bijen
Lifestyle

Maak je zomer zzzoet

21.06.2019
door Fokus Online

Moeder Natuur toont haar kleuren in de zomer, mede dankzij de bij. Zij staat dan ook symbool voor de natuur: als het niet goed gaat met hen, zijn ook wij niet goed bezig. Als peter van de Week van de Bij, probeer ik mensen bewust te maken van hun belang.

Iedereen zou een inspanning moeten leveren voor de natuur. Het belangrijkste is: gebruik géén pesticiden. Op dat vlak is het vijf voor twaalf, en we moeten er serieus iets aan doen. Schenk bloei aan de wei, zie de romantiek in van de hei; alle excuses zijn goed om niet te sproeien.

Oproep: laat verwilderen

De laatste tijd voel ik echter dat de mentaliteit in de goede richting verschuift: we zien bijvoorbeeld minder plastic zakjes en meer elektrische auto’s. Het is nog niet te laat. Wellicht zal het aan de volgende generatie zijn, maar zeker zij zullen zich bewust zijn van de nood die hoog is. Vaak krijg ik de vraag wat mensen zelf kunnen doen om hun steentje bij te dragen. Want naast het sproeiprobleem, is er een groot tekort aan voeding. De moderne mens houdt van een strak gesneden gazon en verkiest een ‘voetbalveld’ boven een wilde tuin. Daar groeit echter geen bloem op, daarom doe ik een oproep om je tuin te laten verwilderen. Ikzelf doe het ook, maar niet uit luiheid. Ik laat het staan, puur voor de bijen.

De sleutel is dat elk plantje helpt

Girlpower

Bijen zijn bovendien ook niet lui. Integendeel, zij slapen helemaal nooit. Stel je maar eens voor dat je geboren wordt en pas stopt met werken tot je er dood bij neervalt. Die bezige bijtjes zijn ook stuk voor stuk vrouwen; echte girlpower. De mannetjes zijn enkel nodig voor het bevruchten, terwijl de vrouwen al het werk verzetten. Je zou misschien ook denken dat er meer bijenvoedsel te vinden is op het platteland, maar het omgekeerde is waar. De boeren sproeien en snoeien soms zodanig veel, dat er enkel nog plek is voor hun gecultiveerd gewas. In de stad zijn er gelukkig veel mensen die graag bloemetjes zien. Wij hebben zelfs bijenkasten op het dak van onze fabriek. De sleutel is dat elk plantje helpt. Op onze website van de Week van de Bij kun je ontdekken van welke planten de bijen het liefst snoepen deze zomer.

Verknocht aan tequila

Ook ik ‘snoep’ tijdens de zomer. Voor mij is het komende seizoen dus zeker geen straf, ik aperitief erg graag. Ik ben verknocht aan tequila, dus doe mij maar een frozen margarita. Tequila is duidelijk aan het opkomen. Zelf ga ik al vijftien jaar naar Mexico, waar ze kwaliteitsvolle tequila hebben. Veel mensen hebben er vreselijke herinneringen aan; een black-out of een nachtje op de wc. Dat is de schuld van de synthetische varianten, waar je enorm ziek van kunt worden. Het is beter een tequila te kopen van 100 procent agave. Pure agave zorgt ervoor dat je goed tipsy bent en ‘s morgens geen kater moet trotseren.

Voilà, een goede tequilacocktail en de zomer kan niet meer stuk.

Vorig artikel
Volgend artikel