zomerinterieur
Bouwen & Wonen

Pimp je zomerinterieur

21.06.2021
door Victor Peeters

Kijk ze shinen. Niet enkel de zon, maar ook je interieur kan schitteren deze zomer. Genoeg van al het grauwe van de voorbije maanden. Je hele leefruimte, van living tot tuin, is klaar voor een summer make-over. En dat hoeft heus niet duur of complex te zijn.

Hoewel we hier en daar nog enkele bewolkte dagen meemaken is de vitamine D overduidelijk terug in het land. De terrasjes zijn nokvol gevuld, parken leven helemaal op en zowat iedereen krijgt een nieuwe boost aan energie. Die kun je voor allerlei doeleinden inzetten. Maar als je vooral de creatieve bui voelt hangen, waarom dan niet je woning een summer shot toedienen?

Tropische invloeden en gebruiksgemak

“De interieurtrends voor de zomer zijn dit jaar gefocust op tropische invloeden en gebruiksgemak”, vat Marie Anne Melahrinidis van O&O Trendy Wonen aan. “De juiste meubelstukken en kleuren laten ons toe om in onze eigen living te kunnen wegdromen naar exotische bestemmingen.” Het is een mooie gedachte, maar hoe pak je dit het beste aan? “De juiste kleuren kiezen is essentieel. Petrol, een type donkerblauw, goud en aardetinten zijn dé kleuren van het moment. Dat wil niet zeggen dat je jouw hele living in een petrolkleur moet laten schilderen, integendeel. De juiste verhouding tussen donkere en lichte kleuren zorgt voor de ideale balans. Momenteel is het trending om één muur te bedekken met een donkere kleur en aardetinten te kiezen voor de overige muren.”

Lichtrijke ruimte met diepgang

Een evenwichtige balans tussen beiden zorgt voor een lichtrijke ruimte met heel wat diepgang. Bijhorende decoratieve elementen maken het dan weer af. “Geurkaarsen en sfeerlichtjes zijn altijd een goed idee, maar om de tropische sferen helemaal door te trekken zijn dierenprints de way to go. Overdaad is hier zeker niet de boodschap, het is nodig om deze prints gedoseerd te implementeren zodat je living niet in een halve safari verandert”, zegt Marie Anne enthousiast. Kussenslopen en tapijten zijn de perfecte woonaccessoires om een vleugje zebra of tijger naar binnen te brengen. Om deze exoten te voorzien van hun natuurlijke habitat is het een goed idee om ook planten volop te integreren in de ruimte. “Planten, van groot tot klein, brengen de nodige natuurtoetsen aan.

Het is ook tof om buiten de ‘klassieke planten’ het geheel wat uitdagender te maken door er bijvoorbeeld een pampasplant aan toe te voegen.” Planten zijn niet enkel visueel een meerwaarde, ze frissen het zomerinterieur ook op door het verspreiden van zuurstof, en dat is zeker welkom tijdens de zomermaanden.

De juiste meubelstukken en kleuren laten ons toe om in onze eigen living te kunnen wegdromen naar exotische bestemmingen.

— Marie Anne Melahrinidis, O&O Trendy Wonen

Verkoeling

“Om te voorkomen dat de leefruimte een sauna wordt zijn witte gordijnen de simpelste en goedkoopste manier om je ruimte koel te houden. Indien je toch een andere kleur verkiest om je zomerinterieur op te fleuren, dan is het nog steeds mogelijk om te genieten van de voordelen van witte gordijnen. Zorg er dan gewoon voor dat het gordijn enkel wit is aan de raamkant. En tijdens de heetste zomermaanden kunnen we gelukkig altijd rekenen op de frisse wind van een ventilator.” Ventilatoren zijn de laatste tijd ook beschikbaar in gestroomlijnde designs, zodat ze niet enkel nuttig maar ook mooi zijn.

Helpt zelfs de ventilator niet voor verkoeling? Trek dan de tuin in. “In de zomer kunnen we de tuin eigenlijk bekijken als een buitensalon, het vormt de perfecte verlenging van het zomerinterieur. Een goede parasol zorgt voor de nodige beschutting. Het beschermt zowel tegen de zon als tegen de regen”, vertelt Marie Anne. ’s Avonds zorgt goede verlichting ervoor dat de tuin nog steeds volledig benut kan worden na zonsondergang. “Het is zelfs mogelijk om een parasol te voorzien van verlichting waardoor die multifunctioneel ingezet wordt. Via kleine zonnepanelen boven op de parasol laadt de batterij tijdens de dag op en ’s avonds ben je voorzien van verlichting.”

Aardetinten in combinatie met donkere kleur

Dus hoe pimp je je zomerinterieur? Ga voor aardetinten in samenhang met een donkere kleur zoals petrol. Implementeer dierenprints en planten in de leefruimte, zonder te overdrijven. Kies lichte gordijnen om de ruimte zo fris mogelijk te houden en ga voor gestroomlijnde ventilatoren – want waarom ook niet. Tot slot, maak gebruik van de tuin als een verlenging van de living die zowel tijdens de dag als ’s avonds gebruikt kan worden. Marie Anne concludeert: “Mits enkele kleine aanpassingen of toevoegingen breng je in een oogopslag de zomer binnen.”

Vorig artikel
Volgend artikel