zomeroutfit
Lifestyle

Niet te verhit in je zomeroutfit

20.06.2019
door Jeroen Verbeeck

De zomerzon jaagt de zelfverklaarde fashionista’s steevast de kleerkast in omtrent een zomeroutfit. Winterjassen worden ingeruild voor luchtige exemplaren, dikke sjaals maken plaats voor opvallende zonnebrillen. Nochtans brengt de zomer nog steeds heel wat dilemma’s met zich mee die de modebewuste jongens en meisjes in de haren doen krabben.

Het klassieke dilemma van een zomeroutfit tijdens de zomermaanden speelt zich ongetwijfeld op de werkvloer af. Jawel, het korte of lange broek-dilemma beroert iedere zomer weer onze werkende medemensen. “Veel mensen vergeten dat je ook lange broeken in aangepaste zomerstoffen kunt kopen. De dichtheid per gram stof is veel lager”, vertelt stylist Jody Van Geert. Hij kleedt heel wat bekende Vlamingen en voorziet ook televisieshows van het nodige stijladvies.

Voor vrouwen is het dilemma minder problematisch, maar ook hier zijn aandachtspunten volgens styliste Farah El Bastani. Zij stak onder meer Josje Huisman en Lil’ Kleine in nieuwe outfits. “Je kunt een rok tot ongeveer kniehoogte dragen, maar ga er ook geen 15 centimeter boven. Verder kijk je best naar stoffen die ademen of losse jurken. Denk bijvoorbeeld aan een tuniekjurk.”

Witte sokken?

Het leek de afgelopen jaren wel een zekerheid tijdens vestimentaire keuzes: witte sportsokken horen niet thuis in een modieuze zomeroutfit. De witte sokken-sandelen-combo was daar zowat het beste voorbeeld van. Dachten we. “De witte sokken in sandalen-look vind ik fantastisch”, lacht El Bastani. “Echt waar, de combinatie van sokken en sandalen zag je de afgelopen jaren overigens al vaker terug bij de vrouwen. Die ruilen steeds vaker stiletto’s in voor meer comfort.” Jody Van Geert bevestigt de trend van de witte sokken. “Maar ze dienen eerder om een statement te maken. Je ziet het tegenwoordig vaker opduiken binnen een hippe en edgy jongerencultuur, met de merklogo’s groot op de sokken”, zegt hij.

“Je ziet tegenwoordig witte sokken in sandalen opduiken binnen een hippe en edgy jongerencultuur.”
Farah El Bastani

De zomerzon kan bij momenten stevig inslaan op een onbeschermd hoofd. Een modieus hoofddeksel is dan een handig hulpmiddel, maar wat draag je nu juist bij welke zomeroutfit? “De zogenaamde vissershoedjes zijn lange tijd fout geweest, maar tegenwoordig zijn ze weer helemaal hip”, zegt Van Geert. Ook sjaals als hoofddeksel zijn volgens Farah El Bastani een trend. “Je kunt ze dragen als bandana, maar ook als turband. Het is een erg veelzijdig accessoire”, merkt ze op.

Aan het strand

De zomer leent zich ideaal tot zon-, zee- en strandvakanties. Een mooie zomeroutfit is dan het spreekwoordelijke kroonjuweel van je outfit. Daar denk je best goed over na volgens Van Geert. “Ik kan niet genoeg benadrukken dat aangepaste badkledij echt een must is”, zegt hij. Daarmee wil ik niet zeggen dat personen iets aan hun lichaam moeten doen. Je voelt je naargelang je lichaam simpelweg comfortabeler in bepaalde outfits. Zo bestaan er stijlvolle badpakken met verstevigde naden of zijn er bikinibroekjes met een hogere taille. Dat geeft de dragers ook veel meer zelfvertrouwen. Ook bij mannen staat niet iedereen even goed met een speedo of een lange zwemshort.”

Laatste trends

Farah El Bastani: “Als je een nieuw badpak of bikini zoekt, kijk dan zeker eens naar een combinatie van pastel- en neonkleuren. Die zijn heel erg in de mode op dit moment.” En waar berg je tot slot je spullen in op als je tijdens de vakantie op stap gaat? “Heuptasjes zijn terug helemaal in. Je vindt ze in alle kleuren en materialen. Naar mijn gevoel wordt dat de hit van de zomer”, geeft Van Geert een laatste tip prijs. “Voor de vrouwen zie je steeds vaker mini-handtasjes opduiken. Ik heb er zelf ook eentje, hoewel je er slechts je bankkaart en wat geld in kwijt kan. Het is alleszins een geweldig schattig accessoire van je zomeroutfit”, geeft El Bastani nog mee.

Vorig artikel
Volgend artikel