze gebruik om wat vitamine D op te doen en snel een rondje te lopen of een wandeling te maken. Geniet intens van een activiteit in de buitenlucht. De beloning ligt in dat moment zelf. En je gaat achteraf nooit zeggen dat je er spijt van hebt dat je naar buiten bent geweest. Nooit.”

Jezelf kleine doelen opleggen of aanmelden op sportapps vormen nog een extra motivatieboost. “Koop een sporthorloge en stel daar jouw gepersonaliseerde activiteitdoel in op basis van je persoonlijke voorkeuren en je levensstijl. Het horloge kan dan tracken of je dagelijks voldoende beweging hebt om tot je doel te komen. Dan krijg je een zoemend geluid met vuurwerk wanneer je jouw doel bereikt. Dat zorgt voor voldoening. Daarnaast is het leuk om jezelf aan te melden bij een sportapp zoals Strava, zodat andere sporters jou kunnen motiveren en je er leuke wandel-, loop- of fietsroutes op kunt ontdekken. Tot slot is het heel belangrijk om jezelf uit te dagen op een realistische manier, waarbij je aanpassingen invoert die je op lange termijn kunt volhouden. De échte uitdaging hier is kiezen voor iets wat je bij wijze van spreken je hele leven lang kunt volhouden en waar je voldoening uit blijft halen.”

Snakken naar nieuwe uitdagingen en indrukken

Na zo lang op diezelfde werkplek gekluisterd te hebben gezeten en het gevoel te hebben zowat elke fiets- en wandelroute in eigen stad – zo niet in eigen land – al verkend te hebben, snakken we naar nieuwe uitdagingen, beweging en indrukken. Die liggen binnen handbereik. Stap naar buiten, wandel een kant uit die je nog niet kent, ga 10 kilometer lopen zonder je route vooraf uit te stippelen en haal die fiets uit je kelder. Maar vooral: soak up the sun, daag jezelf uit, en geniet.

Vorig artikel
Volgend artikel