ecologische
Lifestyle

Heerlijk eco-trippen

20.06.2019
door Evelien Jansen

Zomer is meer dan mooi weer. Het betekent ook genieten. Helaas hangt daar soms een prijskaartje aan vast. Misschien niet zozeer voor onze portemonnee, maar misschien wel voor Moeder Aarde?

Vliegschaamte, het is een van de buzzwords sinds de talloze klimaatmarsen die ons land overspoelden. Mag je überhaupt nog wel met vakantie, vraagt dat knagend schuldgevoel bij sommigen zich af, met het simpele antwoord: jawel.

Het is geen kwestie van minder, wel van anders reizen. Yana Pannecoucke van EcoScapes deed als student al onderzoek naar duurzaam toerisme. Vandaag organiseert ze op zelfstandige basis ecologische en duurzame retreats. En ze geeft al meteen mee dat genieten en reizen niet per se slecht hoeven te zijn voor mens en aarde. “Zorg dat het geld dat je spendeert tijdens je vakantie in de lokale economie blijft. Het is verleidelijk om steeds die McDonalds of Starbucks in te duiken, maar kies eens niet voor een grote keten en ga lekker lokaal eten. Maak dezelfde bedenking wanneer je een souvenir koopt of een activiteit boekt. Koop geen brol uit China, maar steun een lokale ambachtsman of kies voor organisaties waar dieren of mensen niet worden uitgebuit. Op I Like Local vind je bijvoorbeeld wereldwijd toffe, duurzame activiteiten.”

Kies lokaal 

Kies bij je overnachting bij voorkeur voor een plaats die een connectie heeft met de natuur of de lokale bevolking. Trap daarbij niet in de val van greenwashing. Het is tegenwoordig hip om jezelf een groen imago aan te meten of ‘ecolodge’ te noemen. En hoe het dan precies zit met de reis ernaartoe, pakweg met het vliegtuig? “Uiteraard is het beter om niet te vliegen,” gaat Pannecoucke verder. “Het is de meest vervuilende vorm van transport, maar ik hou niet van negatief advies. Sta wel stil bij het aantal vluchten per jaar dat je neemt: die 5de citytrip is misschien niet nodig.”

“Sta stil bij het aantal vluchten per jaar dat je neemt. één vlucht is niet zo erg, die 5de citytrip is misschien niet nodig.”
Yana Pannecoucke, EcoScapes

Veerle Devillé, duurzaamheidsverantwoordelijke bij jongerenreisorganisatie KrisKras bevestigt dat reizen inderdaad duurzaam kan, zolang je maar rekening houdt met de 3 P’s: People, Planet en Profit. En dan volgt de P van Pleasure automatisch. “Vanaf het moment dat je reist, vergroot je je ecologische voetafdruk. Dat is onvermijdelijk. Je kunt wel proberen die voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Een deel kun je bijvoorbeeld compenseren door tijdens je reis zo weinig mogelijk vlees te eten. Een handige website om te weten waar zich goede vegetarische restaurants bevinden, is Happy Cow. Of schuif eens aan bij een lokale familie. Resirest is een platform waar reizigers in contact worden gebracht met de lokale bevolking. Aan de eettafel.”

Less is more

Pannecoucke heeft nog een tip om je ecologische voetafdruk te verkleinen tijdens het reizen. “Zoek een directe vlucht. Een vliegtuig vervuilt het meest tijdens het opstijgen en het landen, probeer dat dus te beperken. Reis ook zo licht mogelijk. Hoe minder gewicht het vliegtuig meezeult, hoe minder het verbruikt.” Steeds meer maatschappijen leveren inspanningen op vlak van duurzaamheid, denk maar aan het bannen van single use plastics aan boord of maatschappijen die per verkochte stoel geld aan een milieuvriendelijk project doneren, bij wijze van CO2-compensatie. “Kijk eens op Flygrn, een boekingsplatform dat je CO2-uitstoot automatisch compenseert. Blijf je in Europa, weet dan dat de busreizen hier erg goed georganiseerd zijn en dat ook de trein een leuk alternatief kan zijn. Een handige website om je internationale treinreis uit te stippelen is Seat 61.”

De P van people

Eens gearriveerd, ontlast dan drukbezochte plaatsen en reis traag, geeft Devillé nog mee. “Neem eens een andere route dan die van de toeristische hoogtepunten. In de natuur daarentegen hou je je best wel aan de platgetreden paden. Heb steeds respect voor de vegetatie en verstoor zo weinig mogelijk wildlife.” Laat dus nooit iets achter en neem nooit iets mee. Er is een reden waarom stenen en schelpen op een bepaalde plaats in de wereld liggen. Laat ze daar liggen. “Duurzaam reizen gaat verder dan enkel het ecologische aspect. De P van people is minstens even belangrijk. Als je ergens te gast bent, weet dan hoe je je moet gedragen. Heb respect voor lokale gebruiken, loop niet in controversiële klederdracht, vraag of je een portret mag nemen in plaats van het zomaar te doen, doe moeite om een paar woorden van de lokale taal te leren… Al die zaken hebben immers een impact over hoe mensen naar ons land kijken”, sluit Devillé af.

Vorig artikel
Volgend artikel