studenten
Zomer

Insmeren, amuseren én bijleren

21.06.2021
door Heleen Driesen

‘Summer slide’ heet het heerlijk lichtvoetig in het Engels. Wat het betekent? Een paar weken op spaarstand draaien (of voor studenten zelfs maanden), doet onze hersenen weinig deugd. Nogal wat verworven kennis raken we kwijt tijdens een lange vakantie. Nochtans is het een prima combi: ontspannen én je brein actief houden. Van deze tips om je zomerdagen – en je hoofd – mee te vullen, steek je vast iets op.

Waag je creatief out of the box

De vakantie is dé periode bij uitstek om je creatieve talent aan te wakkeren. Met een goed gekozen stoomcursus die je ook nog eens buiten je vier muren lokt, sla je twee vliegen in één klap. Leer bijvoorbeeld online aquarellen en trek er met je schildersezel op uit in de natuur. Volg een beginnersopleiding naaien en je kunt die lange broek netjes inkorten
tot een comfortabele wandelshort. Met een paar fotografielessen haal je zo veel meer uit je vakantieplaatjes of Instagram. Combineer dat met een zelfstudie Photoshop, Illustrator of InDesign en wedden dat ze binnenkort aan je mouw zullen trekken op het werk? De ultieme brein- en creacursus: lees een boek onder je parasol. En wel over dat ene onderwerp dat je al zo lang triggert. Ben je eindelijk écht een expert ter zake.

Train je hippocampus

De hippocampus. Wat deed het beestje nu ook alweer? Juist, je geheugen en leervermogen op orde houden. En door te sporten groeit het! Uit onderzoek blijkt bovendien dat je beter op woorden kunt komen na cardiotraining. Krachttraining doet je dan weer beter associëren en multitasken. Specifiek je geheugen trainen? Ga voor een oefening met focus op balans, flexibiliteit en fitheid. Ideale zomersporten: skeeleren, mountainbiken, surfen of suppen (peddelen op een surfplank). Yoga switcht de relaxatierespons in je brein aan en verkleint het hersengebied dat stress en angst verwerkt. Golfen is een ware endorfinebom. En een golftas de heuvel opsjorren is sowieso een goeie work-out. Ook dansen is een aanrader, als combinatie van sport en mentale activiteit.

Boost je brain in een summerschool

Student zijn, school lopen en les volgen, maar dan met de ambiance en intensiteit van een jeugdkamp. Ook deze zomer is het on- en offline aanbod voor studenten aan boeiende summerschools groot. Ga voor de artistieke zomeracademie in Destelheide (theater maken, zeefdruk, animatiefilm, podcast); de internationale academie in Alden Biesen (orkest, koor, orgel); de zomerstages van AKDT in Libramont (muziek, dans, beeldende kunst); summerschool aan de Universiteit Utrecht (zowat alle academische disciplines, online en op locatie); Summer Institute Cambridge University (business, natuurwetenschap, geschiedenis); een taalreis of -stage met EF, WEP of ESL… Keuze te over om je professionele en sociale skills aan te scherpen, en interessante ervaringen op te doen met dito mensen.

studenten

Lekker zonnen on the job

Een vakantiejob hoeft niet in één adem te gaan met stoffig bureauwerk, een fabrieksband of de kassa van een supermarkt. Kies dit jaar voor een job in de buitenlucht. Groendiensten en bedrijven in de groenvoorziening zien de zomer als de uitgelezen periode om om studenten als seizoenskrachten aan te werven. Planten verzorgen, onkruid sproeien, bermen maaien, hagen en struiken snoeien: klusjes genoeg om je groene vingers te trainen. Ook eigenaars van wijngaarden zoeken vaak seizoensarbeiders voor de pluk. Je hoeft er tegenwoordig zelfs niet meer voor af te reizen naar de Champagnestreek of Beaujolais. Liever op verkenning in de stad? Een job als (fiets)koerier in food delivery is misschien iets voor jou. Of word strandwacht aan de Belgische kust. Wel eerst even examen afleggen voor je in die strandstoel kruipt.

Doe vrijwillig iets voor de wereld

Wil je iets betekenen voor anderen, maar vind je in je jachtige leven nauwelijks de tijd om uit te zoeken waar en hoe het kan? Tijd om er in je vakantie (vrijwilligers)werk van te maken. Nieuwe vaardigheden opdoen, mensen ontmoeten, iets goeds doen voor een ander: een eersteklas zomerplan. Je kunt bijvoorbeeld bijspringen in de lokale wijkwerking, een handje toesteken in het woonzorg- of dagcentrum, hokken proper maken in het asiel… Geen idee wat bij je past? Surf naar iedereenvrijwilliger.be voor een talentenscan. Op vrijwilligerswerk.be vind je coronavacatures voor hen die het deze zomer extra moeilijk hebben. Iets opportunistischer: bied jezelf aan als vrijwilliger bij je droomwerkgever. Beperkt engagement voor beide, maar op termijn misschien wel dé match.

Ga op Elfstedentocht in eigen land

De klassieke staycation aan de Belgische kust of in de Ardennen is zó 2020. Knoop voor jezelf een uitdaging vast aan de plekken die je in eigen land wilt verkennen. Prik tien onontdekte steden in elk van de Belgische provincies en werk zomerstapsgewijs je planning af – de meerwaardezoeker en student doet dat uiteraard met een keurige stadwandeling in de hand. Je laatste bestemming is er eentje waar je volledig yolo mag gaan. Of: kies een thema dat je intrigeert (bijvoorbeeld bunkers, rivieren, zandheuvels of musea) en stippel uit in welke dorpen of steden je nog verborgen pareltjes kunt vinden. Wel in voor een verrassing? Zoek at random elf gemeenten op de kaart met namen die jou inspireren (Pijpelheide? Rattevalle? Kokejane?). Doe de trip en je komt ongetwijfeld op gedenkwaardige plekken…

Vorig artikel
Volgend artikel