eten
Agri & Food

Verandering van spijs doet eten

02.06.2023
door Ellen Van Hoegaerden

Wat schaft de pot deze zomer? De traditionele Vlaamse kost maakt alvast plaats voor smaken en kooktechnieken van over de hele wereld. Verschillende foodtrends veroveren je bord, vullen je glas en nemen de barbecue over. Laat eten je inspireren!

etenEen bord vol botanicals 

Deze zomer vinden kruiden, specerijen en zelfs bloemen hun weg naar de tafel. Cocktails infused met rozemarijn, allerlei bessen en lavendel staan al langer op menig drankkaart, net als de verschillende soorten thee en homemade limonades met vlierbloesem, hibiscus, citroengras, yuzu… Op het bord draait alles om pure en authentieke smaken en producten, die vaak ook gezondheidsvoordelen met zich meedragen, zoals een antioxiderende werking, een betere vertering of ademhaling of die rijk zijn aan vitamines. Bovendien zijn eetbare bloemen en kruiden mooi en kleurrijk, en het oog wil natuurlijk ook wat. Ten slotte ga je zelf gemakkelijk op zoek naar deze botanicals, want ook zelfpluk is trending

etenChaos cooking

At jij al eens popcorn met kaas en chorizo? Ravioli met cheeseburgervulling? Een Big Mac-pizza of tandoorispaghetti? Jep, vergeet maar alles wat je dacht te weten over de fusionkeuken. Een van de laatste foodtrends, die zich in het begin vooral verspreidde via TikTok, gaat nog een gróte stap verder. ‘Chaos cooking serveert je de absurdste, ‘Frankensteinachtige’ combinaties in je eten. Ook topchefs springen ondertussen mee op de kar, als een soort van beweging tegen de overdreven verfijning en vaak starre houding van de culinaire wereld. Chaos cooking viert creativiteit en fun in de keuken, waardoor zowat alles is toegestaan. Zolang het maar goed is uitgevoerd en lekker smaakt.

vlees‘Buitenlands’ barbecueën

Geen zomer zonder barbecue, dat is geweten. Dit jaar wordt er voorbij de klassieke kipbrochettes en speklappen gekeken en ligt de focus op vergeten vleessoorten, zoals picanha, skirt steaks, diamanthaas, bavet… Ook buitenlandse barbecuetechnieken sijpelen door, denk aan spiezen met grote stukken vlees van geit, lam of rund die typisch zijn voor de keukens in Brazilië, Peru, Bali, Israël… Ook de Aziatische keuken inspireert met marinades, pittige rubs en sauzen om het vlees mee te lakken en zullen de smaken verheffen naar ongekende hoogtes. In 2023 blijven we overigens groenten grillen, bijvoorbeeld een hele bloemkool, en ook boneless vlees vindt zijn weg naar de barbecue – gedaan met kluiven! 

etenMeer pit voor je smaakpapillen

Maak je klaar voor een éxtra hete zomer, want de spicy eten worden alleen maar pikanter en er staan meer tintelende smaken op het menu dan ooit. De inspiratie komt vooral uit de Aziatische keuken, met bijvoorbeeld de populaire sriracha, maar ook verschillende soorten pittige curry’s, chilipasta’s, zoals gochujang, en -pepers geven een smakelijke kick. Verder zullen pikante specerijen en sterke smaakversterkers als habanero, cayenne, ras-al-hanout, baharat… vaker hun weg vinden naar ons bord. Goed nieuws voor wie liever niet de stoom uit de oren ziet komen, want combinaties met zoete toetsen zijn ook in. Pikante honing en zoete chilisaus bijvoorbeeld houden het zowel sweet als spicy

Vorig artikel
Volgend artikel