lijf
Lichaam

Haal je deze zomer (n)iets op het lijf

21.06.2021
door Heleen Driesen

Na meer dan een jaar opsluiting in onze bubbels en quarantaines wil ons lijf weer gezien worden. Maar – hoody’s en onesies aan de kant – hoe kan dat deze zomer stijlvol? En hoe beschermen
we ons lichaam tegen de (soms riskante) geneugten van zon en buitenlucht? Kleden, smeren, mondmasker op en… genieten!

Zelfs de niet-fashionista’s onder ons haalden het afgelopen jaar wellicht af en toe de wenkbrauwen op over ons collectief kelderend stijlgevoel. Corona joeg ons de deur uit in de Zoom-outfit of jogging die we ‘s ochtends uit de kast trokken. Ook actrice, klassevrouw en gelegenheidsontwerpster Bieke Ilegems bekent schuld. “Af en toe heb ik mezelf echt moeten oppeppen om me nog een keer mooi te maken. Nochtans kan het echt een moodbooster zijn om jezelf op te kleden.”

We hebben allemaal de behoefte om deze zomer te paraderen en vanop een terrasje door een grote zonnebril naar mensen te kijken, weet Ilegems. “Je zult die vibes ook voelen in het straatbeeld. Er hangt ontzettend veel kleur in de winkels: heel veel pastels, maar ook sprankelende tinten. Je ziet daarnaast nogal wat glans – metallic en disco – in de collecties. Misschien uit verlangen naar nog eens een spetterend dansfeest? Blote buiken en crop tops zijn ook erg in. Heel tof voor de jeugd, vind ik.”

“Waar ik ook blij om ben, is dat hakken een revival beleven”, aldus de actrice. “Daarmee kun je jezelf letterlijk nog eens op een verhoginkje zetten. Ze zijn iets lager en breder dan de 12 centimeter hoge naaldhakken die veel vrouwen – mezelf incluis – nog in bulk in hun kast hebben staan. Daardoor stappen ze toch wat comfortabeler.”

Comfort is wel een blijver in modeland, bevestigt Ilegems. “Mensen willen nog wat cocoonen in hun kleding, met brede stukken in natuurlijke, soepel vallende stoffen. Maar deze zomer mag het toch weer wat vrouwelijker en glamoureuzer. Oversized kan heel mooi zijn, maar combineer dan met een aansluitend stuk of met wat transparantie. En voor de mannen? Trek nog eens een pak aan, daar gaat toch niets boven. Last but not least: een beetje baard is tof, maar alsjeblieft, maak nu eindelijk komaf met die afschuwelijke schaamhaarsikjes. Corona heeft óók zijn grenzen.”

Af en toe heb ik mezelf echt moeten oppeppen om me nog een keer mooi te maken. Nochtans kan het echt een moodbooster zijn om jezelf op te kleden.

— Bieke Ilegems, actrice, ontwerper

Klus geklaard, we zien er weer presentabel uit in onze (uitgaans)kleren. Maar welke producten steken we in ons medicijnkastje om ook onze ontblote huid in stralende conditie te houden? “Wat alvast niet mag ontbreken, is een goed zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor”, weet Arnoud Aalbersberg, CEO van Travel Health Group, dat gezondheidsproducten in de markt zet voor reizigers. “Veel mensen begrijpen nog steeds niet goed dat je huid maar een beperkt aantal minuten onbeschermd in de zon kan blijven. Voor wie huidtype 2 heeft, blond met lichte ogen, is dat bijvoorbeeld maar een kwartier. De SPF-factor geeft aan hoeveel keer die tijdsduur wordt verlengd, afhankelijk van je activiteit. Een crème met factor 50 blokt de zon dus niet sterker af dan een factor 20, maar hij beschermt wel veel langer. Bruinen doe je precies even snel of traag.”

Voor een ongeschonden huid is ook het insmeren met anti-insectenmiddel een goed idee. “Had je al een klamboe of muskietennet in huis, maar kun je deze zomer het land niet uit? Hang hem dan op boven je bed thuis.

Het is nog romantisch ook. Word je toch gestoken, dan hebben wij bijvoorbeeld een SOS-gel in ons assortiment die verkoelt en de jeuk vermindert. Het middel helpt overigens ook tegen irritaties van die lastige eikenprocessierups.”

De zomer is ook het uitverkoren seizoen voor de toenemende tekenpopulatie in ons land. “De makkelijkste bescherming is: zo veel mogelijk kleren aandoen en je sok over je broekspijp heen trekken”, aldus Aalbersberg. “Modieus is natuurlijk anders. Er zijn inmiddels geïmpregneerde sokken verkrijgbaar die de teek doen loslaten als hij erover loopt – wat trouwens altijd gebeurt vanaf de grond. Heeft hij zich toch vastgebeten, verwijder de teek dan liefst meteen met een tekentang.”

Een op de tien mensen reageert extreem op wespensteken. Zij weten waarschijnlijk al dat ze best niet op stap gaan zonder een adrenaline-noodpen, besluit Aalbersberg. Sowieso is het verstandig om altijd een goed samengesteld en up-to-date EHBO-kistje bij de hand te hebben. “Ongeluk zit in een klein hoekje, maar hoe verbazend is het dat we vaak nog het halve huis overhoop moeten halen om ergens een pleister uit een lade te plukken?”

Vorig artikel
Volgend artikel