airco
Lifestyle

Een tocht door je woning

17.06.2020
door Frédéric Clijmans

Spendeer jij je zomernachten voornamelijk woelend in je bed vanwege de hitte in je kamer? En overdag loop je door je living te puffen? Het kan goed zijn dat je huis warmte binnenlaat op een manier die je niet eens beseft. Op zoek naar afkoeling dus, maar hoe? 

Hoe koel je je binnenklimaat wilt maken, is eerst en vooral voor iedereen anders. “De ene heeft graag een koud interieur dat bijna aanvoelt als een koelkast, de ander heeft genoeg aan een beetje schaduw”, vertelt interieurarchitect Filip Deslee. Hij is mede-eigenaar van het interieurontwerp-bureau LOFT4C en bekend van het tv-programma Huizenjacht. Daarbij zijn twee situaties denkbaar. Ofwel spreken we van een bestaand gebouw dat gekoeld moet worden, ofwel van een nieuwbouw. “Dat laatste is het gemakkelijker, omdat je dan vooraf goed kunt nadenken over wat je juist wilt bereiken. Het is haast moeilijker een huis te verkoelen dan te verwarmen. Dus probeer er op voorhand rekening mee moet houden.”

De zon buitenhouden

Het meest essentiële eerst: de zon buitenhouden. Zeker in woningen met grote glasoppervlakten is dit cruciaal. Dat zegt Geert Bellens. hij is ingenieur gespecialiseerd in comfort en binnenklimaat en zaakvoerder van het ingenieursbureau Bestbuildingconcept. “De zon zorgt voor de sterkste opwarming in huis. Van bij het ontwerp moet je die factor incalculeren, bij een bestaande woning is het roeien met de riemen die je hebt. Buitenzonwering in de vorm van een oversteek, screens of luifels doet alvast wonderen.”

Goede isolatie

Dat preventie belangrijker is dan genezen, getuigt ook Filip. “Een goede isolatie is noodzakelijk. Dubbel of driedubbele beglazing, raamprofielen die volgens de laatste normen zijn en goede wand- dak- en vloerisolatie. Zodat de warmte vanaf het begin buiten blijft en niet naar binnen kan. Dat werkt enkel als je je woning volledig gesloten houdt. Vanaf dat je ramen openzet of de deur naar het terras opendoet, komt de warmte binnen en heeft die isolatie geen zin meer.”

“Wil je met een systeem als vloerverkoeling echt een groot verschil maken, moet je de zon zoveel mogelijk weren.”Geert Bellens, Bestbuildingconcept

Nachtventilatie

Dat beaamt Geert. “Probeer aan nachtventilatie te doen. Hierdoor doorspoel je de woning met zeer grote volumes frisse lucht. Dit kan alleen als er onderaan de woning een deur of verschillende ramen openstaan en de deuren naar de traphal open blijven. De dakvensters ’s nachts volledig geopend zijn. Zorg wel voor de nodige muggengaas en let er natuurlijk op dat je inbrekers geen gemakkelijke ingang gunt. Dit is een efficiënte techniek die ervoor kan zorgen dat je ‘s nachts je huis een aantal graden kan laten afkoelen.

En, nog belangrijker, dat de inertie van je huis – de zwaardere materialen    niet stelselmatig zullen opwarmen tijdens een periode van warme dagen.” Inerte materialen zoals baksteen of beton warmen zeer traag op en kunnen dus dienen als een soort buffer. “Als het één of twee dagen warm is, zullen deze materialen nog een tijdje fris aanvoelen. Maar vergis je niet. Deze materialen zullen na verloop van tijd óók opwarmen. Het duurt veel langer vooraleer ze terug afkoelen. Ze zijn gewoon ‘traag van begrip’.”

Airco of vloerverkoeling

Vertoef je liever in een huis dat echt als een koelkast aanvoelt, dan ben je haast genoodzaakt om voor mechanische oplossingen te kiezen. Die zijn echter niet altijd even makkelijk te implementeren in bestaande huizen, vertelt Filip. “Een echte airco heeft ook een buiten-unit, een toestel dat de warme lucht omzet naar koele lucht en die koeling naar binnen brengt. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat die toestellen een condensatie hebben. Het verschil tussen de gekoelde lucht en de lucht erbuiten is zodanig groot dat er condens ontstaat. En die moet afgevoerd worden. Als je afvoerleidingen dus niet meteen toegankelijk zijn, is het in een renovatie niet altijd mogelijk om dat toe te passen.”

Hoewel de meeste airco’s tegenwoordig zeer zuinig zijn, zorgen ze natuurlijk voor een extra elektriciteitsverbruik. “Steeds meer mensen kiezen voor een vloerkoeling. Dat werkt net zoals een vloerverwarming, maar met koel water. Het heeft niet hetzelfde effect als een echte airco. Maar het verschil is wel duidelijk voelbaar.” Geert nuanceert het gebruik van mechanische oplossingen. “Om extra elektriciteitsverbruik te vermijden is het voorkomen van oververhitting de eerste noodzakelijke stap. Wil je met een systeem als vloerverkoeling echt een groot verschil maken, moet je nog steeds de zon zoveel mogelijk weren.”

Vorig artikel
Volgend artikel